Toetsingsinkomen wijzigen

Bepaalde gegevens, zoals het toetsingsinkomen van de aangever en de partner, zijn van invloed op alle toeslagen die een belastingplichtige ontvangt.

Als je het toetsingsinkomen van de aangever wilt wijzigen moet je bij minimaal één toeslag bij Actie toeslag kiezen voor Wijziging doorgeven.

Voorbeeld: 1

Een belastingplichtige heeft zorgtoeslag en huurtoeslag. Het toetsingsinkomen van de aangever wijzigt. Bij de zorgtoeslag en bij de huurtoeslag is gekozen voor Wijziging doorgeven. Het resultaat is dat er twee meldingen zijn gegenereerd, beide met het toetsingsinkomen van de aangever. Voor beide meldingen wordt één bericht gegenereerd en aangeleverd bij de Belastingdienst.

Voorbeeld: 2

Een belastingplichtige heeft alle toeslagen. Het toetsingsinkomen van de aangever wijzigt. Alleen bij zorgtoeslag is gekozen voor Wijziging doorgeven. Deze wijziging is wel van invloed op alle andere aangevraagde toeslagen. Het resultaat in dit geval is één melding met het toetsingsinkomen van de aangever.

Het aanvragen van een nieuwe toeslag, voor een belastingplichtige die al een toeslag ontvangt en waarvan het toetsingsinkomen anders is, heeft ook invloed op de toeslag die al ontvangen wordt.

Voorbeeld: 3

Een belastingplichtige ontvangt zorgtoeslag. Er wordt huurtoeslag aangevraagd. Bij huurtoeslag wordt als Actie toeslag gekozen voor Aanvragen. Je hoeft bij de zorgtoeslag geen wijziging door te geven. Huurtoeslag wordt aangevraagd met een ander (actueler) toetsingsinkomen die ook van invloed is op de zorgtoeslag, maar de wijziging wordt met de aanvraag van de huurtoeslag meegenomen (dus één bericht inkomenswijziging is voldoende voor beide toeslagen).

Direct naar

  1. Toeslagen
  2. Toeslagen registreren bij cliënt IB
  3. Toeslag uitwerken
  4. Toeslag controleren
  5. Rapport Toeslag afdrukken
  6. Toeslag verzenden
  7. Status toeslag opvragen
  8. Toeslag vrijgeven
  9. Toeslag wijzigen
  10. Toeslag stopzetten