Werkwijze jaarrekening instellen

Met SB kan je een volledige jaarrekening of jaarrapport genereren, opgemaakt in jouw eigen huisstijl. Dit rapport bevat alle financiƫle informatie over een bepaald boekjaar. Afhankelijk van de rechtsvorm worden bepaalde secties automatisch getoond of verborgen. Je kunt ook zelf per administratie bepalen welke secties je al dan niet wilt tonen. Na het toevoegen kan een ondernemer de resultaatverdeling bepalen en de jaarrekening ondertekenen en vaststellen.

Voordat je een jaarrekening kunt maken moet je eerst een aantal zaken instellen.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

Inhoud

Jaarrekening en KVK-stukken activeren

Wij gaan er van uit dat je na het zien van de video geen enkele reden meer hebt om de jaarrekening in SB niet te gebruiken. Daarom hebben wij deze functionaliteit standaard geactiveerd. Mocht er toch een reden bestaan om de jaarrekening niet te gebruiken, dan is deze uit te schakelen.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

1. Open de gewenste Administratie.
  2. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekening instellingen.
  3. Vink Jaarrekening aan of uit.

Deactiveer deze functionaliteit als je jaarrekeningen met een andere applicatie wilt maken en de hele functionaliteit uit wil schakelen.

4. Selecteer een Type.

Let op

Dit veld is alleen beschikbaar bij Eenmanszaken.

Jaarrapport: een volledig jaarrapport met alle gewenste secties.

Bijlage voor aangifte inkomstenbelasting: een beknopt jaarrapport met alleen een balans en winst- en verliesrekening. Dit geeft voldoende informatie om de jaarcijfers over te nemen naar een aangifte IB.

5. Vink KVK-stukken aan of uit.

Let op

Dit veld is niet beschikbaar bij Eenmanszaken.

Deactiveer deze functionaliteit dit als deze onderneming de KVK-stukken niet hoeft te deponeren. Volg hierbij de aanwijzingen van de KVK.

6. Vul eventueel een Groepsmaatschappij in.

Let op

Dit veld is niet beschikbaar bij Eenmanszaken.

Vul de naam van de holding in als deze administratie een dochtermaatschappij is.

7. Selecteer een Bedrijfsklasse.

Afhankelijk van de aarde van de activa, de netto-omzet en het aantal werknemers valt een administratie valt een administratie in een bepaalde bedrijfsklasse. Volg hierbij de aanwijzingen van de KVK.

8. Selecteer een Activarekening, Passivarekening en Resultatenrekening om eventuele afrondingen op te verwerken.

Tijdens het opstellen van een jaarrekening worden alle bedragen logisch afgerond op hele euro's. Dit geeft per saldo een afrondingsverschil in de balans voor activa en passiva of op de resultatenrekening.

Deze afrondingsverschillen worden in de jaarrekening en de KVK-stukken bij de hier geselecteerde grootboekrekeningen opgeteld.

Let op

Deze afronding wordt alleen in het rapport verwerkt en niet als journaalpost geboekt Dit heeft daarom geen invloed op het saldo van de grootboekrekeningen zelf.

9. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Huisstijl jaarrekening instellen

Voordat je de eerste jaarrekening maakt is het belangrijk om de huisstijl te bepalen. Deze huisstijl bestaat uit een bedrijfslogo, een kleurenpalet met drie kleuren en een lettertype. Afhankelijk van de situatie stel je deze huisstijl op een andere plek in.

Opdrachtbrief en branchevereniging instellen (Admin Center)

Als accountant of administratiekantoor maak je een jaarrekening in opdracht van een klant. De werkzaamheden die je hierbij hebt uitgevoerd worden uiteengezet in een opdrachtbrief. Daarnaast ben je vaak aangesloten bij een branchevereniging (NOAB, RB of NBA), waardoor je hun logo en samenstellingsverklaring als kwaliteitskeurmerk mag gebruiken in een jaarrekening. Deze opdrachtbrief en branchevereniging stel je eenmalig in het Admin Center in.

New Topic

Als accountant onderteken je de opdrachtbrief in de jaarrekening met de naam van de contactpersoon namens jouw kantoor. Deze contactpersoon kan je per klantgroep en klant instellen in het Admin Center.

Voorbeeld ondertekening in opdrachtbrief: