Vennootschap

Aan elke cliënt Vpb is minimaal één vennootschap gekoppeld, in een fiscale eenheid wordt dit de moeder(vennootschap) genoemd. De overige, in dit onderdeel opgenomen, vennootschappen zijn dochters van een cliënt. Bij het aanmaken van een nieuwe cliënt Vpb wordt automatisch een vennootschap toegevoegd. Als je bij een cliënt Vpb een fiscale eenheid wilt inrichten dan voeg je de dochters toe als vennootschappen.

Let op:

Als een vennootschap aan een cliënt Vpb is gekoppeld mag je de naam en het adres niet bij de vennootschap wijzigen. Als je deze velden wijzigt bij een organisatie of een contact en er is een koppeling naar een vennoot, dan wordt de velden automatisch bij de vennootschap gewijzigd.

Inhoud

Vennootschap toevoegen

De aangifte Vpb doe je voor een cliënt Vpb. De cliënt Vpb bestaat uit één of meerdere vennootschappen (Fiscale eenheid). Elke cliënt Vpb is aan minimaal één vennootschap gekoppeld, in een fiscale eenheid wordt dit de moeder(vennootschap) genoemd. Zowel voor de moeder als de dochter(s) voeg je vennootschappen toe. Bij het toevoegen van een cliënt Vpb wordt de vennootschap automatisch aangemaakt.

Vennootschap toevoegen:

1. Ga naar: Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Vennootschap.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de velden in.

Als je bij de vennootschap een Fiscaal nummer invult kan je dit nummer niet meer gebruiken bij de cliënt Vpb.

4. Klik op: Voltooien.

Vennootschappen autoriseren

Met behulp van gegevensfilters zorg je dat gebruikers een afgebakend deel van gegevens wel kunnen zien (bewerken) terwijl de overige gegevens in het betreffende bestand voor deze gebruikers niet toegankelijk zijn. Je kunt voor diverse functies gegevensfilters definiëren en hierop gebruikers autoriseren. Dit geldt ook voor de functies cliënten en vennootschappen.

Voorbeeld:

Als je een dochter aan een Fiscale eenheid toevoegt open je de weergave van de vennootschappen. Door hier een geautoriseerd gegevensfilter voor aan te maken kun je voorkomen dat de gebruikers, die in de normale cliënt Vpb weergave niet alle cliënten mogen zien, nu wel alle cliënten zouden zien.

Vennootschap autoriseren:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud filters.
  3. Klik op Fiscaal - Cliënten VPB vennootschappen.
  4. Selecteer Volgens filters. Klik bij de melding op OK.
  5. Klik op: Nieuw onder het tabblad Filters rechts op het scherm.
  6. Vul de omschrijving in. Deze omschrijving wordt getoond als je gebruikers op het filter gaat autoriseren.
  7. Selecteer hoe je de toegang tot dit gegevensfilter wilt regelen, je kunt kiezen uit:
    • Volgens filters: je stelt zelf een filter in waarmee je precies kunt aangeven welke gegevens worden getoond aan de gebruikers die voor het gegevensfilter worden geautoriseerd. Je kunt nu een filter instellen op één of meer velden in het betreffende bestand. De methode voor het instellen van een filter wordt besproken in de help van filters.
    • Volledig: als je hiervoor kiest, betekent dit dat de gebruikers die voor het gegevensfilter worden geautoriseerd, alle vennootschappen te zien krijgen.

Uitgewerkt voorbeeld:

Je wilt een groep gebruikers toegang geven tot alle vennootschappen met een klantengroep gelijk aan 123456. In dit geval stel je voor autorisatie vennootschappen in dat er standaard geen toegang is tot de gegevens. Voer de volgende stappen uit:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud filters.
  3. Klik op Fiscaal - Cliënten VPB vennootschappen.
  4. Selecteer Volgens filters. Klik bij de melding op OK.
  5. Klik op: Nieuw onder het tabblad Filters rechts op het scherm.
  6. Vul het filter als volgt in: Cliëntengroep=VB:
  7. Klik op: Opslaan.

Nu kun je groepen en/of gebruikers autoriseren voor het filter. Dit doe je via de volgende stappen:

Open links het tabblad Onderhoud groepen of Onderhoud gebruikers.

8. Selecteer een groep of een gebruiker.
  9. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  10. Ga naar: Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Vennootschap / Filters / Fiscaal - Cliënten Vpb vennootschappen / Cliëntengroep.
  11. Selecteer het filter en zet dit op Geactiveerd.

Via de knop Filter wijzigen bovenin kun je hier direct het geselecteerde filter aanpassen.

Let op:

Wijzigingen in de menu’s en autorisaties van gebruikers worden pas van kracht na het afsluiten en opnieuw openen van de omgeving.

Boekjaar gekoppelde dochter wijzigen

Je kunt de loop van het boekjaar van een gekoppelde dochter wijzigen.

Let op:

Je kunt de eigenschappen alleen wijzigen als je geautoriseerd bent voor de functie Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Vennootschappen per periode / Tabbladen / Algemeen.

Boekjaar gekoppelde dochter wijzigen:

1. Ga naar: Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt Vpb.
  3. Ga naar het tabblad: Boekjaar.
  4. Open de eigenschappen van het boekjaar.
  5. Ga naar het tabblad: Dochter(s) FE.
  6. Open de eigenschappen van de dochter.
  7. Vul een waarde in bij Begin boekjaar en Einde boekjaar.
  8. Klik drie keer op: Opslaan en sluiten.

Vennootschap naar nieuwe cliënt Vpb

Je kunt een vennootschap omzetten naar een cliënt Vpb. Deze actie gebruik je bijvoorbeeld als een dochtermaatschappij een volledige cliënt Vpb wordt.

Vennootschap naar nieuwe cliënt Vpb:

1. Ga naar: Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Vennootschap.
  2. Selecteer de vennootschap die je om wilt zetten.
  3. Klik op: ActiesVennootschap naar nieuwe cliënt Vpb.
  4. Vul bij Referentienummer het nummer in waaronder de cliënt bijvoorbeeld bij het accountantskantoor bekend is, bijvoorbeeld het nummer van de dossiermap.
  5. Vul een waarde in bij Oprichtingsdatum.

De overige velden in dit scherm worden overgenomen van de vennootschap.

6. Klik op: Volgende.
  7. Selecteer een waarde bij Jaar. Dit is het jaar waarop de aangifte betrekking heeft.
  8. Selecteer bij Becon de belastingconsulent waar de cliënt bij hoort.
  9. Vul eventueel ook de overige velden.
  10. Klik op: Voltooien.

Koppeling Vennootschap en cliënt Vpb

Je kunt controleren aan welke cliënt Vpb een vennootschap is gekoppeld.

Koppeling Vennootschap en Cliënt Vpb:

1. Ga naar:
    • Algemeen / Uitvoer / Beheer / Analyse.
    • Fiscaal / Uitvoer / Beheer / Analyse.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Baseer de analyse op een gegevensverzameling.
  4. Selecteer de gegevensverzameling Vennootschappen per periode.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Klik op: Voltooien.
  7. Klik op: Opslaan en sluiten.
  8. Selecteer de nieuwe analyse en klik bovenin op de actie Uitvoeren.
  9. In het scherm Genereren gegevensanalyse voeg je een filter toe op het veld Fiscaal nummer vennootschap. Klik hiervoor op het filtericoon en vervolgens op Nieuw Filter.
  10. Bij Filter op deze waarde vul je het nummer in van de vennootschap.
  11. Klik op: Uitvoeren.

Je ziet nu aan welke cliënt Vpb de vennootschap is gekoppeld.

Cliënt Vpb omzetten naar vennootschap

De aangifte Vpb doe je in Profit voor een cliënt Vpb. De cliënt Vpb bestaat uit één of meerdere vennootschappen. Elke cliënt Vpb is aan minimaal één vennootschap gekoppeld. Als je bij een cliënt Vpb (moedervennootschap) een fiscale eenheid wilt inrichten dan voeg je de dochters toe als vennootschappen. Het is in Profit niet mogelijk om een cliënt Vpb als dochter te voegen in de fiscale eenheid.

Bij het voegen van een dochtermaatschappij in een bestaande fiscale eenheid kan het gebeuren dat de dochter in Profit al bekend is als Cliënt Vpb én vennootschap. Bijvoorbeeld als een voorheen zelfstandige cliënt Vpb nu als dochter in de fiscale eenheid wordt gevoegd. Omdat het in Profit niet mogelijk is om een cliënt Vpb als dochter in de fiscale eenheid te voegen, moet je ervoor zorgen dat de dochter in Profit alleen nog als vennootschap bekend is. Je kunt een voorheen zelfstandige cliënt Vpb zonder foutmelding als dochter in een fiscale eenheid voegen, mits de boekjaren van de moeder- en dochtermaatschappij niet overlappen.

Heeft de dochtermaatschappij een boekjaar dat overlapt met het jaar waarin de vennoot als dochter in de fiscale eenheid wordt gevoegd? Dan geeft Profit de melding: 'De vennootschap is tevens een cliënt Vpb. Een vennootschap kan niet tegelijkertijd als cliënt Vpb aanwezig zijn, alsmede gekoppeld zijn aan een fiscale eenheid, in een bepaalde periode.' Bij het voegen van een dochter in de fiscale eenheid geldt in Profit altijd dat de boekjaren van de moeder- en dochtermaatschappij niet mogen overlappen.

Hoe je ervoor zorgt dat de boekjaren van de moeder- en dochtermaatschappij niet overlappen hangt af van het moment waarop de dochter in de fiscale eenheid wordt gevoegd.

Dochter wordt aan het begin van het boekjaar in de fiscale eenheid gevoegd

Dochter wordt halverwege het boekjaar in de fiscale eenheid gevoegd

Vennootschap verwijderen

Je kunt een vennootschap verwijderen.

Vennootschap verwijderen:

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Verwijder cliënt.
  2. Vink Vpb aan.
  3. Vul een waarde in bij BSN/Fiscaal nummer.

Als je het Fiscale nummer van de vennootschap niet hebt kun je, nadat je op Volgende hebt geklikt, de vennootschap selecteren.

4. Klik op: Volgende.
  5. Klik op: Voltooien.

Direct naar

1. Cliënt Vpb Beheer
  2. Cliënt Vpb toevoegen
  3. Cliënt Vpb raadplegen
  4. Collectief wijzigen cliënt Vpb
  5. Cliënt Vpb verwijderen
  6. Cliënt Vpb InSite
  7. Cliënt Vpb blokkeren voor licentie
  8. Vennootschap
  9. Fiscale eenheid
  10. Kwalificatiebeschikking Dividendbelasting
  11. Stappenplan fiscale aangifte Vpb
  12. Soorten aangiftebiljetten Vpb