Voorbeeld verschil voorraadwaarde bij Voorraadoverzicht

Er kan verschil zitten in voorraadoverzichten die gebaseerd zijn op dezelfde peildatum, maar waarbij de ene uit gaat van de mutatiedatum en de andere van de datum van de activiteit (uit de kop van de boekingslay-out).

Een verschil in de twee typen overzichten die toch op dezelfde datum zijn gebaseerd, wordt veroorzaakt door verschillende berekenwijzen. De datum in de kop van de ontvangst en/of de pakbon is niet altijd gelijk aan de systeemdatum waarop ze werkelijk is ingevoerd. Bijvoorbeeld omdat je de zending die gistermiddag (ontvangstdatum) binnenkwam, vanmorgen inboekt (mutatiedatum).

In dit voorbeeld maak je vandaag een voorraadoverzicht voor het nieuwe artikel 4050. Je hebt nog geen voorraad, dus noch via het overzicht op mutatiedatum noch via het overzicht op ontvangstdatum zie je voorraad of voorraadwaarde.

Voeg een artikel toe:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Selecteer het artikel.
  3. Klik op de actie: Kopiëren artikel.
  4. Vul Nieuwe itemcode e.d. in. Bijvoorbeeld '4050' met als omschrijving 'TFT monitor 32 inch BENQ Standard'.
  5. Klik op: Voltooien

Vervolgens zie je de eigenschappen van het nieuwe artikel.

6. Ga naar het tabblad: Artikeltype.
  7. Wijzig Artikeltype naar Standaard artikel.
  8. Ga naar het tabblad: Voorraadoverzicht.
  9. Klik eventueel op weergave (Virtuele) voorraad per item, als je geen voorraadgegevens ziet.
  10. Je ziet dat de voorraad van dit artikel 0 is.
  11. Sla de wijzigingen op.

Ontvangst toevoegen:

Vandaag boek je 2 ontvangsten van artikel 4050. De eerste ontvangst van 2 stuks heb je vandaag ontvangen en boek je vandaag in. De tweede ontvangst van 3 stuks geef je echter de datum van gisteren mee, omdat die gistermiddag nog binnen zijn gekomen. Je had geen tijd meer om te boeken, maar wilt uiteraard wel de juiste datum in de kop van de ontvangst opnemen.

1. Ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Ontvangst.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de velden volgens bovenstaande afbeelding. Houd de Ontvangstdatum van vandaag aan.
  4. Voltooi de ontvangst.
  5. Voeg nog een ontvangst van 3 stuks toe, maar nu met de Ontvangstdatum van gisteren.
  6. Vul de velden volgens bovenstaande afbeelding.
  7. Voltooi de ontvangst.

Voorraadoverzicht mét gebruik van voorraadjournalisering in Profit Financieel:

Raadpleeg het voorraadoverzicht met als peildatum gisteren, via beide berekenwijzen.

1. Ga naar: Ordermanagement / Voorraad / Overzicht / Voorraad.
  2. Vul bij Peildatum de datum van gisteren in.
  3. Selecteer O.b.v. datum mutatie bij Berekeningsmethode.
  4. Filter op item 4050.
  5. Selecteer Nulregels afdrukken.
  6. Klik op: Voltooien

Je ziet in het voorraadoverzicht in aantallen en de waarde van de voorraad. Je ziet de waarde van de voorraad op basis van de verrekenprijs die op de ingevulde peildatum gold.

7. Sluit het voorraadoverzicht.
  8. Raadpleeg vervolgens het voorraadoverzicht  O.b.v. ontvangst-/pakbondatum, opnieuw met als peildatum gisteren.
  9. Selecteer Nulregels afdrukken.
  10. Klik op: Voltooien

Raadpleeg het totale voorraadoverzicht:

Raadpleeg vervolgens het voorraadoverzicht  'op basis van ontvangst-/pakbondatum' op 'vandaag'.

1. Ga naar: Ordermanagement / Voorraad / Overzicht / Voorraad.
  2. Vul het filter.
  3. Klik op: Voltooien.

Je ziet nu de totale voorraad.

De conclusies hierbij zijn:

Als altijd op de datum van de activiteit wordt geboekt, is de voorraad gelijk bij mutatiedatum en bij ontvangstdatum.

Als op een andere datum dan de activiteit wordt geboekt, wijken de overzichten af bij mutatiedatum en bij ontvangstdatum. Alleen het overzicht gebaseerd op mutatiedatum komt overeen met Profit Financieel, omdat op de mutatie-/systeemdatum de activiteit wordt gejournaliseerd.

Als je Profit Financieel gebruikt, maak je voor rapportages altijd gebruik van het voorraadoverzicht op mutatiedatum. Als je geen Profit Financieel gebruikt, kun je beide berekenwijzen gebruiken. Doorgaans zul je echter het overzicht op ontvangst-/pakbondatum gebruiken.

Direct naar

1. Voorraadoverzicht
  2. Voorraadoverzicht raadplegen
  3. Voorraadplanning raadplegen
  4. Voorbeeld Voorraadoverzicht met verschil
  5. Voorraad
  6. Inrichting
  7. Voorraad terminologie
  8. Artikeldimensies
  9. Handmatig voorraad muteren
  10. Voorraad verplaatsen tussen magazijnen
  11. Voorraadcontrole
  12. CBS-aangifte
  13. Inventarisatie
  14. Jaarovergang Ordermanagement