Productievoorstel maken

Als je zelf produceert kun je automatisch een productieorder genereren zodra zich een voorraadtekort van de samenstelling voordoet.

Dit werkt hetzelfde als het bestelvoorstel bij inkoop-verkoop. Bij maakartikelen heet het voorstel om productieorders te genereren: Productievoorstel.

Het is mogelijk dat je deze actie eerst nog moet autoriseren. Volg de procedure voor het autoriseren van acties.

Standaard worden alle te produceren maakartikelen uit het productievoorstel in één productieorder opgenomen. Je kunt ook inrichten dat het productievoorstel over verschillende productieorders wordt verdeeld per maakartikel. Bijvoorbeeld per verkooporder een andere productieorder.

Wat het bestellen van de onderdelen van de samenstelling betreft, geldt het volgende:

Om de onderdelen vanuit het productievoorstel automatisch te laten bestellen is er het veld Onderdelen altijd bestellen. Dit moet je toevoegen aan de boekingslay-out van het productievoorstel (niet aan bestelvoorstel).

Als dit veld niet is aangevinkt, worden onderdelen van samenstellingen alleen besteld als in het item 'Bestelvoorstel' op Altijd of Rest (met voorraardtekort) staat.

Als het veld is aangevinkt worden de Bestelvoorstel-instellingen niet meegenomen, maar wordt het item verwerkt alsof daar 'Altijd' staat.

Bij recursieve productie geldt dit veld níet voor recursieve samenstellingen als onderdelen; deze gebruiken de al bestaande instelling 'Voorraadcontrole productie' van de betreffende samenstelling. Bij artikelen en niet-recursieve samenstellingen als onderdelen bij recursieve productie wordt wél naar het veld 'Onderdelen altijd bestellen' gekeken.

Automatisch productievoorstel maken:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Samenstelling.
  2. Voeg een nieuwe samenstelling toe.
  3. Open de eigenschappen van de samenstelling.
  4. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  5. Selecteer een voorraadprofiel of stel de voorraadcontrole- en bestelvoorstelvelden handmatig in:
  6. Vink Voorraadaanvulling aan.
  7. Vul bij Minimum voorraad een aantal in waar de voorraad niet onder mag komen, bijvoorbeeld 1.
  8. Vul bij Aanvullen tot een aantal in tot waar je nieuwe wilt produceren/inkopen, bijvoorbeeld 2.
  9. Selecteer Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon) bij Voorraadcontrole.
  10. Er is geen meegeleverd voorraadprofiel met deze instellingen. Als je deze instellingen vaak gebruikt, kun je hiervoor een eigen voorraadprofiel toevoegen.
  11. Selecteer Produceren bij Methode voorraadaanvulling.
  12. Vul een aantal in bij Max. productiegrootte. Hiermee wordt een productievoorstelregel opgesplitst in meerdere productieorders en de waarde hier bepaalt hoe groot die productieorders maximaal mogen zijn.
  13. Vul de overige velden in.
  14. Klik op: Opslaan en sluiten.

Productieorders aanmaken via genereren Productievoorstel:

De samenstelling heeft nog geen voorraad. Hiervan kun je nu een productievoorstel laten maken.

1. Ga naar: Ordermanagement / Productie / Productievoorstel.
  2. Klik op de actie: Selecteren.

Je hebt in de samenstelling zojuist de minimum voorraad ingesteld op 1 en de aanvulling van de voorraad tot 2. Je ziet nu een nieuwe regel in het productievoorstel voor 2 stuks van de samenstelling.

3. Klik op: Voltooien.

Vervolgens worden de gegevens verwerkt waarna je een melding krijgt dat een nieuwe productieorder is toegevoegd. Je kunt de samenstelling nu laten produceren.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Als er niet genoeg voorraad is van één van de onderdelen van de productieorder, krijg je de melding (als dit bij de artikelen is ingesteld) dat je de voorraad moet controleren.

5. Klik op: Opslaan en sluiten.
  6. Klik op: Annuleren.

Je ziet nu de nieuwe productieorder in de weergave.

Als de samenstelling door de productieafdeling geproduceerd is, voeg je de productiebon toe.

Als je de melding kreeg dat er onvoldoende voorraad is van één of meer van de samenstellingsonderdelen, kun je nu geen productiebon genereren voor dat maakartikel. Samenstellingsonderdelen die niet op voorraad zijn kunnen wel worden ingekocht via het bestelvoorstel. Hiervoor moet je de instellingen in de artikelen/samenstellingen goed hebben ingesteld.

Direct naar

1. Productieorder
  2. Productievoorstel instellen
  3. Productieorder handmatig toevoegen
  4. Productieorder via Productievoorstel maken
  5. Subproductieorders maken
  6. Maakartikel afwisselend inkopen via Bestelvoorstel en produceren via Productievoorstel
  7. Productieorder handmatig afhandelen