Inrichting inhoudingsplicht (België) (Bouw)

Als je de inhoudingsplicht gaat gebruiken, moet je dit eerst inrichten.

Deze functionaliteit is alleen van toepassing bij een Belgische licentie met de activering Bouw.

Inhoud

Autorisatie

Voor deze functie moet je het tabblad Inhoudingsplicht bij de crediteur autoriseren. Dit tabblad is alleen beschikbaar onder de conditie België.

Daarnaast autoriseer je de pagina Inkoopfactuur InSite als je deze voor InSite inricht.

Zie ook:

Instantie inhoudingsplicht inrichten

Je richt zowel de instantie FOD als de instantie RSZ in.

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Instantie inhoudingsplicht.
  3. Klik op: Nieuw.

4. Selecteer bij Instantie de instantie FOD of RSZ.
  5. Selecteer bij Crediteur de FOD of RSZ die je al als crediteur hebt toegevoegd.
  6. Selecteer de Afdeling van de crediteur. Alleen bij de FOD is dit relevant.
  7. Selecteer bij Bankrekening de bankrekening van de crediteur.

Het Percentage inhouding vult Profit automatisch op basis van de geselecteerde instantie.
    Bij FOD is dit 15% en bij RSZ is dit 35%.

8. Selecteer bij Berichtsjabloon een bericht waarmee je aan de FOD bevestigt dat je bij de crediteur een inhouding hebt gedaan op de inkoopfactuur. Je kunt het met Profit meegeleverde berichtsjabloon gebruiken of er zelf een toevoegen.
  9. Klik op: Voltooien.

Doe hetzelfde voor de andere instantie.

Contact opnemen met instanties voor gegevens

Neem contact op met de RSZ en de FOD over de gegevens die nodig zijn om de communicatie tot stand te brengen. Deze gegevens heb je nodig voor het communicatieprofiel.

• Voor de RSZ: https://www.socialsecurity.be/site_nl/general/helpcentre/soa/overview.htm
  • Voor de FOD: crassus.ws@minfin.fed.be

Communicatieprofielen inrichten

1. Ga naar: Algemeen / Communicatieservice / Communicatieprofiel.
  2. Deblokkeer de profielen en richt deze in:
    • Communicatie met Rijksdienst sociale zekerheid (RSZ) -

Dit communicatieprofiel controleert aan de hand van het ondernemersnummer van de crediteur of deze bij de RSZ een schuld heeft.

Daarnaast kun je hiermee inhoudingen op betalingen aanmelden bij de RSZ.

Maak zelf een certificaat en voeg deze toe in het tabblad Certificaat.

Zie: Digipoort communicatieprofiel inrichten

• Communicatie met FOD Financiën (FOD) -

Dit communicatieprofiel controleert met behulp van het ondernemersnummer of de crediteur een schuld bij de FOD heeft.

Er is geen mogelijkheid tot digitale aanmelding van inhoudingen.

In het bericht worden de organisatie en contactpersoon meegegeven die je hier selecteert.

Inrichten rapport Specificatie inclusief inhoudingsplicht

In de bankrekening voor de betaling van de betaalopdrachten koppel je het rapport dat de betalingen inclusief inhoudingsplicht weergeeft.

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Bankrekening.
  2. Open de eigenschappen van de bankrekening voor de betaling van betaalopdrachten.
  3. Ga naar het tabblad: Betaling.
  4. Selecteer bij Rapport specificaties het rapport Specificatie betalingen crediteuren inclusief inhoudingsplicht (Profit).
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Weergave wijzigen

Voeg aan je weergave van crediteuren eventueel de volgende velden toe:

• Status FOD, Laatste controle FOD, Geldig t/m FOD
  • Status RSZ, Laatste controle RSZ, Geldig t/m RSZ

Voeg aan de weergave met openstaande posten eventueel de volgende velden toe:

• Bedrag FOD, Bedrag betaald FOD,
  • Bedrag RSZ, Bedrag betaald RSZ, Kenmerk betaling RSZ.

Zie ook:

Geplande taak inrichten

Voor het controleren op een aanwezige schuld bij de instanties richt je deze geplande taak in: Inhoudingsplicht bijwerken.

Richt deze bijvoorbeeld dagelijks in.

Deze taak start ook als er een nieuwe inkooprelatie wordt toegevoegd met een ondernemingsnummer en land van wetgeving België.

Direct naar

1. Inhoudingsplicht (België) (Bouw)