Artikelen retour - negatieve pakbon met voorraadmutatie

Je kunt verkopen die retour komen, verwerken door een pakbon toe te voegen waarop je negatieve aantallen invult. Profit houdt immers voorraadmutaties bij via de pakbon. Van deze negatieve pakbon maak je vervolgens een negatieve factuur waarmee je de eerdere factuur (deels) ongedaan maakt.

Let op:

Je kunt eventueel voor de verkopen die retour komen een apart dagboek toevoegen, zodat de creditnota's in een apart dagboek terechtkomen.

Teruggezonden verkoopartikelen via negatieve pakbon in Profit verwerken (creditorder):

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Pakbon.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Selecteer de boekingslay-out als je een keuze moet maken.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.
  5. Vul een pakbonnummer in als je geen gebruik maakt van autonummering.
  6. Vink Creditorder aan. Dit veld zorgt ervoor dat voor de journalisering van de (uiteindelijke) creditfactuur de gecrediteerde omzet wordt geboekt op de 'Rek. Creditering' van de gekoppelde artikelgroep en niet de 'Rek.Opbrengst'. Als bij deze twee velden dezelfde grootboekrekening is ingevuld hoef je niets aan te vinken.
  7. Selecteer de verkooprelatie waarvoor je een Creditorder wilt insturen. Als je dit veld niet ziet, moet je dit eerst toevoegen in de kop van je boekingslay-out.
  8. Klik op de actie: Overnemen orderregels om snel meerdere regels waar het om gaat in deze pakbon op te nemen.

Let op!

Bij het overnemen van orderregels worden eventuele serienummer, partijnummer en/of locatie gegevens NIET overgenomen. Als dit van toepassing is moet je het altijd handmatig nog aanpassen.

9. Profit vult de velden (Verkooprelatie, e.d.) in het eerste scherm van de wizard automatisch in. Als je bij het overnemen van de orderregels de factor -1 invult worden de aantallen automatisch negatief ingevuld.
  10. Je kunt ook zelf de regel(s) vullen.
  11. Wijzig eventueel het aantal in de regel als het om een gedeeltelijke retourzending gaat.
  12. Selecteer de regel nogmaals. Je ziet onderin in tabblad Voorraad dat het artikel weer op voorraad is geboekt.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten..

Deze credit pakbon meld je gereed. Vervolgens maak je een factuur op de normale manier. Profit maakt van deze pakbon een creditfactuur waarbij de voorraad wordt opgeboekt en de financiƫle mutatie wordt gecrediteerd.

Direct naar

1. Facturen crediteren
  2. Dagboeken voor credit facturering instellen
  3. Creditfactuur via Output-wizard e-mailen toestaan
  4. Crediteren factuur zonder voorraadmutatie
  5. Artikelen retour - negatieve pakbon met voorraadmutatie
  6. Opnieuw factureren gecrediteerde factuur (Bakkerijen)