Dividendbelasting

Keert een vennootschap dividend uit aan de aandeelhouders? Dan moet er dividendbelasting betaalt worden over het uitgekeerde dividend.

Dividendbelasting wordt geheven over de opbrengst van aandelen en winstbewijzen. Het belastingtarief bedraagt 15% van die opbrengst. Een vennootschap die dividend uitkeert is verplicht dividendbelasting in te houden en aan de Belastingdienst te betalen. Je moet de aangifte doen én de belasting betalen binnen één maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld. Is de aangifte niet op tijd binnen of betaal je het bedrag van de aangifte niet op tijd? Dan kun je een naheffingsaanslag met een boete krijgen.

Hoeft een vennootschap (deels) geen aangifte vennootschapsbelasting te doen? Misschien komt deze dan in aanmerking voor een inhoudingsvrijstelling van dividendbelasting. Voor deze regeling kan je de vennootschap kwalificeren bij de Belastingdienst door middel van het verzoek kwalificatiebeschikking.

Let op:

Voorheen moest de aangifte dividendbelasting op papier worden gedaan. Vanaf 1 januari 2024 biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om de aangifte en/of opgaaf dividendbelasting digitaal aan te leveren. Dit heeft betrekking

op de aangifte en/of opgaaf die plaatsvindt op of na 1 januari 2024. Het papieren formulier voor de aangifte dividendbelasting 2024 is vanaf 1 juli 2024 niet meer bruikbaar.

Aangifte dividendbelasting 2024 zal in Q2 2024 worden uitgeleverd in Profit.

Inhoud

Dividendbelasting uitwerken

Het uitwerken van de dividendaangifte doe je in InSite. Je vult de dividendbelasting in via de cockpit van de cliënt Vpb.

Aangifte dividendbelasting uitwerken:

1. Open InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Fiscaal.
  4. Klik op: Vpb.
  5. Open de cockpit van de cliënt Vpb voor wie je de aangifte dividendbelasting wilt uitwerken.
  6. Selecteer het juiste fiscale jaar.
  7. Klik op: Dividend 20XX.

Profit opent de (meest recente) bestaande aangifte dividendbelasting of voegt een nieuwe aangifte toe. Als je de aangifte dividendbelasting voor het betreffende aangiftejaar voor de eerste keer uitwerkt maakt Profit een nieuwe aan.

Aangiften dividendbelasting die je al hebt uitgewerkt vind je terug in de weergave Aangiften in de cockpit van de cliënt Vpb. Je kunt vanuit deze weergave een bestaande aangifte dividendbelasting openen en aanpassen.

8. Vul de gegevens in. Je moet de volgende schermen invullen:
    • Vennootschap

De gegevens in dit scherm worden overgenomen uit de stamgegevens van de cliënt Vpb; daar pas je de velden ook aan. In het scherm Vennootschap kun je de gegevens met betrekking tot het statutaire vestigingsadres aanpassen. Dit adres kan namelijk afwijken van het adres in de stamgegevens van de cliënt Vpb. Als je een afwijkend adres invult zal dit adres voortaan overgenomen worden bij nieuwe dvidendaangiften.

Bij het afdrukken van de rapporten van de Dividendbelasting wordt dit adres afgedrukt. Vul je hier niets in dan blijft het adres leeg.

• Aandelen en uitkeringen
    • Uitkeringen (geen dividendbel.)
    • Uitkeringen
    • Berekening dividendbelasting
    • Ondertekening
    • Aangifte dividendbelasting
    • Rapportage
  9. Vink, na het invullen van een pagina, het veld Akkoord aan.
  10. Na het invullen van alle gegevens klik je op Opslaan.
  11. Je kunt nu eventueel de aangifte afdrukken.

Aangifte Dividendbelasting afdrukken

Zodra je de aangifte dividendbelasting hebt ingevuld en deze akkoord is verstuur je de aangifte. Je kunt de dividendaangifte niet elektronisch verzenden. De Belastingdienst heeft dit nog niet mogelijk gemaakt. Je moet de aangifte dividendbelasting afdrukken en per post verzenden. Je drukt de aangifte dividendbelasting af via InSite.

Let op:

Afhankelijk van de datum die je invult in het veld Op welke datum is de opbrengst beschikbaar gesteld? drukt Profit het aangiftebiljet van het juiste fiscale jaar af. Welk jaar Profit afdrukt van het aangiftebiljet voor de dividendbelasting hangt dus niet af van het aangiftejaar dat je gekozen hebt in de cockpit van de cliënt Vpb.

Is de dividend bijvoorbeeld in 2022 uitgekeerd, maar heb je de cockpit van 2023 geopend? Dan wordt het aangiftebiljet van 2022 afgedrukt. Is de dividend in 2023 uitgekeerd? Dan wordt het aangiftebiljet van 2023 afgedrukt.

Dividendaangifte afdrukken:

1. Open Fiscaal InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Vpb.
  4. Open de cockpit van de cliënt Vpb die de dividendbelasting heeft gedaan.
  5. Selecteer het juiste fiscale jaar.

De aangiften dividendbelasting die je al hebt uitgewerkt vind je terug in de weergave Aangiften in de cockpit van de cliënt Vpb. Je kunt vanuit deze weergave een bestaande aangifte dividendbelasting openen, aanpassen én versturen. Verder kun je het verzendbericht raadplegen of een rapportage afdrukken.

6. Selecteer de aangifte dividendbelasting die je wilt afdrukken.
  7. Klik op de actie: Versturen aangifte.

8. Vul eventueel de velden Aangifte gecontroleerd en akkoord en Aangifte verstuurd aan cliënt in.
  9. Klik op: Aanpassen.
  10. Profit zet nu het rapport Dividendbelasting aangiftebiljet 20XX (Profit) voor je klaar. Je kunt dit rapport afdrukken en per post naar de Belastingdienst versturen.

Rapportage Dividendbelasting afdrukken

Je kunt een verschillende rapporten van de aangifte dividendbelasting afdrukken. Via het onderdeel Rapportage open je een scherm met de beschikbare rapporten. Je beschikt voor de dividendbelasting over een aantal standaard meegeleverde rapporten (per jaar). Je kunt ook zelf een rapport toevoegen en aanpassen aan je eigen wensen.

Let op:

Vanwege de performance verloopt het genereren van alle fiscale rapporten (inclusief rapportensets) via de wachtrij. Terwijl de taak in de wachtrij wordt uitgevoerd, kun je gewoon doorwerken.

Standaardrapportage dividendbelasting afdrukken:

1. Open InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Fiscaal.
  4. Klik op: Cliënt Vpb.
  5. Open de cockpit van de cliënt Vpb die de dividendbelasting heeft gedaan.

Let op:

Het adres dat wordt afgedrukt op de aangifte Dividendbelasting is het vestigingsadres. Is dit adres leeg op het rapport? Vul het adres dan in bij de Client Vpb in de Dividendbelasting op het scherm Vennootschap.

6. Selecteer het juiste fiscale jaar.
  7. Klik op: Dividend 20xx.

Profit opent de (meest recente) bestaande aangifte dividendbelasting of voegt een nieuwe aangifte toe. Als je de aangifte dividendbelasting voor het betreffende aangiftejaar voor de eerste keer uitwerkt maakt Profit een nieuwe aan.

Aangiften dividendbelasting die je al hebt uitgewerkt vind je terug in de weergave Aangiften in de cockpit van de cliënt Vpb. Je kunt vanuit deze weergave een bestaande aangifte dividendbelasting openen en aanpassen.

8. Klik op: Rapportage.

Je ziet nu de standaard meegeleverde rapporten voor de dividendbelasting. Het jaar dat hier wordt getoond is afhankelijk van het veld Op welke datum is de opbrengst beschikbaar gesteld? op het scherm Aandelen en uitkeringen.

9. Selecteer het rapport.

Direct naar

1. Fiscaal