Auditfile importeren in SB

Yes, je wilt overstappen van een vorig boekhoudpakket naar SB. De import van een Auditfile zorgt ervoor dat zoveel mogelijk gegevens van dit softwarepakket naar SB worden overgenomen. Dit betreft onder andere:

  • Administratie-instellingen, zoals bankrekeningen.
  • Stamgegevens van klanten en crediteuren.
  • Procesgegevens, zoals verkoopfacturen, inkoopfacturen en openstaande posten.
  • Financiële gegevens, zoals grootboekrekeningschema, journaalposten en beginbalansen.

Wij ondersteunen op dit moment het importeren van een Auditfile uit de volgende softwarepakketten:

De auditfile moet extensie XAF hebben en versie 3.2 zijn.

Het importeren van Auditfiles uit andere producten voegen wij op een later moment toe op basis van de belangstelling vanuit onze (potentiële) klanten.

Let op:

Het starten van een nieuwe administratie op basis van een Auditfile kan alleen zolang een Klant niet is vrijgegeven.

Zodra een klant is vrijgegeven kan een nieuwe administratie alleen nog worden toegevoegd op basis van een beginbalans.

Aandachtspunten

  • Een auditfile bevat niet alle informatie om de administratie één op één over te nemen uit het andere softwarepakket. Zo staan gegevens voor de subadministraties voor vaste activa en btw en de afletteringen van openstaande posten niet in de Auditfile. Deze kunnen we daarom ook niet overnemen naar SB.
  • Btw-aangiften en suppleties zijn pas mogelijk vanaf de eerste volledige btw-periode die in SB is geboekt. Dus niet voor perioden die via de Auditfile worden geïmporteerd.
  • Als je importeert vanuit een Profit-omgeving waarin meerdere administraties bestaan, dan gaan alle organisaties en personen uit die Profit-omgeving mee in iedere Auditfile. Dit betekent voor het overzetten van een boekhoudfabriek omgeving (waarbij alle klanten en administraties in één omgeving zitten) dat alle klanten/leveranciers van alle administraties meegaan in de auditfile. Dit is één van de redenen waarom wij voor Profit altijd een migratie aanraden.
  • In een Auditfile ontbreekt de informatie over welke bankmutatie bij welke openstaande post hoort. Wij proberen daarom tijdens het importeren op basis van de beschikbare informatie de koppeling tussen betalingen en openstaande posten zo goed mogelijk te leggen. Wanneer echter in een bankmutatie de informatie om deze koppeling te leggen ontbreekt, bijvoorbeeld omdat een factuurnummer ontbreekt, dan boeken wij tijdens het importeren deze openstaande posten op grootboekrekening 2302: Vraagposten. In SB blijven deze openstaande posten daarom openstaan. In stap 4 hieronder beschrijven we hoe je dit verder afhandelt.

Stappenplan migratie

Stap 1: Administratie in het vorige boekhoudpakket voorbereiden op export Auditfile

Stap 2: Auditfile import uitvoeren

Stap 3: Auditfile import controleren

Stap 4: Vraagposten uit openstaande posten afhandelen