Jaaropgaven genereren

Als je de jaaropgaven wilt e-mailen, opslaan in het dossier of overzetten naar MijnGeldzaken, dan genereer je deze in de salarisverwerkingscockpit. Je kunt de jaaropgaven ook afdrukken. De rapporten van de jaaropgaven zijn niet geschikt om af te drukken. Daarom raden wij aan deze niet af te drukken en altijd te e-mailen of op te slaan in het dossier van de medewerker.

De jaaropgave is in de stijl van de salariswijzer. Net zoals de traditionele loonstrook, is de jaaropgave een overzicht met veel cijfers dat voor de meeste medewerkers niet duidelijk is. Door de grafische opzet van de jaaropgave zal de medewerker sneller de jaaropgave raadplegen, omdat belangrijke gegevens grafisch worden weergegeven.

Pay_Jaaropgaven in stijl salariswijzer (10)

Naast de grafische weergave van de cijfers is een invulassistent voor aangifte inkomensbelasting toegevoegd. De medewerker hoeft hierdoor niet op zoek naar de correcte gegevens op de jaaropgave, maar kan de gegevens overnemen bij het invullen of controleren van de aangifte.

Pay_Jaaropgaven in stijl salariswijzer (10)

De volgende rapporten zijn beschikbaar:

• Digitale jaaropgave salariswijzer (Profit)

Naast dat je met dit rapport wettelijke gegevens verstrekt, geef je de medewerker meer inzicht over het afgelopen jaar met inzicht in de lopende loonbeslagen, leningen en openstaand wettelijk verlof. Je creëert hierdoor meerwaarde voor de medewerker.

• Digitale jaaropgave (Profit)

Dit rapport gebruik je als je alleen de wettelijke cijfers wilt verstrekken aan de medewerker in de nieuwe stijl.

Zoals je aan de naam kan zien, zijn beide jaaropgaven digitaal. Ze hebben dan ook geen printermarges.
Eventueel is het ook mogelijk om de jaaropgave te printen. Je genereert dan de jaaropgave als PDF. Deze PDF kan dan geprint worden.

Profit bepaalt de waarden op de jaaropgaven aan de hand van lijstbegrippen. Als je gebruik maakt van eigen looncomponenten (zoals bijvoorbeeld voor de reiskosten), laat je deze looncomponenten intellen op de juiste lijstbegrippen.

Let op:

Wij adviseren om gebruik te maken van de standaard meegeleverde rapporten voor de jaaropgave.

Als je toch een kopie maakt van een rapport voor de jaaropgave, dan werken wij deze niet bij met de jaarlijkse (wettelijke) wijzigingen. Dit betekent dat je jaarlijks de jaaropgaven moet kopiëren om de rapporten up-to-date te houden of zelf in de kopieën de jaarlijkse (wettelijke) wijzigingen moet bijhouden.

Als je jaaropgaven van een bepaald jaar hebt opgeslagen als dossieritem en je genereert voor het betreffende jaar nogmaals een jaaropgave, dan worden deze niet overschreven. Je kunt de originele jaaropgaven wel als dossieritem verwijderen uit het dossier.

Let op:

Je kunt de jaaropgave niet genereren via HRM / Uitvoer / Rapport Payroll. Het rapport blijft dan leeg.

Meerdere jaaropgaven

Het kan zijn dat een medewerker meerdere jaaropgaven krijgt. De oorzaak daarvan is dat deze medewerker dan meerdere inkomstenverhoudingen dat jaar heeft gehad.
Nabetalingscontracten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meerdere jaaropgaven bij een medewerker zijn.

Het loon loonheffing van de medewerker wordt per inkomstenverhouding op een jaaropgave getoond.

Dit werkt automatisch op de standaard jaaropgaven. Als je een kopie hebt gemaakt van een standaard rapport, dan kan het zijn dat dit niet werkt. Maak in dit geval een nieuwe kopie van de standaard rapporten.

Datum in dienst op de jaaropgave

Op de rapporten van de jaaropgave zie je de datum in dienst van de medewerker. Dit is niet de datum in dienst in verband met dienstjaren. Reden is dat de datum in dienst gelijk moet zijn aan de datum in dienst die in de loonaangifte staat.

Wil je de datum in dienst in verband met dienstjaren op de jaaropgave zetten, dan pas je het rapport aan:

Rapport aanpassen

Jaaropgaven genereren via de actie Output:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Salarisverwerkingscockpit.
  2. Selecteer de perioderegel.

Als je een correctieperiode hebt geaccordeerd, dan kun je de jaaropgaven genereren vanuit de correctie- en de hoofdperiode. Hierin zit geen verschil.

Je kunt de jaaropgaven via twee acties genereren:

• Jaaropgave: je genereert de jaaropgaven via de wachtrij.
    • Output: je genereert de jaaropgaven zonder de wachtrij.
  3. Klik op de actie: Output.
  4. Open het rapport: Jaaropgave.
  5. Vul een selectie in, als je niet alle jaaropgaven van de geselecteerde perioderegels wilt genereren.
  6. Klik op: Volgende.
  7. Vink Acties uitvoeren zoals aangegeven bij werkgever aan als je de werkgeversinstellingen wilt gebruiken. Als dit niet het geval is, geef je voor de geselecteerde perioderegel aan hoe Profit deze afhandelt:
    • Je kunt de jaaropgave in het dossier opslaan. Als je een filter op medewerker toepast, slaat Profit de jaaropgave echter niet op in het dossier van de werkgever. Als Profit jaaropgaven van een bepaald jaar heeft opgeslagen als dossieritem, dan overschrijft Profit deze niet als je nogmaals een jaaropgave voor hetzelfde jaar genereert.
    • Je kunt bepalen of je de jaaropgave afdrukt, of verzendt per e-mail. Bij verzending per e-mail bepaalt Profit op basis van de medewerkerinstellingen, of het zakelijk of privé e-mailadres wordt gebruikt en kun je een berichtsjabloon selecteren.
    • Vink Jaaropgave zonder bedragen niet weergeven aan als je wilt dat medewerkers die in dienst zijn, maar waarvoor geen uren verwerkt zijn, uitgesloten worden van het verstrekken van een jaaropgave.
  8. Selecteer het rapport van de jaaropgave bij Jaaropgave medewerker.

Als dit veld leeg is, dan heb je geen standaard rapport geselecteerd bij de werkgever.

9. Klik op: Voltooien.
  10. Profit opent de opgevraagde jaaropgaven.

Direct naar

1. Loonstroken
  2. Loonstroken en jaaropgaven inrichten
  3. Loonstroken genereren
  4. Verschil en vervangende loonstroken
  5. Loonstroken e-mailen
  6. Raadplegen in dossier medewerker
  7. Loonstroken of jaaropgaven verwijderen uit dossier
  8. Loonstroken raadplegen in InSite
  9. Jaaropgaven genereren
  10. Jaarloonstrook genereren