Werken met Administraties

In SB kan je binnen een klantomgeving één of meerdere administraties toevoegen. In een administratie voer je de eigenlijke boekhouding. Je gebruikt meerdere administraties bijvoorbeeld als een onderneming deel is van een holdingstructuur met werkmaatschappijen.

Vragen

Heb je vragen tijdens het proces van inrichten: heel veel vragen voorkomen we met rondleidingen, die je stap voor stap meenemen door de functionaliteit.

Hoe je een rondleiding start vind je hier.

Mocht je toch geen antwoord vinden, dan kun je een incident insturen bij AFAS Support.

Boekhoudtermen

Wat is btw? Wat is liquiditeit? Antwoord op deze vragen en veel meer boekhoudtermen, vind je terug in onze SB Kennisbank. In deze kennisbank leggen wij allerlei basis boekhoudtermen uit.

Inhoud

Administratie toevoegen

Weet je nog niet hoe je een administratie kunt of wilt starten?

Raadpleeg dan de Keuzehulp: Administratie toevoegen.

Weet je het al? Ga dan direct naar een van de volgende onderwerpen.

Essentiële basisinrichting

Nadat je een administratie hebt toegevoegd moet je een aantal zaken instellen die van belang zijn om met SB te kunnen werken. Dit onderwerp kan je hierbij als checklist gebruiken.

Ook als jouw administratie vanuit AFAS Profit is gemigreerd, of gestart is met een Auditfile raden wij aan om dit onderwerp te doorlopen als checklist bij de controle.

Algemene basisinrichting

  1. E-mail instellen

    Het instellen van jouw e-mailserver is noodzakelijk om uitnodigingen, verkoopfacturen, offertes, incassomachtigingen en betalingsherinneringen te kunnen e-mailen. Omdat hier verschillende keuzes in te maken zijn hebben we dit op een aparte pagina gezet.

  2. Bankkoppeling activeren (ABN Amro, Knab, ING, Rabobank)

    Dit is alleen noodzakelijk bij de opties Auditfile en Beginbalans. Deze koppeling wordt automatisch meegenomen met de Profit migratie. Ook deze informatie staat op een aparte pagina.

  3. Beginbalans Bank en Kas toevoegen.

    Noodzakelijk wanneer je begint met een bankrekening of kas waar al een saldo op staat.

  4. Beginbalans Debiteur toevoegen.

    Waren in je vorige boekhoudpakket nog niet alle verkoopfacturen betaald op de begindatum van jouw administratie? Waren er nog openstaande posten? Dan boek je deze in de beginbalans debiteur.

  5. Beginbalans Crediteur toevoegen.

    Waren in je vorige boekhoudpakket nog niet alle inkoopfacturen betaald op de begindatum van jouw administratie? Waren er nog openstaande posten? Dan boek je deze in de beginbalans crediteur.

  6. Beginbalans Btw toevoegen.

    Waren in je vorige boekhoudpakket nog niet alle btw-aangiften betaald op de begindatum van jouw administratie? Boek deze dan op de beginbalans btw.

  7. Beginstand Vaste Activa toevoegen.

    Waren in je vorige boekhoudpakket vaste activa deels afgeschreven? Boek dan de huidige fiscale waarde als beginstand vaste activa.

  8. Beginbalans Grootboekrekening toevoegen.

    Boek het eindsaldo van de verschillende grootboekrekeningen op de beginbalans grootboekrekening. Omdat je een administratie op 1 januari begint, zullen dit alleen de balansrekeningen zijn.

Basisinrichting voor Eenmanszaken

  • Ondernemers met privébankrekeningen toevoegen

    Is jouw onderneming een natuurlijk persoon en betaal je wel eens iets van een privé bankrekening of boek je geld over tussen zakelijke en privé bankrekeningen? Voeg dan ondernemers en hun bankrekeningen toe.

Basisinrichting voor Rechtspersonen

  • Aandeelhouders toevoegen

    Is jouw onderneming een rechtspersoon? Voeg dan de aandeelhouders toe om rekening-courant transacties te kunnen boeken.

Optionele basisinrichting

Koppelingen met andere producten (App Center)

Procesoptimalisatie

Deze inrichting is van belang om zo efficiënt mogelijk te werken met de functionaliteit van SB. Je stelt hier voorkeurwaarden in voor de verschillende processen die standaard worden ingevuld bij het gebruik van de functionaliteiten.

  • Instellingen

    Lees voordat je iets gaat instellen dit algemene onderwerp door. Hier leer je wat instellingen zijn en hoe je deze kunt toepassen om het dagelijks werk in SB drastisch te versnellen en de kans op fouten te verlagen.

  • Tellers

    Wanneer je iets nieuws toevoegt, bijvoorbeeld een verkoopfactuur of inkoopfactuur, dan kent SB een volgnummer toe. Lees dit onderwerp als je deze tellers naar eigen wens wilt instellen.

  • Huisstijl

    Voordat je de eerste verkoopfactuur verzendt kies je hier een meegeleverde opmaak (sjabloon), logo, kleuren en lettertype.

  • Verkoop

    Maak je gebruik van kortingen, een g-rekening, of speciale btw-scenario's? Lees dan dit onderwerp.

  • Inkoop

    Maak je gebruik van een g-rekening of speciale btw-scenario's? Lees dan dit onderwerp.

  • Vaste activa
  • Betaalopdrachten

    Wil je betaalopdrachten genereren vanuit SB om te importeren in jouw bankomgeving? Lees dan hier hoe je dit naar jouw wensen kunt instellen.

  • Btw-aangifte / opgaaf ICP
  • Bankmutaties
  • Jaarrekening

    Lees hier alles over het efficiënt instellen van de jaarrekening, zodat dit zo efficiënt mogelijk kan verlopen.

  • Grootboekrekeningen

    Lees alles over het grootboekrekeningschema en hoe je dit kunt uitbreiden.

  • Verbijzonderen op vestiging en/of afdeling

    Hier lees je hoe je verkoopfacturen, verkoopjournaalposten, inkoopfacturen en memoriaalboekingen kunt verbijzonderen op basis van jouw organisatiestructuur.

  • Verbijzonderen op project

    Wil je verkoopfactuurregels, verkoopjournaalpostregels en/of inkoopfacturen verbijzonderen op een projectcode? Lees dan dit onderwerp.