Voorbeeld factuurcyclus jaar (geheel jaar factureren)

In dit voorbeeld voeg je een abonnement toe met een factuurcyclus van een jaar (J1) waarbij je ieder jaar het jaarbedrag factureert. De verkooprelatie neemt gedurende het jaar een jaarabonnement op het tijdschrift. Het abonnement gaat in op 1 maart van het huidige jaar. Je factureert direct in de eerste maand voor het hele jaar. De tijdschriften verzend je altijd op de 15e van de maand. Je factureert ook altijd op de 15e alle abonnementen die gefactureerd kunnen worden.

Timing facturatie: de verkooprelaties zijn allemaal op een ander moment lid geworden. Je verstuurt daarom maandelijks facturen, altijd voor een jaarbedrag. Zo zijn de inkomsten gelijkmatig over het jaar verdeeld. De verkooprelatie krijgt ieder jaar in dezelfde maand zijn jaarfactuur.

Let op:

Als je maandelijks facturen genereert en verstuurt, houd je de peildatum en de factuurdatum op de dag dat je factureert. Voor dit voorbeeld wijzig je telkens de datum om te zien wat er gebeurt op een andere datum.

Abonnement met factuurcyclus van een jaar (J1):

• Begindatum abonnement: 1 maart huidig jaar.
  • Type abonnement: Overige
  • Begindatum factuurcyclus: 1 maart huidig jaar
  • Cyclus facturering: Jaar, op elke peildatum in het jaar zal dus het hele jaarbedrag berekend worden. De eerstvolgende factuur zul je in dit geval pas na 1 maart volgend jaar kunnen versturen.

Abonnement toevoegen:

1. Ga naar: Abonnementen / Abonnement / Abonnement.
  2. Klik op: Nieuw.

3. Stel de Begindatum abonnement op 1 maart van het huidige jaar.
  4. Vul de overige velden.
  5. Ga naar het tabblad: Cyclus.

6. Vul de velden in.
  7. Voeg de regel met het artikel toe.

8. Klik op: Opslaan en sluiten.
  9. Voeg een tweede abonnement toe.
  10. Zet de Begindatum abonnement en de Begindatum factuurcyclus op 1 juni huidig jaar, de Cyclus op Jaar.
  11. Klik op: Voltooien

Factureren:

Je factureert een abonnement in de maand dat het abonnement ingaat. Je factureert altijd het totale jaarbedrag. In dit voorbeeld ga je automatisch factureren in maart.

1. Ga naar: Abonnementen / Facturering / Facturen.
  2. Klik op: Meer actiesAutomatisch factureren.

De peildatum en de factuurdatum staan automatisch op de datum van vandaag. Je simuleert nu dat het 15 maart is.

3. Selecteer 15 maart bij Peildatum.
  4. Selecteer dezelfde datum bij Factuurdatum.
  5. Klik op: Volgende

Je ziet nu het eerste toegevoegde abonnement wel, maar het tweede abonnement niet. Dit komt omdat deze laatste op de peildatum nog niet begonnen is.

6. Selecteer het abonnement.
  7. Klik op: Voltooien
  8. Raadpleeg de factuur in de weergave.
  9. Factureer opnieuw, nu met 15 juni als peil- en factuurdatum.
  10. Klik op: Volgende

Je ziet het eerste toegevoegde abonnement niet want dit is al gefactureerd. Het als tweede toegevoegde abonnement zie je wel.

11. Selecteer het abonnement.
  12. Klik op: Voltooien
  13. Raadpleeg de factuur.

Abonnement raadplegen:

1. Ga naar: Abonnementen / Abonnement / Abonnement.

Je ziet in de weergave dat de laatste factuur van het eerste abonnement op 15 maart huidig jaar was.

Je ziet ook dat Profit de Begin cyclus heeft gewijzigd naar volgend jaar. Deze abonnementen komen pas volgend jaar, in respectievelijk de maanden maart en juni, weer mee met het factureren.

Direct naar

1. Voorbeelden inrichting abonnementen
  2. Factuurcyclus van maand (M1) - eerste maand gratis
  3. Factuurcyclus van maand (M1) - direct factureren
  4. Factuurcyclus van maand (M1) - factuurdatum later
  5. Factuurcyclus van maand (M1) - naar rato factureren
  6. Factuurcyclus van halfjaar (M6)
  7. Factuurcyclus van 1 jaar (J1) - gehele jaar factureren
  8. Factuurcyclus van 1 jaar (J1) - eerst jaar naar rato, volgende jaren gehele jaar factureren