Bankkoppeling Rabobank (Rabo Business Banking)

De Rabo Boekhoudkoppeling is een bankkoppeling op basis van een zogenaamde API-koppeling. Dit is geen PSD2-koppeling, wat als grootste voordeel heeft dat een ondernemer niet iedere drie maanden opnieuw akkoord hoeft te geven op het activeren van de koppeling. Dit artikel beschrijft hoe je deze koppeling voorbereidt en vervolgens in SB activeert.

Bankkoppeling voorbereiden

Bankkoppeling aanmelden en activeren

Bankkoppeling wijzigen of afmelden

Inhoud

Bankkoppeling voorbereiden

Let op

Het inrichten van de bankkoppeling bestaat uit een aantal stappen die nauwkeurig moeten worden doorlopen, anders ontstaan aansluitingsfouten en zal de koppeling niet werken.

1. Deactiveer per bankrekening die je in SB wilt gebruiken de bankkoppeling.

Deze stap is nodig wanneer je een actieve bankkoppeling hebt in AFAS Profit of in een ander softwarepakket.

Wanneer je niet deactiveert worden je mutaties nog steeds in je vorige softwarepakket ingelezen.

2. Controleer of de gewenste bankrekeningen aanwezig zijn.
    • Ga naar Bankrekeningen.
    • Staan de gewenste bankrekeningen hier tussen? Prima!
    • Voeg anders de gewenste bankrekeningen per administratie toe.

Zakelijke bankrekeningen toevoegen.

Privé bankrekeningen toevoegen.

3. Voeg per bankrekening het juiste saldo toe: de beginbalans.

Dit is het beginsaldo op de startdatum van je administratie.

Beginbalans bankrekening toevoegen.

Heb je een bankrekening in de loop van het startjaar geopend? Dan hoef je geen beginbalans te boeken.

4. Importeer handmatig de mutaties tot en met gisteren.

Hiermee zorg je ervoor dat het beginsaldo van de eerste bankmutatie, die na het activeren van de bankkoppeling wordt ingelezen, aansluit op het eindsaldo in SB.

Let op dat je dit doet voor alle bankrekeningen in de alle administraties.

Bankmutaties handmatig importeren.

Bankkoppeling aanmelden en activeren

1. Ga naar Bankrekeningen.
  2. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  3. Klik op Bankkoppeling activeren.

Deze actie start de Bankkoppeling wizard.

4. Selecteer de Rabobank.

5. Klik op Volgende.

Je ziet een tussenscherm met uitleg over de nieuwe Rabo Boekhoudkoppeling.

6. Klik op Volgende.
  7. Klik op Activeer de koppeling.

Klik eventueel met de link Kopieer de activeer link naar het klembord om de link te delen met iemand anders.

8. Via het webadres kom je op de pagina AFAS Online Bankintegratie voor de koppeling met je Rabobank-account.

Fin_Rabobankkoppeling (API-koppeling) (1)

Vanaf deze pagina log je in bij je bank om de AFAS Online omgeving te koppelen. Bij een succesvolle koppeling kan de AFAS Online omgeving de rekeninginformatie ophalen bij één of meerdere rekeningnummers. Hier kun je altijd weer de koppeling ongedaan maken, AFAS Online haalt dan geen informatie meer op van jouw bankrekeningen.

9. Klik op: Koppelen.

De inlogpagina van de Rabobank opent.

10. Log in bij de Rabobank op de gebruikelijke wijze, met de Rabo Scanner, Reader of mobiele telefoon. Volg de stappen om AFAS Online toegang te geven, geef aan welke bankrekeningen je wilt koppelen en signeer deze instellingen.

11. Vink de bankrekening(en) aan die je wil activeren voor de Rabobank API-koppeling.

Als je al actieve bankkoppelingen hebt dan blijven deze bestaan en worden deze bankrekening(en) erbij toegevoegd.

12. Klik op Volgende, signeer deze instellingen met je Rabo Scanner en klik op Ondertekenen.
  13. Je komt terug op AFAS Online portal.

Bij het succesvol koppelen van de rekeningen in het Rabobank-account, toont de pagina dat het gelukt is.

Fin_Rabobankkoppeling (API-koppeling) (2)

14. Sluit dit scherm.

Nu is de Rabo Boekhoudkoppeling aangemeld en geactiveerd voor alle geselecteerde bankrekeningen.

Bankkoppeling wijzigen of afmelden

Het kan voorkomen dat je de bankkoppeling (tijdelijk) wilt stoppen. Dit onderwerp beschrijft hoe je je afmeldt.

1. Volg de stappen in Bankrekening Rabobank aanmelden om in te loggen op Rabo Internetbankieren Professional of log in op de Rabo App.
  2. Ga naar Service.
  3. Klik op Veiligheid onder Algemeen.
  4. Klik op Toegang en ondertekenen.
  5. Klik op Toegang app beheren.
  6. Klik op AFAS Software.
  7. Klik op Toegang intrekken.