Werkwijze e-mail instellen

SB kan e-mailberichten genereren en versturen. Hierbij maken wij geen gebruik van het op je eigen computer geïnstalleerde e-mailprogramma, maar van een centrale e-mailserver van AFAS of van jezelf. Dit onderwerp beschrijft hoe je SB kunt instellen voor het verwerken van e-mailverkeer.

Let op

Alleen gebruikers met de autorisatierol Applicatiebeheerder kunnen deze functie gebruiken.

Voor het verzenden van e-mails vanuit SB ondersteunen wij de volgende aanbieders (providers):

AFAS Standaard e-mailadres instellen

Vanaf SB Versie 2.0 is het in principe niet meer nodig om een e-mailserver in te stellen. Je kunt zeer eenvoudig gebruikmaken van het AFAS Standaard e-mailadres.

1. Ga naar E-mailinstellingen.
  2. Klik op Wijzigen (W).
  3. Selecteer AFAS bij Aanbieder.
  4. Vink Gebruik eigen e-mailadres uit.
  5. Vul een Naam afzender in.

Gebruik hier een naam die je wilt gebruiken voor het veld Van in het e-mailprogramma van de ontvanger.

6. Vul een Antwoord e-mailadres in.

Gebruik hier het e-mailadres waar de antwoorden op de door SB verzonden e-mails naartoe moeten.

Het Standaard e-mailadres wordt hiervan afgeleid door de "@" en "." in het antwoord e-mailadres te vervangen door een "-" en hier "@afas-sb.nl" achter te zetten.

Van het antwoord e-mailadres "info@afas.nl" wordt op deze manier het standaard e-mailadres "info-afas-nl@afas-sb.nl" afgeleid.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

AFAS Standaard E-mailadres activeren

1. Je ontvangt op het Antwoord e-mailadres een activatiecode van het adres noreply@afas-sb.nl..

2. Ga naar E-mailinstellingen.

Hier zie je dat het account nog niet is geverifieerd.

3. Klik op E-mailaccount verifiëren.
  4. Vul de Verificatiecode in.
  5. Klik op Verifiëren.

Voilà! Hiermee ben je klaar om e-mails te verzenden vanuit SB.

AFAS Standaard E-mailadres testen

1. Ga naar E-mailinstellingen.
  2. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  3. Klik op de actie Test e-mail versturen.
  4. Vul een geldig e-mailadres bij Geadresseerde in.
  5. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Je ontvangt een test e-mail op het e-mailadres.

Hier zie je achter het veld Van de ingevulde naam van de afzender staan en tussen vishaken het gegenereerde standaard e-mailadres.

Let op!

Alle antwoorden op e-mails die zijn verzonden van het standaard e-mailadres komen aan op het ingevulde antwoord e-mailadres. In dit voorbeeld is dat "info@afas.nl".

E-mail instellingen controleren met testbericht

Na het instellen van je e-mailserver is het belangrijk om te controleren of deze instellingen juist zijn ingevuld.

1. Ga naar E-mailinstellingen.
  2. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  3. Klik op de actie Test e-mail versturen.

Als alles goed is ingesteld verschijnt hiervan een bevestiging.

Wanneer je werkt met meerdere administraties in SB, dan heeft ieder van deze administraties vaak een eigen e-mailadres dat je wilt gebruiken als afzender van begeleidende e-mailberichten bij bijvoorbeeld Offertes, Verkoopfacturen en Aanmaningen. Dit onderwerp beschrijft hoe je een afzender e-mailadres per administratie instelt.

E-mail afzender per administratie instellen:

1. Ga naar de administratie-instellingen van de betreffende administratie.
  2. Ga naar het onderdeel Instellingen / Verkoop.
  3. Selecteer een Afzender of voeg een afzender toe.

Het e-mailadres moet kunnen e-mailen volgens de instellingen in de omgeving.

4. Opslaan (Ctrl+S)