Maakartikel inkopen of produceren

Je kunt instellen dat je een maakartikel de ene keer zelf wilt produceren en de andere keer wilt inkopen. Op het moment dat er een voorraadtekort is beslis je of je gaat inkopen of zelf produceren. Je laat dan op basis van de verkooporder een bestelvoorstel of een productievoorstel toevoegen. Als er bijvoorbeeld haast geboden is, kies je de ene keer voor inkopen via het bestelvoorstel. Maar als de kosten bij zelf produceren lager zijn, kies je bijvoorbeeld verder voornamelijk voor het productievoorstel.

Maakartikel instellen voor inkopen of produceren:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Samenstelling.
  2. Open de eigenschappen van de samenstelling.
  3. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  4. Vul de velden in.
  5. Selecteer bij Voorraadprofiel een voorraadprofiel met voorraadaanvulling, bijvoorbeeld Kleine voorraad, grote bestellingen direct inkopen of Altijd voorraad of Hoge omloopsnelheid / Bulk inkoop.
  6. Als je geen voorraadprofiel selecteert, stel je de velden handmatig in:
    1. Selecteer bij Bestelvoorstel bij verkoop één van de opties Altijd (gehele orderregel loopt via inkooporder) (A) of Altijd vraag stellen (ongeacht voorraadtekort) (S).
    2. Vink Voorraadaanvulling aan.
    3. Selecteer Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon) bij Voorraadcontrole.
  7. Vul bij Minimum voorraad een aantal in waar de voorraad niet onder mag komen, bijvoorbeeld 1.
  8. Vul bij Aanvullen tot een aantal in tot waar je nieuwe wilt produceren/inkopen, bijvoorbeeld 2.
  9. Selecteer Inkopen of produceren bij Methode voorraadaanvulling.
  10. Klik op: Voltooien.

Voeg een verkooporder toe:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Voeg een order toe voor deze samenstelling.
  3. Klik op: Ja.
  4. Voltooi de order.

Je kunt nu zelf kiezen of je een bestelvoorstel of een productievoorstel genereert. De samenstelling zal naar voren komen, welke manier je ook kiest. Maar als je één van beide manieren hebt uitgevoerd, zal de samenstelling niet meer bij de andere methode naar voren komen.

Direct naar

1. Productieorder
  2. Productievoorstel instellen
  3. Productieorder handmatig toevoegen
  4. Productieorder via Productievoorstel maken
  5. Subproductieorders maken
  6. Maakartikel afwisselend inkopen via Bestelvoorstel en produceren via Productievoorstel
  7. Productieorder handmatig afhandelen