Commercieel fiscaal uitwerken

Met de functionaliteit Commercieel/Fiscaal uitwerken Vpb kun je per vennootschap de commerciële cijfers van de balans en resultatenrekening omzetten naar fiscale cijfers. Deze fiscale cijfers dienen vervolgens (geconsolideerd) als input voor het aangiftebiljet. We noemen dit onderdeel ook wel de C/F module.

In de Vpb is altijd sprake van het uitwerken van de Commercieel/Fiscaal module, omdat een vergelijk moet worden gemaakt tussen commerciële cijfers en fiscale cijfers. (Dit is een eis van de Belastingdienst inzake de elektronische uitwisseling. Daarom staat Commercieel/Fiscaal ook altijd aan in de stamgegevens).

Voorbereiding
Beschrijving

Commercieel fiscaal uitwerken vennootschap vanuit de aangifte

Als je in de geopende aangifte naar Uitwerken vennootschap(pen) gaat wordt een overzicht getoond van de vennootschappen die betrokken zijn bij de aangifte. Hier kun je een vennootschap selecteren en uitwerken.

Bij grote fiscale eenheden, waarbij meerdere vennootschappen betrokken zijn, is het vaak niet meer inzichtelijk welke vennootschappen al zijn uitgewerkt en welke nog uitgewerkt moeten worden. Daarom is het veld Uitgewerkt beschikbaar in het overzicht Vennootschappen uitwerken.

De kolom Uitgewerkt wordt aangevinkt als voor de betreffende vennootschap de functie Commercieel/fiscaal uitwerken vennootschap is gestart én afgesloten. Deze kolom zegt dus niets over de inhoud van de C/F-module van de vennootschap en of alles volledig is ingevuld. De kolom laat wel zien welke vennootschappen al onder handen zijn en welke vennootschappen nog uitgewerkt moeten worden.

Tax_Optimalisatie FE Uitwerken vennootschappen (10)

Uitwerken moeder of Uitwerken vennootschap

In het scherm wordt onderscheid gemaakt tussen de moeder en de verschillende dochters. Door op de knop 'Uitwerken vennootschap' of 'Uitwerken moeder' te klikken wordt voor de betreffende vennootschap de functie 'Commercieel/fiscaal uitwerken vennootschap' gestart. De knop 'Geconsolideerd uitwerken' is alleen beschikbaar als je hebt gekozen voor de werkwijze Uitwerken fiscale eenheid. Je kunt via de knop de commerciële cijfers uitwerken naar fiscale cijfers.

Uitwerken moeder/dochters

Als je hebt gekozen voor Uitwerken moeder/dochters dan beschik je over de menukeuze Consolidatieoverzicht. Als je dit start dan wordt het consolidatiescherm getoond. Vanuit het consolidatiescherm kunnen eliminaties op geconsolideerd niveau worden toegevoegd.

Het scherm Uitwerken vennootschap(pen) is opgenomen als onderdeel van de aangifte. Als je de functie C/F uitwerken start, wordt eerst de aangifte opgeslagen en vervolgens de functie Uitwerken vennootschap gestart. Nadat het uitwerken is afgerond wordt de aangifte weer automatisch geopend bij Vennootschappen.

Tax_Commercieel Fiscaal Uitwerken

Commercieel fiscaal uitwerken vanuit de cockpit vs. aangifte

In het scherm dat je vanuit de aangifte kunt openen bestaat de mogelijkheid om een vennootschap commercieel/fiscaal uit te werken vanuit de aangifte, ook is de mogelijkheid om uit te werken vanuit de cockpit al in Profit aanwezig. Het verschil in de twee methoden zit in de gegevens die worden geblokkeerd voor gebruik:

• Wanneer wordt uitgewerkt vanuit de aangifte, wordt de hele aangifte met alle bijbehorende vennootschappen geblokkeerd voor gebruik door anderen.
  • Wordt het commercieel uitwerken gestart vanuit de cockpit, dan wordt alleen die vennootschap geblokkeerd en kunnen andere gebruikers nog een andere vennootschap C/F uitwerken vanuit de cockpit. Als een gebruiker C/F uitwerkt via de cockpit kan de aangifte niet geopend worden omdat daarvoor alle vennootschappen geblokkeerd moeten worden, wat op dat moment niet mogelijk is.

Welke optie je het beste kunt gebruiken om commercieel/fiscaal uit te werken hangt af van de situatie.

Eén gebruiker

Als één gebruiker alle vennootschappen binnen een aangifte alleen uitwerkt, kan bij dit het beste doen vanuit de aangifte. Hierdoor kan hij direct na het uitwerken het effect op de aangifte bekijken zonder dat de gebruiker de aangifte iedere keer moet openen en sluiten. Daarnaast is de gebruiker er zeker van dat hij als enige aan het werk is bij deze aangifte, omdat hij de aangifte met de bijbehorende vennootschappen heeft geblokkeerd voor gebruik door anderen.

Meerdere gebruikers

Bij een grote fiscale eenheid met veel vennootschappen kan het zo zijn dat meerdere gebruikers tegelijk vennootschappen uitwerken. Omdat het C/F uitwerken vanuit de aangifte tot gevolg heeft dat de hele aangifte wordt geblokkeerd, is deze methode hier niet voor geschikt. In deze situatie kun je ervoor kiezen om de vennootschappen uit te werken vanuit de cockpit. In dat geval wordt alleen die vennootschap geblokkeerd die wordt uitgewerkt. Hierdoor kunnen meerdere gebruikers in een vennootschap werken zonder dat ze elkaar blokkeren.

Werkwijze