Jaarrekening opstellen

Met SB kan je een volledige jaarrekening of jaarrapport genereren, opgemaakt in jouw eigen huisstijl. Dit rapport bevat alle financiële informatie over een bepaald boekjaar. Afhankelijk van de rechtsvorm worden bepaalde secties automatisch getoond of verborgen. Je kunt ook zelf per administratie bepalen welke secties je al dan niet wilt tonen. Na het toevoegen kan een ondernemer de resultaatverdeling bepalen en de jaarrekening ondertekenen en vaststellen.

Let op

Stel voordat je deze functionaliteit gebruikt de werkwijze in die jouw onderneming het meest gebruikt. Dit maakt het proces veel efficiënter, omdat je bij het gebruik van deze functionaliteit niet meer na hoeft te denken over zaken die altijd of meestal van toepassing zijn. Ook verlaagt dit de kans op fouten.

Werkwijze jaarrekening instellen.

Jaarrekening toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Nieuwe jaarrekening toevoegen.
  2. Selecteer een Boekjaar.
  3. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om op te slaan en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan (Ctrl+S). als dit de laatste is die je wilt toevoegen.

Inhoud

Resultaatbestemming

Na het opstellen en ondertekenen van een jaarrekening, of als je gedurende een boekjaar dividend wilt uitbetalen, wordt een vergadering met de aandeelhouders belegd waarin een resultaatbestemming wordt bepaald. Dit is de overboeking van het onderdeelde resultaat naar bijvoorbeeld het eigen vermogen of aandeelhouders.

Resultaatbestemming over boekjaar:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarcontrole.

Bovenin is het Onverdeeld resultaat zichtbaar.

2. Klik op Resultaatbestemmingen.
  3. Klik op Toevoegen.

Een venster opent waarin de grootboekrekening 0900: Onverdeeld resultaat met het saldo over het boekjaar standaard is ingevuld.

4. Selecteer eventueel een ander Boekjaar.

Hier staat standaard het vorige boekjaar ingevuld.

5. Selecteer eventueel een Bijlage.

Het is mogelijk om meerdere bijlagen te selecteren, of een of meerdere bestanden op het bijlageveld te slepen vanuit een verkenner.

Wijzig eventueel het bedrag aan de Debetzijde.

Doe dit als je niet het volledige onverdeelde resultaat wilt boeken.

6. Selecteer de gewenste grootboekrekeningen aan de Creditzijde.

Denk bijvoorbeeld aan Algemene reserve (Eigen vermogen bij een Eenmanszaak), of een Aandeelhouder in geval van dividend.

Verdeel het bedrag naar wens over de verschillende creditrekeningen.

7. Klik op Opslaan en Verwerken (Ctrl+S).

De boeking wordt gemaakt en het onverdeeld resultaat wordt lager of nihil.

Resultaatbestemming verwerken in jaarrekening:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekeningen.
  2. Open de gewenste Jaarrekening.
  3. Klik op Wijzigen (W).
  4. Vink Vastgesteld aan.
  5. Vul een Datum vaststelling in.
  6. Vink eventueel Resultaatbestemming meenemen in jaarrekening aan.

Doe dit als je de resultaatbestemming wilt tonen in de Toelichting op de balans - Passiva.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Hiermee is de jaarrekening over dit rapportagejaar gereed.

Voorbeeld:

De vaststelling en resultaatbestemming is zichtbaar in de sectie Overige gegevens.

Toevoegen

Als alle controles zijn gedaan en alle voorbereidende stappen zijn voltooid is het tijd om een jaarrekening toe te voegen. Dit hoef je in principe een keer per rapportagejaar te doen. Als je iets aanpast zal dit automatisch worden bijgewerkt in de jaarrekening, zo lang deze nog niet is vastgesteld.

Jaarrekening toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Nieuwe jaarrekening toevoegen.
  2. Selecteer een Boekjaar.
  3. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om op te slaan en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan (Ctrl+S). als dit de laatste is die je wilt toevoegen.

Voorbeeld:

Een afdrukvoorbeeld van de jaarrekening volgens de ingestelde huisstijl verschijnt.

De Titel is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Bij Eenmanszaken is dit afhankelijk van het ingestelde type Jaarrapport of Bijlage voor de IB, voor overige rechtsvormen is dit Jaarverslag.

Op alle pagina's zal de tekst Concept als watermerk staan. Deze tekst verdwijnt als bij een jaarrekening de vink Ondertekend door alle bestuurders en/of commissarissen aan staat.

Ondertekening

Nadat je een concept jaarrekening hebt toegevoegd gaat deze naar de bestuurders en commissarissen. Deze nemen de jaarrekening door en ondertekenen deze in de sectie Overige gegevens. Deze ondertekening verwerk je vervolgens in de jaarrekening.

Jaarrekening ondertekenen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarrekeningen.
  2. Open de gewenste Jaarrekening.
  3. Vink Ondertekend aan.
  4. Vul een Datum in.

SB stelt standaard de datum van vandaag voor.

Gebruik de handige datumfuncties om de gewenste datum in te vullen.

5. Vul een Locatie van ondertekening in.
  6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Voorbeeld:

Het afdrukvoorbeeld opent en het watermerk Concept is niet langer zichtbaar.

Privéboekingen

Is jouw onderneming een Eenmanszaak, Vennootschap onder Firma of Commanditaire Vennootschap? Dan moet je voordat je een jaarrekening definitief kunt maken de Privéstortingen en Privé-opnames overboeken naar het Eigen vermogen.

1. Letter gedurende het jaar bankmutaties af als Privéstorting of Privé-opname.

Gebruik hiervoor de grootboekrekeningen in de serie 0650 en 0660 of kopieën hiervan.

2. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Jaarcontrole.
  3. Klik op de actie Privésaldi.
  4. Klik op de actie Toevoegen.

SB toont een overzicht van de privérekeningen en de Tegenrekening eindbalans.

5. Wanneer je kopieën van privérekeningen hebt toegevoegd moet je deze eenmalig koppelen aan een Tegenrekening eindbalans.
  6. Klik op Privé boeking.

SB doet een voorstel voor de overboeking.

7. Klik op Opslaan en verwerken.
  8. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Kolommenbalans.

In het boekjaar waar deze resultaatboeking bij hoort zie je deze in de weergave Kolommenbalans na resultaatbestemming.

In het boekjaar na deze resultaatboeking zie je deze in de weergave Kolommenbalans