Loonaangifte en loonjournaalpost vergelijken

Het is vaak niet mogelijk om de loonaangifte en loonjournaalpost 1-op-1 te vergelijken, omdat er verschillen kunnen optreden door correcties voor een periode waarvoor het aangiftetijdvak nog niet is verstreken. Je kunt wel vervangende gegevens en cumulatieve gegevens met elkaar vergelijken.

Let op:

Je corrigeert € 100,- voor periode 2 en het aangiftetijdvak voor periode 2 is nog niet afgelopen (het is nog geen 31 maart geweest). De Belastingdienst schrijft voor dat je een nieuwe volledige loonaangifte mag verzenden voor periode 2. Hierdoor volgt er geen correctieaangifte en kan er nooit een boete volgen.

Als het bedrag van € 100,- verwerkt wordt in periode 3 dan schrijft Profit dit bedrag wel weg in de loonjournaalpost van periode 3, terwijl dit toch in de loonaangifte van periode 2 komt te staan. Vergelijk je de journaalpost met de loonaangifte van periode 2 dan zal er een verschil van € 100,- naar voren komen.

Hieronder wordt toegelicht hoe je een vervangende journaalpost en vervangende aangifte van een bepaalde periode kunt raadplegen.

Vervangende loonaangifte raadplegen:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Salarisverwerkingscockpit.
  2. Klik op: Meer actiesAangifte.
  3. Open de aangifteregel.

4. Selecteer Loonaangifte van de geselecteerde aangifteregel. De collectieve gegevens van de loonaangifte zijn de vervangende gegevens van de betreffende periode.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Vervangende loonjournaalpost:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Salarisverwerkingscockpit.
  2. Selecteer de perioderegel.
  3. Klik op de actie: Output.
  4. Open het overzicht: Kostenanalyse.
  5. Open de weergave: per werkgever.

Profit genereert een vervangende journaalpost. Je kunt de grootboekrekeningen vergelijken met de rubrieken van de loonaangifte. Het is hier ook mogelijk om dubbel te klikken op één van de grootboekrekeningen om inzicht te krijgen welke journaalpostregel voor de grootboekrekening wordt aangemaakt.

Wanneer er een verschil aanwezig is, zal dit verschil in de meeste gevallen ontstaan doordat bepaalde looncomponenten incorrect worden gejournaliseerd.

Indien nodig pas je de journaalstructuur aan.

Let op:

Wijzigingen in de journaalstructuur leveren geen TWK’s op. Als je de journaalstructuur hebt gewijzigd, moet je een TWK forceren om de reeds geaccordeerde perioden te corrigeren.

Direct naar

1. Rapportage Payroll
  2. Loonjournaalpost raadplegen
  3. Cumulatieve loonjournaalpost raadplegen
  4. Journaalpostanalyse
  5. Kostenanalyse
  6. Loonaangifte en loonjournaalpost vergelijken
  7. Controlerende tussenrekening Payroll
  8. Jaaroverzicht kosten werkgever
  9. Fiscale overzichten