Bankmutaties handmatig toevoegen

Banken bieden niet altijd de mogelijkheid om mutaties van spaarrekeningen te exporteren. Deze functie werkt soms alleen bij betaalrekeningen. In dat geval dien je de mutaties voor je spaarrekeningen handmatig toe te voegen en af te letteren. Je kunt ook mutaties voor je betaalrekeningen handmatig toevoegen, bijvoorbeeld wanneer je niet werkt met het exporteren en importeren van bankmutaties. Dit laatste raden wij overigens sterk af, omdat de kans op fouten erg groot is.

Bankmutatie toevoegen:

1. Ga naar Bankmutaties.
  2. Wissel naar de weergave Alle bankmutaties.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Vul een Bedrag in.
    • Vul een positief bedrag in bij een bijschrijving (bijvoorbeeld €5)
    • Vul een negatief bedrag in bij een afschrijving (bijvoorbeeld -€5)
  5. Selecteer een Eigen bankrekening.
  6. Selecteer Mutatie op betaalrekening bij Type bankmutatie.

Dit is alleen nodig bij een combinatie betaal- spaarrekening.

7. Vul een Betalingsomschrijving in.

Mede op basis van deze omschrijving probeert SB de bankmutatie automatisch af te letteren.

8. Vul bij Tegenrekening de bankrekening van de andere partij in.
    • Bij een bijschrijving is dit de bankrekening waar het geld vandaan komt.
    • Bij een afschrijving is dit de bankrekening waar het geld naartoe gaat.
  9. Vul de overige velden in.
  10. Vul een Returncode in, wanneer de betaling een gestorneerde incasso betreft.
  11. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

SB probeert deze bankmutatie af te letteren tegen een openstaande betaling. Deze match vindt plaats op gegevens die wij herkennen in de Betalingsomschrijving of Referentie.