Betaald ouderschapsverlof

De Wet betaald ouderschapsverlof voor ouders regelt dat ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind. Beide ouders worden in het eerste levensjaar van het kind voor 9 weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. De wet betaald ouderschapsverlof is per 2 augustus 2022 in werking getreden.

Neem ook eens een kijkje op de gave themapagina!

Inhoud

Beschrijving

De wet betaald ouderschapsverlof voorziet in de onderstaande verlofrechten:

  • 9 weken betaald ouderschapsverlof gedurende het eerste jaar na de geboorte
  • Het betalingsniveau is vastgesteld op 70% van het dagloon tot maximaal 70% van het maximumdagloon.
  • De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof dient achteraf, dus na de opname, te worden aangevraagd.
  • Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen kan worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Deze kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen, maar dus zonder betaling.
  • De WAZO vergoeding voor opgenomen betaald ouderschapsverlof kan via een UWV bericht vanuit Profit worden aangevraagd.

Wie

Omschrijving

% betaald

Recht

Geldigheid

Moeder

Zwangerschapsverlof

100%

16 weken

16 - 18 weken

Partner

Geboorteverlof

100%

1 week

4 weken

Partner

Aanvullend geboorteverlof

70%

5 weken

6 maanden

Beiden

Wettelijk betaald ouderschapsverlof

70%

9 weken

1 jaar

Beiden

Wettelijk onbetaald ouderschapsverlof

0%

17 weken

8 jaar

Let op:

Bovenstaande tabel geeft de huidige wet- en regelgeving weer. De cao kan hierop afwijken.

Voorbereiding
Opname ouderschapsverlof

Opname via het rooster

Zodra de medewerker een kind heeft vastgelegd als familielid, ontstaat er automatisch saldo voor de verschillende soorten ouderverlof. Het betaald en onbetaald ouderschapsverlof wordt opgenomen via het rooster. De medewerker stuurt hiervoor een roosterwijziging in via een profiel voor opname van ouderschapsverlof. Lees hier meer over de opname via het rooster.

Let op:

Maak je gebruik van een verdeling tussen betaald en onbetaald verlof om de uitbetaling gelijk te houden? Houd er dan rekening mee dat er een gemiddelde van betaald en onbetaald wordt uitbetaald voor een periode. Hierdoor kan het voorkomen dat je de melding krijgt dat het niet mogelijk is om ouderschapsverlof op te nemen voor de volledige periode. Je lost dit op door twee losse regels aan te maken, de eerste met betaald ouderschapsverlof en de tweede met onbetaald ouderschapsverlof.

Onbetaald ouderschapsverlof opnemen na betaald ouderschapsverlof

Stuur je een roosterwijziging in voor wettelijk betaald ouderschapsverlof? Dan wordt dit automatisch een tijdelijke mutatie. Na de einddatum wordt weer de roosterregel van daarvoor toegepast. Wil je hierna onbetaald ouderschapsverlof opnemen? Dan stuur je een nieuwe roosterwijziging in voor onbetaald ouderschapsverlof. Dit zijn twee aparte mutaties/profielen omdat beide een andere geldigheidsduur hebben. Wettelijk betaald verlof is 1 jaar geldig terwijl onbetaald verlof 8 jaar geldig is.

Gebruik hiervoor ook het nieuwe signaal ‘Beoordelen opvolging tijdelijk rooster’ dat in Profit is toegevoegd. Die attendeert je erop dat het tijdelijke rooster binnenkort eindigt.

Ouderschapsverlof corrigeren

Wil je het ouderschapsverlof saldo corrigeren omdat er bijvoorbeeld al een deel is opgemaakt bij een andere werkgever? Dan kan je het saldo corrigeren door middel van een Verlofcorrectie.

Restsaldo overhevelen

Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen kan worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Het restsaldo van betaald ouderschapsverlof wordt dan overgeheveld naar onbetaald ouderschapsverlof. Het restsaldo van betaald ouderschapsverlof (9 weken) moet 1 jaar na de geboortedatum worden overgeheveld naar onbetaald ouderschapsverlof (17 weken). Profit genereert hiervoor een verlofcorrectie. Als de medewerker geen betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen wordt het in totaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Als een medewerker in dienst komt na het eerste levensjaar en voor het 8e jaar, dan krijgt de medewerker slechts 17 weken verlof. Profit gaat er vanuit dat al het betaalde ouderschapsverlof is genoten. Als dit niet het geval is moet er handmatige correctie worden gedaan om het saldo onbetaald ouderschapsverlof te verhogen.

Voorbeeld restsaldo overhevelen

Let op:

Zorg er wel voor dat je 'Restsaldo betaald ouderschapsverlof overhevelen naar onbetaald ouderschapsverlof' hebt aangevinkt in de eigenschappen van de verlofsoort.

Betaald ouderschapsverlof bij adoptie

Profit houdt bij de berekening van het betaald ouderschapsverlof rekening met de geboortedatum van het kind, waarbij je tot een jaar na de geboortedatum kunt opnemen.

Als er sprake is van adoptie, dan boek je het verlof handmatig via een verlofcorrectie of voeg je hiervoor een verzuimmelding toe. Adoptie- en pleegverlof valt namelijk onder de WAZO en wordt dan ook gemeld bij het UWV. Dit loopt dus niet via de OSV.

Voor ouderschapsverlof geldt dezelfde werkwijze. Je boekt daarom het verlof bij de betreffende medewerkers handmatig op. Dit kan op 2 manieren:

  1. Je voegt het kind toe met een geboortedatum die korter is dan 1 jaar, want dan heeft deze recht op betaald ouderschapsverlof. Het saldo betaald ouderschapsverlof verloopt wel na 1 jaar.
  2. Voeg een nieuwe type verlof toe (periodeverlof). Deze koppel je aan de arbeidsvoorwaarde. Daarna gebruik je deze als betaald ouderschapsverlof en boek je zelf het saldo op. Je kan dan wel alleen het verlof opnemen via de 'normale' manier van verlof opnemen en dus niet via het rooster.
Actuele gegevens

Op tabblad Ouderverlof saldo in de eigenschappen van de medewerker is het door middel van de kolommen Actueel opgenomen en Actueel saldo inzichtelijk gemaakt wat het actuele ouderverlofsaldi is.

Deze gegevens worden elke dag bijgewerkt door Actuele gegevens vernieuwen en worden berekend aan de hand van de som van het totaal van de verlofboekingen t/m vandaag - 1 dag. Vervolgens wordt het aantal verlofuren gedeeld door het aantal uren per week (geldende rooster medewerker). zie onderstaand voorbeeld.

Rekenvoorbeeld:

Medewerker Jan van den Brandts is op 25-03-2022 vader geworden van een zoon. Na het registreren van zijn zoon is direct het Ouderverlof saldo zichtbaar in de eigenschappen van de medewerker. Jan heeft recht op 9 weken Betaald ouderschapsverlof.

Jan neemt van 01-04-2022 tot en met 31-12-2022 iedere maandag 8 uur betaald ouderschapsverlof op. Hij opent de eigenschappen van de ouderschapsverlof overeenkomst en ziet op tabblad Opnamen alle opnamen van 01-04-2022 tot en met 31-12-2022. Omdat ouderschapsverlof altijd achteraf wordt opgenomen, wordt het saldo berekend tot en met gisteren.

In totaal heeft hij tot en met 27-11-2022 256 uur ouderschapsverlof opgenomen. Jan heeft een werkweek van 40 uur. De berekening is dan als volgt: 256 / 40 = 6,4. Jan heeft op dat moment 6,4 weken opgenomen. Op tabblad Ouderverlof saldo zijn de kolommen Actueel opgenomen en Actueel saldo zichtbaar.

Let op:

Zijn de sluitingsdagen niet verwerkt op tabblad Opnamen, wijzig dan de verlof prioritering via: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof en zorg dat Feestdag boven Ouderschapsverlof staat.

WAZO aanvraag

Het betaald ouderschapsverlof is een WAZO-uitkering van 70% van het dagloon en wordt na opname van het verlof (in delen) aangevraagd en betaald. Het is mogelijk om de WAZO-aanvraag te versturen via een UWV-bericht vanuit Profit.

Direct naar

  1. Ouderschapsverlof en geboorteverlof