Uitbetalen reserveringen (Flex)

De reserveringen voor vakantiegeld moeten conform de uitzend CAO (ABU art. 29) jaarlijks uitbetaald worden in juni.

Je hebt de volgende opties voor uitbetalen:

• Massaal uitbetalen via het salarisverwerkingplan
    • na een x-aantal weken na einde dienst (reserveringen in uren en in geld)
    • na een x-aantal niet gewerkte weken (reserveringen in geld)
  • Handmatig uitbetalen bij de medewerker

Dit doe je in de eigenschappen van de medewerker op tabblad Reservering. Je kunt hier aangeven voor welke plaatsing en welk type reservering je wilt uitbetalen. Per plaatsing wordt er dan een declaratie aangemaakt.

Het uitbetalen gaat goed als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

• Het uitbetalen moet ingesteld zijn in de periode van uitbetaling in het salarisverwerkingsplan (tabblad Declaratieverloning)
  • Er staan geen uitbetaaldeclaraties open die nog niet verwerkt zijn
  • Er is een geldende plaatsing en contract

Let op!

Bij elke declaratie die wordt aangemaakt in de uitbetaal periode (periode 20) wordt het vakantiegeld direct afgerekend.

Met de actie Uitbetalen reserveringen (via HRM / Payroll / Salarisverwerkingscockpit) kun je vervolgens voor de ontbrekende medewerkers, waarvoor nog geen declaratie aanwezig is, deze genereren.

Hierna worden er verschillende controles uitgevoerd, waardoor het alsnog kan zijn dat er geen declaratie wordt aangemaakt. Bijvoorbeeld als er nog een uitbetaaldeclaratie open staat die eerst verwerkt moet worden. Een andere conditie is dat er altijd een geldige plaatsing en contract moet zijn op het moment van uitbetalen.

Inrichting:

• Voor het automatisch uitbetalen richt je de salarisverwerkingsplannen in of en welke reserveringen daarin uitbetaald mogen worden. In de periode waarin je het wilt uitbetalen geef je op tabblad Declaratieverloning aan dat en welke reserveringen er uitbetaald mogen worden.

Je hebt ook de mogelijkheid om de reserveringen kort verzuim en vakantiegeld periodiek uit te betalen.

• Voeg, naast je normale kosten en werksoorten, ook kosten en werksoorten met bijzonder tarief in voor het uitbetalen.
  • Richt de HRM instellingen in voor wat betreft de kosten- en werksoorten die Profit moet gebruiken bij het uitbetalen.
  • Ook richt je in na hoeveel weken uitbetaald moet worden in de Flex-instellingen.

Inhoud

Meer mogelijk bij uitbetalen van reserveringen in Profit 4

Reserveringen kun je nu gedeeltelijk uitbetalen.

Dit kan via de actie Gedeeltelijk uitbetalen in de eigenschappen van de medewerker. Bij gedeeltelijk uitbetalen via de actie zorgt Profit dat een nacalculatieregel en declaratie wordt aangemaakt. Ook kun je in plaats hiervan zelf in de nacalculatie op kosten of werksoort (uren) boeken. Dit kan ook via InSite, UpdateConnector of import. Wat de uren betreft kan hierbij op negatief saldo worden gecontroleerd.

Ook nieuw is:

• Je kunt bij het gedeeltelijk uitbetalen nu zelf een uitbetaalperiode kiezen.
  • Je kunt ook per type reservering uitbetalen.

Als je reserveringen al uitbetaalde, moet je nu bovendien onderstaande inrichten:

1. Kostensoorten, werksoorten en urensoorten met bijzonder tarief inrichten

Om in de nacalculatie gedeeltelijk te kunnen boeken voor uitbetaling moet je van al je relevante kostensoorten, werksoorten en urensoorten nog een versie met bijzonder tarief toevoegen. Een opname wordt namelijk tegen normaal tarief uitbetaald, maar een gedeeltelijke uitbetaling moet tegen bijzonder tarief uitbetaald worden omdat hier, in tegenstelling tot een volledige betaling, ook een nacalculatieregel bij wordt toegevoegd. Dit zijn andere looncomponenten, die je koppelt met de integratie Payroll in de toe te voegen kosten, werksoorten en urensoorten.

2. Indelen in met componenttype

De nieuwe kosten en werksoorten deel je vervolgens in met het nieuwe componenttype Uitbetalen reservering. Als je deze gekoppeld hebt, controleert Profit niet op maximum aantal uren per dag in de nacalculatie.

3. Reserveringstype aan werksoort/kosten koppelen in HRM instellingen

In de instellingen HRM stel je de juiste kosten/werksoorten in bij de velden voor uitbetaling van reserveringen. Dit doe je per reserveringstype.

Massaal Uitbetalen reserveringen kort verzuim en vakantiegeld

Je kunt reserveringen voor alle relevante medewerkers massaal uitbetalen.

Instellen of je al of niet uitbetaalt, doe je in in het relevante salarisverwerkingsplan. Ook kun je instellen na hoeveel weken uitbetaald moet worden.

Je hebt ook de mogelijkheid om dit periodiek uit te betalen.

Alleen reserveringen in geld (bij plaatsingen met een uitzendbeding dus) kunnen automatisch uitbetaald worden na x-aantal weken niet gewerkt. De reserveringen in uren worden alleen automatisch uitbetaald als de medewerker uit dienst gaat.

Reserveringen uitbetalen via salarisverwerkingsplan:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Salarisverwerkingscockpit.

2. Selecteer het juiste salarisverwerkingsplan.
  3. Klik op actie: Uitbetalen reserveringen.

Dit zorgt ervoor dat Profit de reserveringen als declaratie uitbetaalt.

Handmatig Reservering enkele medewerker uitbetalen

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die beschikbaar is vanaf Profit 4.

Je kunt reserveringen van een medewerker handmatig uitbetalen. (Dit geldt niet voor de eindejaarsuitkering).

Uitbetalen kan gedeeltelijk of volledig.

Bij gedeeltelijk uitbetalen maakt Profit een nacalculatieregel en declaratie. Daarvoor moet je specifieke werksoorten en kosten toegevoegd en ingedeeld hebben, die je vervolgens koppelt in HRM zodat de nacalculatieregels goed worden toegevoegd!

Bij volledig uitbetalen maakt Profit alleen een declaratie met daarin 'Uitbetalen [naam reservering]'. Daarbij wordt het saldo pas in de loonberekening bepaald.

1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
  2. Open de eigenschappen van de medewerker.
  3. Ga naar het tabblad: Reservering.

4. Selecteer de regel en klik op: Gedeeltelijk uitbetalen. (Profit 4)
  5. Vul de velden:
    1. Selecteer de Datum boeking.
    2. Vul de Uren of het Bedrag, afhankelijk van de gekozen reserveringsregel.
    3. Klik op: Voltooien.

Vervolgens maakt Profit een nacalculatie en een declaratie aan.

óf

6. Klik op: Volledig uitbetalen.

7. Selecteer de reservering(en) die je wilt laten uitbetalen.
  8. Klik op: Volgende.

9. Selecteer de (recente beëindigde of actieve) plaatsing(en).

Als je meerdere plaatsingen selecteert maakt Profit per plaatsing een declaratie.

10. Klik op: Volgende.

Je ziet nu wat uitbetaald gaat worden via een declaratie.

11. Klik op: Voltooien.

Direct naar

1. Reserveringen (Flex)
  2. Overhevelen van reservering in uren
  3. Standen en vervaldatum reserveringen raadplegen
  4. Saldo reserveringen medewerker raadplegen
  5. Saldo corrigeren
  6. Opnemen reservering via nacalculatie
  7. Reservering uitbetalen
  8. Terugdraaien uitbetaalde reserveringen