Administraties

In SB kan je binnen een klantomgeving één of meerdere administraties toevoegen. In een administratie voer je de eigenlijke boekhouding. Je gebruikt meerdere administraties bijvoorbeeld als een onderneming deel is van een holdingstructuur met werkmaatschappijen.

Let op:

Verwar een werkmaatschappij niet met een handelsnaam. Eén juridische organisatie, bijvoorbeeld een werkmaatschappij, kan zich in de markt profileren met meerdere handelsnamen.

Klik hier voor meer informatie over handelsnamen.

Inhoud

Administratie toevoegen

Wanneer je van AFAS toegang hebt gekregen tot SB is het tijd om een administratie toe te voegen.

Let op

Toevoegen van een administratie is alleen nodig wanneer deze niet overgezet is vanuit Profit, of in geval dat een nieuwe administratie binnen een omgeving gewenst is.

1. Ga naar Administraties.
  2. Start de rondleiding.
  3. Na het toevoegen van een administratie kan je deze instellen voor efficiënt gebruik.

Klik hier voor meer informatie over het instellen van een administratie.

Administratie autoriseren

Wanneer jouw onderneming meerdere administraties bevat kan het voorkomen dat je niet alle gebruikers toegang wilt geven tot alle administraties. Geef in dat geval je gebruikers alleen toegang tot de toegestane administraties.

Let op:

Deze functionaliteit is beschikbaar vanaf SB Versie 2.0.

Let op:

Alleen gebruikers met de autorisatierol Gebruikersbeheer kunnen deze functie gebruiken.

1. Ga naar Gebruikers.
  2. Klik op Wijzigen (W).
  3. Vink Beperk toegang tot een deel van de administraties aan.
  4. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  5. Ververs de pagina (F5).
  6. Klik op de inhoudsopgave Administraties.
  7. Vink de gewenste Administratie(s) aan.
  8. Klik op de actie Koppel administratie.

Vanaf nu heeft deze gebruiker alleen nog toegang tot de aangevinkte administraties.

Wil je de rechten juist ontnemen? Klik dan op Ontkoppel administratie.

Administratie verwijderen

Het is mogelijk om een administratie met alle gegevens daarin volledig te verwijderen.

1. Ga naar Administraties.
  2. Open de (on)gewenste Administratie.
  3. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  4. Klik op Verwijderen.

Omdat deze actie niet terug te draaien is tonen wij een zeer duidelijke melding waarin we de gevolgen uitleggen.