Verkooprelatie/debiteur

Je voegt (potentiƫle) klanten waaraan je goederen en/of diensten levert toe in Profit als verkooprelatie.

Beschrijving

De debiteuren en prospects leg je in Profit vast als verkooprelaties. Je zet een prospect om naar een debiteur door het status-veld Debiteur aan te zetten. Vervolgens vul je de ontbrekende financiƫle gegevens aan zoals de betaalvoorwaarde, btw-plicht en de verzamelrekening.

Sales_Verkooprelatie/debiteur (Beschr) (10)

Een verkooprelatie is altijd gebaseerd op een organisatie of persoon. Bij de organisatie of persoon leg je algemene gegevens zoals de naam, zoeknaam, adres, postadres en communicatiegegevens. Bij de verkooprelatie registreer je de specifieke gegevens die nodig zijn voor de facturering en de betaling van de facturen.

Een aantal gegevens voor de facturering leg je een hoger niveau vast, namelijk in het verkooprelatieprofiel. Dus zoals het dagboek waarin de facturen gejournaliseerd worden, het verzamelen van pakbonnen/facturen en de rapporten die je wilt gebruiken voor het ordertraject en de facturen.

Prospect

Als je een nieuwe prospect wilt toevoegen, maak je een nieuwe verkooprelatie aan (op dat moment selecteer je de vink Is debiteur niet). Deze verkooprelatie voeg je toe zonder dat velden Prospect of Debiteur aangevinkt zijn.

Als je nu een forecast of voorcalculatie aanmaakt voor de verkooprelatie, wordt dit automatisch een prospect.

Bij een offerte wordt een verkooprelatie niet automatisch een prospect.

Je kunt de bestaande prospects beheren via de Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie.

Voorbereiding

  • Inrichting

    Bij de inrichting van verkooprelaties stel je de nummering in en richt je verschillende stamgegevens in.

Werkwijze

Zie ook