Facturen en voorraadmutaties journaliseren

Door te journaliseren verwerk je de facturen en creditnota’s die je gegenereerd of handmatig toegevoegd hebt in Profit Ordermanagement, Cursussen, Projecten en Abonnementen naar Profit Financieel.

Nadat de facturen en creditnota’s in de boekhouding zijn gejournaliseerd, kun je ze niet meer wijzigen of verwijderen.

Als je toch, bijvoorbeeld de boekingsdatum, wilt wijzigen moet je de betreffende factuur crediteren. Vervolgens voeg je handmatig een positieve factuur toe. De facturen kun je vervolgens journaliseren. Let hierbij goed op de datum boeking die je beide keren opgeeft bij het journaliseren.

De facturen en creditnota’s worden in Profit Financieel geboekt in het dagboek dat is gekozen bij de Integratiesoort en op de grootboekrekeningen, die gekoppeld zijn aan de artikelgroepen.

Profit genereert automatisch de volgende journaalpost voor verkoopfacturen:

Rekening

Debet

Credit

Debiteur

-,-

 

Aan Omzet

 

-,-

Aan Te betalen btw

 

-,-

Let op:

Journaliseren verloopt via de wachtrij. Foutmeldingen worden ook in de wachtrij getoond. Voor meer informatie over het raadplegen van deze foutmeldingen, zie Taken in de wachtrij raadplegen.

In uitzonderingssituaties kan het voorkomen dat het journaliseren via de wachtrij succesvol is voltooid, terwijl een factuur toch niet gejournaliseerd is. Controleer dan of de factuur niet geblokkeerd is. Deblokkeer de factuur en journaliseer deze alsnog.

Facturen en voorraadmutaties voor ordermanagement journaliseren:

 1. Ga naar:
  • Ordermanagement / Beheer / Journaliseren
  • Financieel / Facturering / Journaliseren

  Per administratie zie je de integratiesoorten waarvan je de facturen kunt journaliseren.

 2. Vink de regels aan van de integratiesoorten waarvan je de facturen nu wilt journaliseren. Voor ordermanagement zijn dat Verkoopfacturen Ordermanagement, Inkoopfacturen Ordermanagement, Voorraad en Balie-/directfacturen.
 3. Klik op: Volgende.
 4. Selecteer de (credit)facturen die je wilt journaliseren.
 5. Klik op: Volgende.
 6. Vink Datum boeking facturen gelijk aan factuurdatum, als je wilt dat Profit de factuurdatum als boekingsdatum gebruikt in de journaalpost. Als je dit veld uitvinkt dan gebruikt Profit de Datum boeking facturen als boekingsdatum.
 7. Wijzig bij Datum boeking facturen eventueel de boekingsdatum. Deze boekingsdatum vermeldt Profit in de journaalpost. Je ziet hier standaard de systeemdatum, maar je kunt deze datum wijzigen als het veld Datum boeking facturen gelijk aan factuurdatum uitgevinkt is.

  Voorbeeld:

  Stel, het is maart en je journaliseert facturen van februari. Bij het journaliseren zal Profit in principe vandaag als datum voorstellen, dus een dag in maart. Als je de facturen die betrekking hebben op februari in Profit Financieel ook in februari wilt boeken, dan geef je een datum in februari op. Dit geldt als je in Profit Financieel een maandtabel gebruikt.

  Let op:

  Met deze datum beïnvloed je alléén de boekingsdatum, níet de factuurdatum. De factuurdatum neemt Profit over uit de datum projectfactuur, of datum verkoopfactuur.

  Als je gebruik maakt van het journaliseren van voorraadmutaties, dan kun je de boekingsdatum voor die integratiesoort niet meegeven. Voorraadmutaties worden altijd gejournaliseerd aan de hand van de systeemdatum, behalve bij inventarisatie. Zie ook: Inventarisatie met afwijkende boekingsdatum.

 8. Klik op: Voltooien.

Je ziet een scherm met de voortgang van het journaliseren.

Zie ook:

Direct naar

 1. Journalisering Ordermanagement
 2. Inrichting Financieel
 3. Inrichting integratiesoorten voor journalisering Ordermanagement
 4. Inrichting ontvangsten journaliseren
 5. Verkoop en voorraad journaliseren
 6. Ontvangsten journaliseren
 7. Gejournaliseerde facturen en voorraadmutaties raadplegen
 8. Voorbeelden van specifieke journaalposten in het ordermanagement proces