Btw met terugvordering btw-compensatiefonds (BCF) inrichten (Overheid)

Bij overheidsinstellingen, zoals gemeenten, provincies en veiligheidsregio's, werkt het onderdeel btw terugvorderen anders dan in het bedrijfsleven en zorg/onderwijs. Overheidsinstellingen kunnen de betaalde btw over ingekochte goederen of diensten gedeeltelijk (pro rata) terugvorderen bij de Belastingdienst, maar ook gedeeltelijk bij het btw-compensatiefonds (bcf).

Welke terugvorderingspercentages gelden leg je vast bij de verbijzonderingscode (kostenplaats). Bij het boeken van een inkoopfactuur of inkooporder boekt Profit dan automatisch de juiste verdeling van btw terugvorderen, btw in de kosten en btw-compensatiefonds. De bcf vorder je in een aparte aangifte terug via een rapport/analyse.

Hier lees je hoe Profit de niet-terugvorderbare btw bepaalt. Deze functionaliteit is een uitbreiding op de functionaliteit van de pro rata btw in inkoop, waarbij de functionaliteit voor de overheid is uitgebreid met het component te vorderen bcf.

Voordat je dit bij de inkoopfactuur of bij inkoop kunt boeken, activeer je de functionaliteit het Btw-compensatiefonds (BCF) en richt je dit verder in Financieel in.

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die beschikbaar is vanaf Profit 3.

We werken momenteel hard aan de documentatie van dit onderdeel.

Inhoud

Btw-compensatiefonds (bcf) activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Btw-compensatiefonds (BCF)

Stappen om een activering in te schakelen

Verbijzonderingsas in Administratie instellingen

Je stelt in welke verbijzonderingsas Profit moet gebruiken voor het vaststellen van de te vorderen btw.

Btw te vorderen met verbijzonderingsas instellen in de administratie instellingen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  2. Ga naar het tabblad: Btw.

3. Koppel de verbijzonderingsas bij het kopje Btw te vorderen. Je kunt maar één verbijzonderingsas gebruiken voor deze functie.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Open de omgeving opnieuw.

Btw-terugvordering per administratie instellen/raadplegen

Je voegt de terugvorderingspercentages toe van de btw en het btw-compensatiefonds (bcf). Je voegt hiervoor een regel toe per combinatie van de terugvorderingspercentages van btw en en bcf.

Deze terugvorderingspercentagecode koppel je vervolgens aan een btw-code. Je kunt meerdere terugvorderingspercentages aan één btw-code te koppelen, maar één is als standaard ingesteld.

Je kunt de btw-terugvorderingscode niet wijzigen als er bij er bij de administratieinstellingen, op het tabblad Btw, geen verbijzonderingsas is ingesteld. In dit geval wordt de standaard terugvordering geselecteerd.

Btw-terugvordering voor de terug te vorderen btw:

1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-terugvordering.

De btw-terugvordering bevat één standaard regel Volledig met een btw-terugvorderdingspercentage 100%.

2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de code en omschrijving in.

Je kunt direct een nieuwe btw-terugvorderingsregel toevoegen.

4. Selecteer de administratie.
  5. Vul de begindatum in.
  6. Vul het percentage van de afspraak met de Belasting in bij Btw-terugvorderingspercentage.
  7. Profit vult automatisch het Btw-kostenpercentage in.

8. Vul bij Bcf-terugvorderingspercentage het nieuwe te vorderen percentage in als dit van toepassing is als overheidsorganisatie. Dit veld is alleen zichtbaar als je Btw-compensatiefonds (BCF) hebt geactiveerd.

9. Klik op: Voltooien.
  10. Voeg ook de andere btw- en bcf-terugvorderingspercentages toe per adminstratie.

Per verbijzonderingscode te vorderen btw instellen

Op de verbijzonderingscodes stel je in naar welke btw-codes met tarieven Profit moet kijken, namelijk of de btw gedeeltelijk of volledig te vorderen is of vrijgesteld. Hiervoor stel je in welke btw-terugvordering bij deze Code verbijzondering van toepassing is.

Profit kijkt dan per btw-code in het tabblad Btw te vorderen.

In Financieel kun je alleen btw-codes selecteren waar de bovenstaande btw-terugvordering aan gekoppeld is.

In Ordermanagement wordt de btw-code altijd automatisch bepaald.

Het is mogelijk om per project een afwijkende btw-terugvordering op te geven.

Verbijzonderingscodes instellen met btw-terugvordering:

1. Ga naar: Financieel / Verbijzondering / Code verbijzondering.
  2. Richt de verbijzonderingscodes in als dat nog niet gedaan is.

Bijvoorbeeld de afdelingen Kantine, Administratie. Of de kostenplaatsen.

3. Open de verbijzonderingscode waarbij je de pro rata berekening van de btw wilt. Bijvoorbeeld de kantine.
  4. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  5. Selecteer bij Btw-terugvordering een van de opties. Bijvoorbeeld de Kantine op pro rata.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten.
  7. Dit doe je voor alle verbijzonderingscodes.

Je kunt met een verbijzonderingstoewijzing op de kostenplaats een afwijkende btw-terugvordering instellen. Profit past deze btw-terugvorderingcode dan toe bij de boeking op deze specifieke combinatie kostenplaats/grootboekrekening, in plaats van de instelling die op de verbijzonderingscode (kostenplaats) is vastgelegd. (Profit 3)

Bijvoorbeeld bij een boeking op een bepaalde kostenplaats wil je altijd 100% btw terugvorderen, maar bij een boeking op deze kostenplaats gecombineerd op een bepaalde grootboekrekening wil je pro rata btw terugvorderen. Hiervoor stel je de verbijzonderingscode in op 100% btw terugvorderen (tabblad Algemeen) en de afwijkende btw-terugvordering bij de grootboekrekening (tabblad Verbijzonderingstoewijzing).

Afwijkende btw-terugvordering op verbijzonderingscode instellen met verbijzonderingstoewijzing:

1. Ga naar: Financieel / Verbijzondering / Code verbijzondering..
  2. Open de verbijzonderingscode.
  3. Ga naar het tabblad: Verbijzonderingstoewijzing.
  4. Open de grootboekrekening, waarbij je een pro rata afwijkende btw-terugvordering wilt.
  5. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  6. Selecteer de Afwijkende btw-terugvordering.
  7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Zie ook:

Grootboekrekening voor bcf toevoegen

Voor de journaalpost moet je een aparte grootboekrekening voor bcf te vorderen toevoegen. Hiervoor gebruik je een grootboekrekening van het type Btw. Deze grootboekrekening koppel je vervolgens aan de btw-code.

Grootboekrekening bcf-kosten niet terugvorderbare btw toevoegen:

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Grootboekrekening.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer Kosten bij Type rekening.

4. Klik op: Volgende.
  5. Vink Btw toestaan aan.

Btw-code koppelen aan btw-terugvordering

Je kunt pro rata en vrijgesteld voor hoog tarief en voor laag tarief hebben bij Inkoop. Daarvoor moet je per tarief btw-codes hebben toegevoegd. Deze zullen meestal al standaard in je omgeving aanwezig zijn.

De btw-codes koppel je aan één of meerdere btw-terugvorderingen. Als een btw-code niet is gekoppeld krijg je deze melding bij het aanmaken van een inkoopaanvraag, ontvangst van een order, of inkooporder, of inkoopofferte.

Vanaf Profit 3 kun je met meerdere pro rata percentages werken en deze kun je allemaal aan dezelfde btw-code koppelen.

Btw-code koppelen aan btw-terugvordering:

1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-code.
  2. Open de btw-code.
  3. Ga naar tabblad: Btw te vorderen.

Je ziet hier welke btw-terugvordering aan deze btw-code is gekoppeld.

De weergave staat in eerste instantie op Huidige administratie.

4. Selecteer de weergave: Alle administraties.

Je ziet dat voor alle administraties hetzelfde percentage is toegevoegd.

Bij een organisatie waar btw vrijgesteld of verlegd niet speelt, zullen de te vorderen btw-percentages 100% (Volledig) zijn.

5. Klik op: Nieuw.
  6. Selecteer de administratie om een btw-terugvordering te koppelen aan deze btw-code.
  7. Klik op: Volgende.

Je ziet de btw-terugvorderingscode(s) die nog niet gekoppeld zijn aan een btw-code met dezelfde Administratie, Btw-plicht, Land wetgeving en Btw-tariefgroep.

Een btw-code met een nultarief heeft geen btw-terugvorderingscode.

8. Vink de btw-terugvorderingscode voor de administratie aan.

Je kunt één btw-code uniek aan één btw-terugvorderingspercentage koppelen (dus elk pro rata percentage krijgt zijn eigen set van btw-codes). Je kunt ook meerdere pro rata percentages per btw-code hebben, zoals in het voorbeeld van de afbeelding.

9. Klik op: Voltooien.
  10. Klik op: Opslaan en sluiten.
  11. Voeg bij de andere betreffende btw-codes (van type Inkoop) de btw-terugvorderingcodes toe.

Koppel de grootboekrekening voor bcf bij de btw-code:

1. Open de btw-code.
  2. Ga naar tabblad: Algemeen.

3. Selecteer de grootboekrekening voor 'Bcf te vorderen' bij Rekening BCF, in dit voorbeeld rekening 1505.

Als het veld Rekening BCF gevuld is en er zijn al financiële mutaties geboekt op deze btw-code dan is het veld niet meer wijzigbaar.

4. Selecteer de grootboekrekening bij Rekening BCF verlegd indien verlegd is ingesteld en van toepassing is.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Btw-kostenrekening koppelen aan artikelgroep of integratiegroep

Koppel de rekening waarop Profit moet journaliseren bij de confrontatie vanuit het inkoopboek, als er een btw-code gebruikt wordt waarbij pro rata van toepassing is.

Artikelgroep of integratiegroep inrichten:

Als je geen artikelgroepen maar integratiegroepen gebruikt, moet je de integratiegroepen inrichten.

Artikelgroep inrichten:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Groepering / Artikelgroep.
  2. Open de eigenschappen van de artikelgroep
  3. Ga naar het tabblad: Algemeen (of het tabblad Integratie als de confrontatie is ingeschakeld).
  4. Selecteer de rekening voor 'Btw-kosten niet terugvorderbare btw' bij Rek. niet terugvorderbare btw.

Integratiegroep inrichten:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Integratie-instellingen / Integratiegroep.
  2. Open de eigenschappen van de integratiegroep.
  3. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  4. Selecteer de rekening voor 'Btw-kosten niet terugvorderbare btw' bij Rek. niet terugvorderbare btw.

Direct naar

1. Inkoop boeken met btw-terugvordering btw-compensatiefonds (BCF) (Overheid)