Einddatum urenregistratie

Je kunt in Profit Payroll bij de salarisverwerking gebruik maken van het werken met 'Verschoven perioden'. Hiermee kun je de geboekte ziekte- en verlofuren vanuit de nacalculatie, maar ook de gewerkte uren van uurloners, van een hele of gedeeltelijke voorgaande periode standaard in de daaropvolgende periode van de salarisverwerking meenemen. Hiermee is het mogelijk om het ontstaan van TWK-mutaties in dit verband te voorkomen.

Zo kun je bijvoorbeeld de ziekte-uren van januari of de periode van half januari tot half februari, verlonen in februari. De genoemde perioden zijn hier dus de 'Verschoven perioden'. Voor het toepassen van 'Verschoven perioden' vul je Einddatum urenregistratie in de perioderegels van het salarisverwerkingsplan. Hiermee worden de uren meegenomen die liggen tussen de einddatum van het vorige salarisverwerkingsplan en het huidige.

Standaardwerking einddatum urenregistratie

Voorbeeld:

Situatie:

  • In januari staat de einddatum urenregistratie op 24-01.
  • In februari staat de einddatum urenregistratie op 24-02.

Gevolg:

  • Hierdoor worden alle declaraties van 25-01 tot en met 24-02 meegenomen in februari.
  • Declaraties geboekt op 23-01 zorgen voor een TWK op periode 1
  • Declaraties geboekt op 25-02 gaan mee in de verwerking van periode 3.

Jaarovergang einddatum urenregistratie

Tijdens de jaarovergang werkt het principe van de einddatum urenregistratie hetzelfde. Je kunt alleen te maken hebben met declaraties die over het jaar heen gaan.

Voorbeeld:

Situatie:

  • In december is de einddatum urenregistratie 24-12.
  • In januari van het nieuwe jaar is de einddatum urenregistratie op 24-01.

Gevolg:

  • Hierdoor worden alle declaraties tussen 24-12 en 24-01 meegenomen in periode 1 van het nieuwe jaar.
  • Declaraties geboekt nog op 23-12 zorgen niet voor een TWK. Een TWK gaat niet over het jaar heen, daarom moet je een correctieperiode aanmaken op het oude jaar.
  • Declaraties geboekt op 25-01 komen mee in de verwerking van periode 2 van het nieuwe jaar.

Stel dat je alle declaraties van het oude jaar wil verwerken in het oude jaar. Dan maak je een correctieperiode aan op het oude jaar en zet je de einddatum urenregistratie in de hoofdperiode op de laatste dag van het jaar. Deze datum wordt overgenomen naar de correctieperiode. Als er daarna nog declaraties binnenkomen en geaccordeerd worden voor of op 31-12, dan maak je een correctieperiode aan voor periode 12 van het oude jaar.

Als je dit niet wilt, laat je de einddatum urendeclaraties staan op de originele datum.

Voorkomen TWK mutaties

Als je de TWK-mutaties wilt voorkomen, kun je bijvoorbeeld 31 december als einddatum vastleggen in de salarisverwerking van januari en 31 januari in februari. Op deze manier betaal je de uren een maand later uit, maar voorkomt TWK-mutaties voor de ziekte- en verlofmutaties.

Declaraties en verschoven perioden

Declaraties houden net als nacalculatieregels rekening met de einddatum urenregistratie. Hierbij wordt rekening gehouden met de datum 'aangevraagd op'. Profit houdt dus geen rekening met de datum 'goedgekeurd op'. Een declaratie met een datum 'aangevraagd op' die ligt voor de einddatum urenregistratie en goedgekeurd wordt na deze datum levert een verwerking met TWK op.

Toelichting gebruik Einddatum urenregistratie

  • Bij nieuwe perioderegels is deze datum standaard gevuld met de waarde die je vult bij Gepl. datum accorderen. Als je na voorlopig verwerken nog medewerkers ziek meldt, moeten deze medewerkers opnieuw worden berekend voordat je kunt accorderen.
  • Het veld Einddatum urenregistratie is verplicht, als je Integratie nacalculatie met Payroll hebt aangevinkt op het tabblad Integratie van de werkgevereigenschappen.
  • Als Uurloners onderdrukken niet is aangevinkt, worden voor zowel vastloners als uurloners de geboekte uren tot en met de Einddatum urenregistratie meegenomen in de salarisverwerking.
  • Als Uurloners onderdrukken is aangevinkt:
    • neem je alle uren van vastloners mee in de hoofdperioderegel, en wordt de Einddatum urenregistratie gebruikt.
    • verwerk je alle uren van uurloners in een aparte correctieregel van diezelfde periode.
      In deze aparte correctieregel vink je Uurloners onderdrukken niet aan en wordt de einddatum van de periode gebruikt. De einddatum van de periode wordt gebruikt omdat uitgesteld verlonen van uurloners wordt gebruikt om alle uren van de periode nog mee te kunnen nemen met de huidige periode. Deze uren worden vaak ofwel per dag geboekt, ofwel cumulatief op de laatste dag van de periode. De salarisverwerking vindt dan meestal direct plaats in het begin van de volgende periode.
      Verloon je de uren van uurloners niet (via een aparte correctieregel), dan kan niet begonnen worden met het verlonen van de nieuwe periode.
  • Bij een medewerker die uit dienst gaat zal Profit de nacalculatie uren meenemen die na de Einddatum urenregistratie vallen, als de nacalculatie uren zijn geaccordeerd voor Profit Payroll.

    Let op:

    Bij het beƫindigen van een dienstverband zal Profit niet automatisch de geaccordeerde nacalculatieregels afrekenen.

Meenemen uren bij verschoven perioden in afwijkende situaties

  • Als je voor het eerst met het salarisverwerkingsplan gaat werken, vindt de salarisverwerking van de eerste periode bij het gebruik van verschoven perioden plaats vanaf de begindatum van de periode tot en met de Einddatum urenregistratie.
  • In januari van het ieder opvolgend nieuw boekjaar neemt Profit de uren van december van het voorgaande boekjaar mee. Dit is dus niet in het eerste boekjaar dat je start met Profit.

Tellen SV-dagen

De situatie kan zich voordoen dat bij het gebruik van verschoven perioden, meer SV-dagen geteld worden dan in de huidige periode vallen. Profit compenseert dit automatisch met een negatief aantal gewerkte dagen voor de huidige periode.

Voorbeeld: 

Als in de maandverloning van februari de ziektedagen van januari worden meegenomen, en een medewerker was januari geheel ziek, dan ontstaan in februari 22 SV-dagen. Februari heeft echter maar 20 SV-dagen. Profit vermindert het aantal SV-dagen in dit geval met -2. Per saldo wordt zo toch het juiste aantal van 20 SV-dagen voor februari toegepast.

Einddatum urenregistratie vastleggen:

  1.  HRM / Organisatie / Werkgever.
  2. Open de eigenschappen van de werkgever.
  3. Ga naar het tabblad: Salarisverwerkingsplan.
  4. Open de eigenschappen van de perioderegel.
  5. Vul de einddatum in bij Einddatum urenregistratie.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten.
Zie ook

Direct naar

  1. Integratie nacalculatie en salarisverwerking