Doorlopende machtiging

Tot nu toe moesten machtigingen elk jaar opnieuw aangevraagd worden, maar dat is nu niet meer zo!

De Belastingdienst heeft doorlopende machtigingen beschikbaar gesteld. Op basis van een actieve doorlopende machtiging wordt jaarlijks de registratie van de onderliggende jaargebonden machtiging(en) geactiveerd.

Let op:

Een doorlopende machtiging activeer je éénmalig, deze blijft daarna actief (en zorgt er daarmee voor dat de andere machtigingen automatisch actief worden) tot het moment dat jij of je cliënt de machtiging intrekt

Inhoud

Proces

De intermediair vraagt de doorlopende machtiging één keer aan en nadat deze – via opt-in – geactiveerd is worden de machtigingen SBA IB, Zvw en VIA automatisch actief zonder dat daar nog een machtigingsaanvraag of activering voor nodig is.

De nieuwe machtigingssoorten zijn allemaal van het type opt-in. Dit houdt in dat het proces in het kort als volgt loopt:

1. De intermediair vraagt de machtiging aan. De machtiging wordt dan geregistreerd bij Digipoort
  2. De Belastingdienst print een activeringsbrief uit en stuurt deze naar de belastingplichtige.

De machtiging krijgt bij Digipoort de status ‘In behandeling’

3. De belastingplichtige leest de brief en stuurt deze, na Akkoord, door naar de intermediair.

Als de belastingplichtige niet akkoord is kan deze de machtiging intrekken of de brief niet versturen naar de intermediair

4. De intermediair vult de code uit de brief in bij de machtiging in Profit.

De machtiging wordt vervolgens geactiveerd bij Digipoort (mits deze binnen een periode van 8 weken na dagtekening van de brief geactiveerd wordt).

Klik hier voor meer informatie over het invullen van de activeringscode toevoegen.

Welke machtigingen automatisch actief worden is afhankelijk van de doorlopende machtiging die actief is en het moment dat je deze geactiveerd hebt:

Je beschikt over de volgende nieuwe machtigingssoorten:

1. Doorlopende machtiging inkomstenbelasting
    • Als deze actief is op 1 december van het jaar (bijvoorbeeld 1 december 2022), dan worden VIA machtigingen vanaf dat jaar automatisch actief (dus de VIA machtigingen vanaf 2021 in dit geval).
    • Als deze actief is op 1 juli van het jaar (bijvoorbeeld 1 juli 2023), dan worden machtigingen voor SBA’s IB en Zvw voor het jaar erop automatisch actief (dus de SBA’s IB en Zvw vanaf 2023 in dit geval).
  2. Doorlopende machtiging toeslagen
    • Als deze actief is op 1 juli van het jaar (bijvoorbeeld 1 juli 2023), dan worden machtigingen voor SBT’s voor het jaar erop automatisch actief (dus de SBT’s van 2023 in dit geval).
  3. Doorlopende machtiging vennootschapsbelasting
    • Als deze actief is op 1 juli van het jaar (bijvoorbeeld 1 juli 2023), dan worden machtigingen voor SBA’s Vpb  voor het jaar erop automatisch actief (dus de SBA’s van 2023 in dit geval).
  4. Doorlopende Becon-machtiging
    • Als deze actief is, kan de gemachtigde becon automatisch de SBU's ontvangen.

Aanvragen

Let op!

Het is niet nodig om de huidige (niet-doorlopende) machtigingen in te trekken. De processen kunnen naast elkaar draaien.

Je bepaalt voor welke cliënten je de machtigingen aan moet vragen. Je kunt machtigingen collectief aanvragen of per cliënt.

Er is een UpdateConnector voor het activeren van machtigingen.

Als een machtiging aangevraagd wordt krijgt deze initieel de procesactie ’100: Aanvragen – Bericht gereed om aan te maken’. Als het aanmaken van het elektronische bericht fout gaat krijgt de machtiging de procesactie ’101: Aanvragen – Fout bij aanmaken bericht’. Deze procesactie probeert Profit automatisch te herstellen door het bericht opnieuw aan te maken met de eerstvolgende keer ‘Aanmaken elektronisch bericht’.

Doorlopende machtigingen collectief aanvragen:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Machtigingen / Aanvragen machtiging of Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Machtigingen / Aanvragen machtiging .
  2. Selecteer de soort machtiging Doorlopende machtiging IH, Doorlopende machtiging toeslagen en/of Doorlopende machtiging Vpb.
  3. Klik op: Volgende.
  4. Selecteer de cliënten.

Met Ctrl+A kun je alle cliënten in één keer selecteren.

5. Klik op: Volgende.

Je ziet nu een terugkoppelscherm van de aangevraagde machtigingen. In dit scherm zie je het resultaat, de procesactie na het aanvragen en de toestand van de aanvragen. Hierdoor heb je inzicht in de gevolgen na het uitvoeren van de wizard.

6. Klik op: Voltooien.

Je kunt nu het elektronisch bericht voor de machtigingen maken.

Je kunt voor één cliënt (meerdere) machtigingen aanvragen.

Doorlopende machtigingen per cliënt aanvragen:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB of Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Klik op: Acties / Machtigingen aanvragen.
  4. Selecteer de soort machtiging Doorlopende machtiging IH, Doorlopende machtiging toeslagen en/of Doorlopende machtiging Vpb.

Je kunt ook meerdere soorten machtigingen selecteren.

5. Klik op: Volgende.

Je ziet nu een terugkoppelscherm van de aangevraagde machtigingen. In dit scherm zie je het resultaat, de procesactie na het aanvragen en de toestand van de aanvragen. Hierdoor heb je inzicht in de gevolgen na het uitvoeren van de wizard.

6. Klik op: Voltooien.

Je herhaalt dit voor alle cliënten.

Je kunt nu het elektronisch bericht voor de machtigingen maken.

Doorlopende machtiging bij een overleden cliënt

Mocht je na het overlijden van een cliënt een doorlopende machtiging aanvragen, dan wordt deze door de belastingdienst wel verstrekt. Dit zou eigenlijk niet moeten kunnen. De Belastingdienst is intern in overleg om hier iets aan te doen. Voor nu adviseren wij om de doorlopende machtiging zelf in te trekken. De bijbehorende berichten zullen namelijk niet vanuit de belastingdienst worden verstrekt.

Code registreren

Je kunt de machtigingscode zowel in InSite als in Profit invullen bij de eigenschappen van de cliënt.

Machtigingscode registreren in InSite:

1. Open de site.
  2. Ga naar: Cliënt IB (het menu kan bij jou een andere naam hebben).
  3. Open de eigenschappen van de cliënt
  4. Klik op: Aanpassen.
  5. Vul de Machtigingscode in HOOFDLETTERS in!

Als je de machtigingscode niet in hoofdletters invult keurt Digipoort de code af.

6. Klik op: Aanpassen.

Machtigingscode registreren in Profit:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Machtigingen.
  4. Open de eigenschappen van de machtiging waarvan je de Machtigingscode wilt registreren.
  5. Vul de Machtigingscode in.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Na het invullen van de machtigingscode(s) maak je het elektronisch bericht aan en verstuur je het bericht.

Genereren en versturen:

1. Ga naar: Fiscaal / Algemeen / Aanmaken elektronisch bericht.
  2. Klik op: Voltooien.

Bij deze actie worden alle toegestane machtigingen aangevraagd, je kunt hier geen selecties meer maken.

Profit controleert nu of er wijzigingen gedaan zijn in de eigenschappen van de cliënt.

3. Ga naar: Algemeen / Communicatieservice / Verzenden en ontvangen.

De machtigingen worden nu verstuurd naar Digipoort, waar ze vervolgens geregistreerd worden.

Als het verzenden van het bericht goed gaat krijgt de machtiging, afhankelijk van het proces, de procesactie Bericht verzonden. Dit houdt in dat het bericht succesvol is verstuurd. Vervolgens controleert de communicatieservice wat de interne status van de machtiging is bij Digipoort. Pas als de status van het bericht bij Digipoort 'Opvoeren machtigingsclaim gelukt' of 'Toevoegen abonnement gelukt' heeft gekregen zal de procesactie Proces succesvol voltooid worden.

Klik op: Sluiten.

Intrekken

Je kunt voor cliënten de actieve machtigingen intrekken. Je kunt de machtigingen ook collectief intrekken voor meerdere cliënten.

Na het beoordelen van een machtiging kun je deze niet direct intrekken. Pas na het aanmaken van een elektronisch bericht en het verzenden van het elektronisch bericht (communicatieservice / Verzenden en ontvangen) kun je de machtigingsaanvraag intrekken.

Als een machtiging ingetrokken wordt krijgt deze de procesactie 200: Intrekken – Bericht gereed om aan te maken. Als het aanmaken van het elektronische bericht fout gaat krijgt de machtiging de procesactie 201: Intrekken – Fout bij aanmaken bericht. Deze procesactie probeert Profit automatisch te herstellen door het bericht opnieuw aan te maken met de eerstvolgende keer Aanmaken elektronisch bericht.

Het kan gebeuren dat een cliënt overstapt naar een andere intermediair en dit niet aan jou, de vorige intermediair, meldt. Als de cliënt wel alle lopende machtigingen bij de Belastingdienst/Logius intrekt, staan op een gegeven moment alle machtigingen van deze cliënt in Profit op Ingetrokken, terwijl het datumveld Datum intrekking leeg is. Je kunt hiervoor een signaal instellen.

Als je Datum intrekking gevuld wilt hebben, omdat de cliënt bijvoorbeeld alle machtigingen heeft ingetrokken, moet je alsnog kiezen voor Machtigingen intrekken. De ingetrokken machtigingen worden niet nog een keer ingetrokken.

Toestand Reeds ingetrokken of Verlopen

Is de toestand van een machtiging Reeds ingetrokken of Verlopen? Dan kun je de machtiging niet meer per cliënt intrekken. Je kunt de machtiging nog wel intrekken via Collectief wijzigen. Bij Collectief wijzigen selecteer je alleen de cliënt van wie je de machtiging wilt intrekken. Daarna wordt Datum intrekking gevuld.

Doorlopende machtigingen collectief intrekken:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Machtigingen / Intrekken machtiging of Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Machtigingen / Intrekken machtiging.
  2. Selecteer de soort machtiging Doorlopende machtiging IH, Doorlopende machtiging toeslagen en/of Doorlopende machtiging Vpb.

Je kunt ook meerdere machtigingen selecteren.

3. Klik op: Volgende.
  4. Selecteer de cliënten.

Met Ctrl+A kun je alle cliënten in één keer selecteren.

5. Klik op: Volgende.

Je ziet nu een terugkoppelscherm van de in te trekken machtigingen. In dit scherm zie je het resultaat, de procesactie na het intrekken en de toestand van het intrekken. Hierdoor heb je inzicht in de gevolgen na het uitvoeren van de wizard.

6. Klik op: Voltooien.

Doorlopende machtigingen per cliënt intrekken:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB of Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Klik op: Acties / Machtigingen intrekken.
  4. Selecteer de soort machtiging.

Je kunt ook meerdere soorten machtigingen selecteren.

5. Klik op: Volgende.

Je ziet nu een terugkoppelscherm van de aangevraagde machtigingen. Je ziet het resultaat, de procesactie na het aanvragen en de toestand van de aanvragen. Hierdoor heb je inzicht in de gevolgen na het uitvoeren van de wizard.

6. Klik op: Voltooien.

Je herhaalt dit voor alle cliënten.

Direct naar

1. SBA-machtiging
  2. SBA-machtigingen autoriseren
  3. SBA-machtiging vrijgeven
  4. SBA-machtiging aanvragen
  5. Elektronisch bericht SBA-machtigingen aanmaken
  6. SBA-machtigingen verzenden
  7. Toestand aanvraag SBA-machtiging controleren
  8. Doorlopende machtiging
  9. SBA-machtigingen raadplegen
  10. SBA-machtigingen intrekken
  11. SBA-machtigingen voor nieuwe cliënten
  12. SBA-machtigingen van vertrekkende cliënten
  13. SBA-machtigingen aanvragen bij het overnemen of samenvoegen van een kantoor
  14. Machtigingen in Profit na verhuizen PKI certificaat
  15. Machtigingen in Profit verwijderen