Bankkoppeling ING

Wanneer je de bankkoppeling wilt gebruiken, moet je de betreffende bankrekening(en) eerst aanmelden in je bankomgeving. Daarna kan je de koppeling activeren in SB.

Bankkoppeling voorbereiden

Bankkoppeling aanmelden

Activatiecode genereren

Bankkoppeling activeren in SB

Bankkoppeling wijzigen of afmelden

Inhoud

Bankkoppeling voorbereiden

Let op

Het inrichten van de bankkoppeling bestaat uit een aantal stappen die nauwkeurig moeten worden doorlopen, anders ontstaan aansluitingsfouten en zal de koppeling niet werken.

1. Deactiveer per bankrekening die je in SB wilt gebruiken de bankkoppeling.

Deze stap is nodig wanneer je een actieve bankkoppeling hebt in AFAS Profit of in een ander softwarepakket.

Wanneer je niet deactiveert worden je mutaties nog steeds in je vorige softwarepakket ingelezen.

Bank Integratie Service deactiveren in Profit.

• Gebruikte je een ander softwarepakket, raadpleeg dan de documentatie aldaar.
  2. Controleer of de gewenste bankrekeningen aanwezig zijn.
    • Ga naar Bankrekeningen.
    • Staan de gewenste bankrekeningen hier tussen? Prima!
    • Voeg anders de gewenste bankrekeningen per administratie toe.

Zakelijke bankrekeningen toevoegen.

Privé bankrekeningen toevoegen.

3. Voeg per bankrekening het juiste beginsaldo toe: de beginbalans.

Dit is het saldo op de startdatum van je administratie.

Beginbalans bankrekening toevoegen.

Heb je een bankrekening in de loop van het startjaar geopend? Dan hoef je geen beginbalans te boeken.

4. Importeer handmatig de mutaties tot en met gisteren.

Hiermee zorg je ervoor dat het beginsaldo van de eerste bankmutatie, die na het activeren van de bankkoppeling wordt ingelezen, aansluit op het eindsaldo in SB.

Let op dat je dit doet voor alle bankrekeningen in de alle administraties.

Bankmutaties handmatig importeren.

Bankkoppeling aanmelden

Het koppelproces begint in ING Internetbankieren met het genereren van een Activatiecode.

1. Log in op Mijn ING Zakelijk.

Fin_Bankintegratie ING internetbankieren aanmelden (10)

Je ziet een scherm met een overzicht van de rekening(en).

2. Klik op Service / Koppeling boekhoudpakket (bankkoppeling).

3. Klik op Direct instellen.

4. Klik op Aan de slag.

5. Selecteer AFAS bij Pakket selecteren en klik daarna op Volgende.

6. Klik op Aanvragen / Wijzigen.

Je wordt vanuit ING Internetbankieren doorgestuurd naar het inlogscherm van AFAS Online.

Gebruik hier hetzelfde e-mailadres en wachtwoord dat je gebruikt bij het inloggen op AFAS Online. Bevestig de twee-factorauthenticatie met AFAS Pocket.

7. Na het inloggen verschijnt het scherm Instellingen bankintegratie Mijn ING Zakelijk met een overzicht van je bankrekeningen en instellingen, zoals die door AFAS van de ING zijn ontvangen. Per bankrekeningnummer kun je aangeven welke uitwisselingsmogelijkheden je wilt. Je kunt de volgende uitwisselingsopties in- of uitschakelen:
    • Transacties: voor de automatische uitwisseling van digitale bankafschriften (MT940 (SWIFT) of CAMT-bestanden).
    • Betalingen: Deze functie wordt door SB nog niet ondersteund. Selecteer deze optie daarom nog niet.
    • Incasso: Deze functie wordt door SB nog niet ondersteund. Selecteer deze optie daarom nog niet

8. Klik op Wijzigen achter een bankrekening en vink Transacties aan.

Je hebt 5 minuten tijd om je bankrekeningen in te stellen.

9. Klik op Toepassen.
  10. Vul je E-mailadres in wanneer je alle bankrekeningen hebt ingesteld.
  11. Klik op Volgende.

ING geeft de gegevens door aan de AFAS Bank Integratie Service (BIS). Als dit geen fouten oplevert, dan verschijnt hiervan een bevestigingspagina met de Activatiecode.

Je hebt hiermee je bankrekening aangemeld.

12. Ga door met de volgende stap.
  1. Kopieer de Activatiecode.

Let op:

Plak de activatiecode eventueel in het Kladblok (of schrijf de activatiecode op), omdat de activatiecode alleen op dit scherm wordt getoond. Je krijgt de activatiecode niet per e-mail toegestuurd.

Let bij het noteren van de activatiecode op hoofdletters en kleine letters. Je moet de activatiecode binnen 24 uur gebruiken, anders verloopt de code. Als je activatiecode is verlopen krijg je hiervan een melding.

2. Klik op Volgende en daarna op Voltooien.

AFAS Online sluit en je komt terug bij Mijn ING Zakelijk.

Je ziet hier de ingestelde werkwijze per bankrekening.

3. Klik op Ik ga akkoord met.... en klik daarna op Bevestigen.
  4. Bevestig de ingestelde werkwijze via de ING App.

Je hebt 10 minuten om de activering te bevestigen.

Mijn ING Zakelijk past de instellingen toe en AFAS Online ontvangt hiervan een bevestiging.

5. Sluit Mijn ING Zakelijk.

De activering van de bankkoppeling bij ING is hiermee voltooid.

6. Activeer de bankkoppeling in SB.

Bankkoppeling activeren in SB

1. Ga naar Bankrekeningen.
  2. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  3. Klik op Bankkoppeling activeren.

Deze actie start de Bankkoppeling wizard.

4. Selecteer de gewenste Bank.

5. Vul een Activatiecode in.

Deze heb je gekopieerd tijdens het aanmelden van de bankkoppeling in je bankomgeving.

6. Klik op Activeren.

Er verschijnt een melding dat de Bankkoppelingen voor deze bank zijn geactiveerd.

Let op

De bankkoppeling wordt geactiveerd voor alle Bankrekeningen bij deze Bank in alle Administraties.

Wanneer geen fouten worden gevonden, verschijnt een bevestiging dat de verbinding tot stand is gekomen.

De bankkoppeling is hiermee gereed voor gebruik.

Let op

Na het activeren kan het 24 uur duren voordat je de eerste bankafschriften ontvangt. Je ontvangt alleen een bankafschrift als er in die tijd mutaties zijn geweest op de bankrekening.

Bankkoppeling wijzigen of afmelden

Het kan voorkomen dat je de bankkoppeling (tijdelijk) wilt stoppen. Dit onderwrp beschrijft hoe je je afmeldt.

1. Volg de stappen in Bankrekening ING aanmelden om in te loggen op Mijn ING Zakelijk.

Fin_Bankintegratie ING internetbankieren aanmelden (40)

2. Klik op Wijzigen achter de gewenste bankrekening.
  3. Vink Transacties aan of uit.

Wanneer je de bankkoppeling wilt afmelden, vink Transacties dan uit.

Vink Betalingen en Incasso niet aan. SB ondersteunt deze opties nog niet.

4. Bevestig en signeer de wijzigingen, zoals beschreven in Bankkoppeling ING activeren, vanaf stap 2.

Als je geen klant meer bent bij AFAS en Profit niet meer gebruikt, dan volg je de tweede procedure om via Mijn ING Zakelijk de bankkoppeling te verwijderen. Hierbij hoef je niet in te loggen op de AFAS Online Portal.

Bankkoppeling ING wijzigen of afmelden:

Je volgt dezelfde stappen als bij het activeren van de bankkoppeling bij de ING.

1. Log in op Mijn ING Zakelijk.

Je ziet nu een overzicht van de rekening(en).

2. Klik op: Koppeling Boekhoudpakket bij Gegevens en instellingen.

Je kunt hier de instellingen en machtigingen van de koppeling per bankrekeningnummer raadplegen of wijzigen.

3. Klik op: Aanvragen / Wijzigen.

Je wordt dan vanuit Mijn ING Zakelijk doorgestuurd naar het inlogscherm van het AFAS Online Portal.

4. Je logt in op basis van twee-factorauthenticatie. Gebruik hiervoor hetzelfde e-mailadres en wachtwoord dat je gebruikt bij het inloggen op de AFAS Online Portal en bevestig het inloggen via SMS of met AFAS Pocket.Zodra je bent ingelogd kom je op het scherm Instellingen bankintegratie Mijn ING Zakelijk. Je ziet hier een overzicht van je bankrekeningen en de instellingen zoals die door AFAS van de ING zijn ontvangen.
  5. Klik achter de rekening op: Wijzigen en bepaal in AFAS Online per bankrekeningnummer de instellingen voor de bankintegratie.

Fin_Bankintegratie ING internetbankieren aanmelden (50)

6. Vink per bankrekeningnummer de door jou gewenste uitwisselingsmogelijkheden aan of uit (Transacties, Betalingen, Incasso).

Vink alle uitwisselingsmogelijkheden uit als je besluit om de automatische uitwisseling van bankafschriften, betalings- en incasso-opdrachten te stoppen.

7. Volg daarna dezelfde stappen als bij het activeren van de bankkoppeling bij de ING, behalve de stappen met de activatiecode in de omgeving (stap 16 - 22). Deze hoef je bij het afmelden niet te doen.

Klik hier voor meer informatie met de stappen.

Bannkkoppeling ING verwijderen (indien geen klant meer van AFAS):

1. Log in op Mijn ING Zakelijk.
  2. Klik op: Koppeling Boekhoudpakket bij Gegevens en instellingen.
  3. Klik op: Koppeling verwijderen.

Fin_Bankkoppeling ING afmelden (10)