Voorlopige aangifte Vpb

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die beschikbaar is vanaf Profit 2.

De voorlopige aangifte Vpb 2024 is uitgeleverd in Profit 2.

Je kunt elektronische verzoeken en wijzigingen uitwerken voor de voorlopige aanslag of teruggave Vpb 2024 die de Belastingdienst heeft opgelegd. Vanaf 1 januari 2024 kun je de VA Vpb 2024 elektronisch naar de Belastingdienst versturen. Aangiften die akkoord of verzonden zijn met de voorlopige cijfers, worden niet bijgewerkt (dit gebeurt pas als je de aangifte opnieuw uitwerkt).

Met deze functionaliteit kun je ook elektronisch bezwaar indienen of een verzoek doen tot een voorlopige aangifte Vpb. Alleen een intermediair maakt nog een papieren bezwaar aan als hij het niet eens is met de beslissing van de inspecteur. Als je een voorlopige aangifte wilt wijzigen stuur je een nieuwe voorlopige aangifte in. Een voorlopige aangifte Vpb mag maar drie keer per belastingjaar ingestuurd worden. Bij het versturen van een vierde VA Vpb 'verdwijnt' het bericht bij de Belastingdienst. Er volgt geen afkeuring van het bericht.

Klik hier voor het formulier Verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting.

Beschrijving

Bij het toevoegen van een voorlopige aangifte wordt, als er geen jaargegevens aanwezig zijn, gekeken naar de meest recent gebruikte jaargegevens.

Je voegt een voorlopige aangifte toe via de cockpit van de cliƫnt Vpb of bij het beoordelen van een aanslag (SBA). Via de cockpit wordt de voorlopige aangifte toegevoegd als deze nodig is voor schatting of voor het verzoeken van een voorlopige aanslag.

Bij het beoordelen van een SBA wordt de voorlopige aangifte opgestart voor het aanmaken van een bezwaar.

Klik hier voor de actuele tarieven van de Vpb.

Voorbereiding

Werkwijze

Zie ook