Pro forma berekening medewerker

De vraag 'Wat krijg ik dan netto?' wordt vaak gesteld als een potentiële medewerker een bepaald brutoloon hoort. Via een pro forma berekening kun je snel een salarisberekening uitvoeren zonder deze te verwerken. Je genereert hiermee een proef loonstrook.

Je kunt een pro forma berekening op drie manieren uitvoeren, namelijk:

• Vanuit de stamgegevens van de bestaande medewerker

Een pro forma berekening via de stamgegevens van de medewerker is gebaseerd op de huidige periode en met de huidige rekenregels of op een toekomstige peilperiode. De huidige periode is de periode waarin de systeemdatum valt. De variabele mutaties van de betreffende periode neemt Profit mee in de berekening.

• Vanuit de functie Boeken loonmutaties

Bij een pro forma berekening vanuit Boeken loonmutaties selecteer je de periode waarin de berekening plaats moet vinden. De variabele mutaties van de geselecteerde periode neemt Profit mee in de berekening. Je kunt hier ook een pro forma berekening in een ander jaar doen, mits deze aanwezig is in het salarisverwerkingsplan.

• Een pro forma medewerker toevoegen en dan de pro forma berekening doen

Je voegt een pro forma medewerker toe voor een salarisberekening zonder de stamgegevens van de medewerker aan te passen. Hiermee kun je aanpassingen in het contract, rooster, salaris of auto doorvoeren om het effect in de salarisberekening te raadplegen.

Pro forma berekening op basis van stamgegevens:

1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
  2. Open de eigenschappen van de medewerker.
  3. Klik op: Acties (F8) / Pro forma.

Je ziet de pro forma berekening in de huidige peilperiode.

4. Je komt nu in het scherm van de vijfschermenloonstrook, waarin alle gegevens van de salarisberekening staan vermeld.

Bij een Pro forma medewerker is de knop Medewerker niet beschikbaar. Als je de vijfschermenloonstrook voor een normale medewerker opvraagt, is dit wel het geval.

5. Sluit het scherm.
  6. Klik op de actie: Loonmutatie als je een pro forma berekening voor een toekomstige periode wilt maken.

In eerste instantie vullen de velden voor de peilperiode zich met de huidige periode.

7. Klik in de boekingslay-out op Annuleren. Dit is nodig om de periodevelden leeg te maken.
  8. Klik op Ja.
  9. Vul nu een periode in de toekomst in bij Jaar en Periode.
  10. Klik op: Selecteren.
  11. Voeg eventueel een loonmutatie in de toekomst toe. Let op dat je deze weer verwijdert als je deze niet werkelijk wilt doorvoeren.
  12. Klik op de actie: Pro forma.

Je ziet nu de vijfschermenloonstrook voor de toekomstige periode.

Direct naar

1. Looncomponenten medewerker
  2. Vaste loonmutaties inrichten
  3. Looncomponenten toevoegen
  4. Looncomponenten raadplegen
  5. Looncomponent wijzigen bij de medewerker
  6. Parameterwaarde toevoegen via gewogen periodeberekening
  7. Payroll-regeling beheren
  8. Looncomponent beëindigen
  9. Pro forma berekening
  10. Verbijzondering per looncomponent

Process

Loonstrook

Work area

Payroll