Kwalificatiebeschikking Dividendbelasting

Op 1 januari 2024 gaat artikel 4a, Wet op de dividendbelasting 1965 in. Deze wet voorziet in een inhoudingsvrijstelling van dividendbelasting voor vennootschappen die (deels) geen aangifte vennootschapsbelasting hoeven te doen. De vennootschap moet zich voor deze regeling wel kwalificeren bij de Belastingdienst door middel van het verzoek kwalificatiebeschikking. Dit verzoek kun je doen in Profit Fiscaal.

Cliënt Vpb inrichten

Het verzoek kwalificatiebeschikking vraag je aan voor de cliënt Vpb. Wanneer de vennootschap nog geen cliënt Vpb is, voeg je deze eerst toe.

Voordat je het verzoek kan aanvragen, moet een aantal zaken juist zijn ingericht in de eigenschappen van de cliënt Vpb in Profit:

 • Bij de cliënt Vpb moet minstens één boekjaar aanwezig zijn op het tabblad Boekjaar. Dit mag een willekeurig boekjaar zijn, bijvoorbeeld het huidige jaar.
 • In het veld Contactpersoon op het tabblad Cliënt Vpb moet een contactpersoon zijn opgegeven. Staat er nog geen contactpersoon ingevuld? Voeg deze dan toe met de knop Nieuw (deze knop is alleen zichtbaar wanneer het veld Contactpersoon leeg is. Deze contactpersoon gebruikt de Belastingdienst voor eventuele vragen/communicatie rondom de aanvraag. Deze stap kan ook in InSite worden uitgevoerd in de cockpit van de cliënt Vpb.
 • In het veld Correspondentieadres moet een adres zijn opgegeven. Dit adres gebruikt de Belastingdienst om mee te communiceren rondom de aanvraag kwalificatiebeschikking. Deze stap kan ook in InSite worden uitgevoerd in de cockpit van de cliënt Vpb.
 • Het veld Aanvraag kwalificatiebeschikking moet aangevinkt zijn. Dit doe je in de eigenschappen van de Cliënt Vpb op het tabblad Cliënt Vpb. Deze stap kan ook in InSite worden uitgevoerd in de cockpit van de cliënt Vpb.

Wanneer de cliënt Vpb is ingericht zoals hierboven staat beschreven, kan de aanvraag kwalificatiebeschikking worden gestart.

Aanvraag klaarzetten

In de cockpit van de betreffende cliënt Vpb staat rechts de actieknop Kwalificatiebesch. (let op dat je het jaar opent dat je hierboven bij boekjaar hebt toegevoegd). Deze actie start het pop-up scherm van de kwalificatiebeschikking waarin je precies ziet welke velden verstuurd zullen worden. In dit scherm kies je vervolgens voor de actie Klaarzetten kwalificatiebeschikking (autoriseerbaar). Het XBRL-bericht zal worden aangemaakt bij het uitvoeren van de actie Aanmaken elektronisch bericht in Profit en via de Wachtrij wordt deze klaargezet in de Communicatieberichten.

De aanvraag kan ook worden gestart vanuit Profit. Ga hiervoor in de eigenschappen van de cliënt Vpb naar het tabblad Berichten, selecteer de regel en klik op de actie Klaarzetten. Het XBRL-bericht zal vervolgens ook hierbij worden aangemaakt bij het uitvoeren van de actie Aanmaken elektronisch bericht in Profit en via de Wachtrij wordt deze klaargezet in de Communicatieberichten.

Aanvraag vrijgeven

De aanvraag vrijgeven is alleen mogelijk in Profit. Ga hiervoor in de eigenschappen van de cliënt Vpb naar het tabblad Berichten. Selecteer de aanvraag en kies bovenin voor de actie Vrijgeven. Je kiest voor de actie vrijgeven wanneer de afgegeven kwalificatiebschikking de geldigheidsduur van 4 jaar heeft bereikt en je deze opnieuw wil aanvragen. Ook wanneer de aanvraag is afgekeurd kun je deze vrijgeven om hem opnieuw in te dienen.

Rapportage

Het RTF-rapport Aanvraag kwalificatiebeschikking (Profit) is beschikbaar om een samenvatting van de aanvraag kwalificatiebeschikking af te drukken. Deze kan bijvoorbeeld worden verstrekt aan de klant.

Direct naar

 1. Cliënt Vpb Beheer
 2. Cliënt Vpb toevoegen
 3. Cliënt Vpb raadplegen
 4. Collectief wijzigen cliënt Vpb
 5. Cliënt Vpb verwijderen
 6. Cliënt Vpb InSite
 7. Cliënt Vpb blokkeren voor licentie
 8. Vennootschap
 9. Fiscale eenheid
 10. Kwalificatiebeschikking Dividendbelasting
 11. Stappenplan fiscale aangifte Vpb
 12. Soorten aangiftebiljetten Vpb