Bankkoppeling ABN AMRO

Wanneer je de bankkoppeling wilt gebruiken, moet je de betreffende bankrekening(en) eerst aanmelden in je bankomgeving. Daarna kan je de koppeling activeren in SB.

Bankkoppeling voorbereiden

Bankkoppeling aanmelden

Activatiecode genereren

Bankkoppeling activeren in SB

Inhoud

Bankkoppeling voorbereiden

Let op

Het inrichten van de bankkoppeling bestaat uit een aantal stappen die nauwkeurig moeten worden doorlopen, anders ontstaan aansluitingsfouten en zal de koppeling niet werken.

1. Deactiveer per bankrekening die je in SB wilt gebruiken de bankkoppeling.

Deze stap is nodig wanneer je een actieve bankkoppeling hebt in AFAS Profit of in een ander softwarepakket.

Wanneer je niet deactiveert worden je mutaties nog steeds in je vorige softwarepakket ingelezen.

Bank Integratie Service deactiveren in Profit.

• Gebruikte je een ander softwarepakket, raadpleeg dan de documentatie aldaar.
  2. Controleer of de gewenste bankrekeningen aanwezig zijn.
    • Ga naar Bankrekeningen.
    • Staan de gewenste bankrekeningen hier tussen? Prima!
    • Voeg anders de gewenste bankrekeningen per administratie toe.

Zakelijke bankrekeningen toevoegen.

Privé bankrekeningen toevoegen.

3. Voeg per bankrekening het juiste beginsaldo toe: de beginbalans.

Dit is het saldo op de startdatum van je administratie.

Beginbalans bankrekening toevoegen.

Heb je een bankrekening in de loop van het startjaar geopend? Dan hoef je geen beginbalans te boeken.

4. Importeer handmatig de mutaties tot en met gisteren.

Hiermee zorg je ervoor dat het beginsaldo van de eerste bankmutatie, die na het activeren van de bankkoppeling wordt ingelezen, aansluit op het eindsaldo in SB.

Let op dat je dit doet voor alle bankrekeningen in de alle administraties.

Bankmutaties handmatig importeren.

Bankkoppeling aanmelden

Let op:

Deze informatie geldt niet voor klanten van ABN AMRO Access Online. Het is mogelijk om een koppeling met ABN AMRO Access Online te maken. Dit wordt door de bank verzorgd, neem hiervoor contact op met ABN AMRO.

Let op:

• Je kunt geen bankkoppeling leggen met een meewerklicentie. Het is verplicht dat je op de site van de bank inlogt met hetzelfde licentienummer (12345.XXX) als het licentienummer van de omgeving (12345) waarin je de koppeling legt. Je vindt je licentienummer op afasonline.nl. Boven in de balk zie je het nummer staan.

• Met de bankkoppeling van ABN AMRO worden bij de bankafschriften geen transactiecodes meegestuurd. Je kunt de betreffende bankmutaties in SB handmatig afletteren.

1. Open ABN AMRO Internet Bankieren.
  2. Klik op De Boekhoudkoppeling.
  3. Klik op direct online aanvragen.

Fin_Bankkoppeling ABN AMRO online aanvragen (30)

4. Log in met behulp van de E.dentifier.

Fin_Bankkoppeling ABN AMRO direct online aanvragen (10)

5. Selecteer bij Voor wie vraagt u een boekhoudkoppeling aan? het juiste bedrijf als je voor meerdere bedrijven bevoegd bent.

Fin_Bankkoppeling ABN AMRO online aanvragen (20)

6. Klik op Volgende.

Het Aanvraagformulier verschijnt.

7. Vul AFAS Software in als boekhoudleverancier van je (online) boekhouding.
  8. Vul je Deelnemernummer in bij Contract- of administratienummer boekhouding.

Je vindt je deelnemersnummer op afasonline.nl. Boven in de balk zie je het nummer staan.

9. Selecteer de gewenste bankrekening bij Welk rekeningnummer wilt u koppelen aan uw (online) boekhouding?.

Het aanvraagformulier toont automatisch een lijst met de beschikbare EURO-betaalrekeningen (geen spaarrekeningen).

10. Vul de contactgegevens in bij Wat zijn de gegevens van de rekeninghouder?.

Geef hier aan wie de aanvraag voor de bankkoppeling heeft gedaan. Deze gegevens worden gebruikt voor het versturen van de bevestigingsmail na het afronden van het aanvraagformulier.

11. Vul het E-mailadres in.

Naar dit e-mailadres wordt de bevestigingsmail gestuurd. Klanten die via een administratie- of accountantskantoor werken kunnen hier het beste het e-mailadres van het accountantskantoor invullen!

12. ABN AMRO vult Bedrijfsgegevens automatisch in. Deze gegevens kan je niet wijzigen.
  13. Accepteer de voorwaarden voor de boekhoudkoppeling.

Hiermee bevestig je de aanmelding van de bankrekening.

ABN AMRO neemt de aanvraag in behandeling. De afdeling Fulfilment & Service verifieert de aanvraag en stuurt een bevestiging van de juistheid van de aanvraag naar AFAS. AFAS controleert het door jou ingevulde deelnemernummer.

Telefonisch aanvragen:

Klik hier voor meer informatie.

Wanneer ABN AMRO jouw aanvraag heeft geaccordeerd, ontvang je van AFAS een bevestigingsverzoek voor de bankintegratie op het e-mailadres dat je op het aanvraagformulier hebt ingevuld. Deze e-mail heeft als onderwerp Bevestiging AFAS Bankintegratie. Antwoorden op deze e-mail worden door AFAS niet gelezen.

1. Open het bevestigingsverzoek.

2. Klik op de hyperlink.

Het inlogscherm van AFAS Online verschijnt.

3. Vul je Deelnemernummer in.

Log in met het e-mailadres en wachtwoord voor AFAS Online en bevestig de twee-factorautenticatie via SMS.

ABN AMRO geeft de gegevens door aan de AFAS Bank Integratie Service. Als dit geen fouten oplevert, dan verschijnt hiervan een bevestigingspagina. Je hebt hiermee je bankrekening geactiveerd.

4. Kopieer de Activatiecode.

Let op:

Plak de activatiecode eventueel in het Kladblok (of schrijf de activatiecode op), omdat de activatiecode alleen op dit scherm wordt getoond. Je krijgt de activatiecode niet per e-mail toegestuurd.

Let bij het noteren van de activatiecode op hoofdletters en kleine letters. Je moet de activatiecode binnen 24 uur gebruiken, anders verloopt de code. Als je activatiecode is verlopen krijg je hiervan een melding.

5. Activeer de bankkoppeling in SB.

Bankkoppeling activeren in SB

1. Ga naar Bankrekeningen.
  2. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  3. Klik op Bankkoppeling activeren.

Deze actie start de Bankkoppeling wizard.

4. Selecteer de gewenste Bank.

5. Vul een Activatiecode in.

Deze heb je gekopieerd tijdens het aanmelden van de bankkoppeling in je bankomgeving.

6. Klik op Activeren.

Er verschijnt een melding dat de Bankkoppelingen voor deze bank zijn geactiveerd.

Let op

De bankkoppeling wordt geactiveerd voor alle Bankrekeningen bij deze Bank in alle Administraties.

Wanneer geen fouten worden gevonden, verschijnt een bevestiging dat de verbinding tot stand is gekomen.

De bankkoppeling is hiermee gereed voor gebruik.

Let op

Na het activeren kan het 24 uur duren voordat je de eerste bankafschriften ontvangt. Je ontvangt alleen een bankafschrift als er in die tijd mutaties zijn geweest op de bankrekening.

Bankmutaties handmatig importeren

Omdat het verzenden van de activatiecode door ABN soms 24 uur kan duren is de kans groot dat tussen het moment dat je de koppeling hebt gedeactiveerd in je vorige applicatie en hebt geactiveerd in SB nieuwe mutaties klaarstaan. Daarom zal het saldo zelden aansluiten.

Importeer daarom altijd handmatig de mutaties tot en met gisteren.

Hiermee zorg je ervoor dat het beginsaldo van de eerste bankmutatie, die na het activeren van de bankkoppeling wordt ingelezen, aansluit op het eindsaldo in SB.

Let op dat je dit doet voor alle bankrekeningen in de alle administraties.

Bankmutaties handmatig importeren.

Let op:

Mocht je een foutmelding krijgen dat er een saldo verschil is dan zijn er helaas mutaties dubbel opgehaald. Herstel dit dan met de actie bankkoppeling repareren.