Verkoopfactuur handmatig toevoegen

Je kunt bij wijze van uitzondering handmatig een nieuwe factuur toevoegen zonder gekoppelde pakbon.

(Doorgaans zul je Profit laten controleren of er gereedgemelde pakbonnen zijn waarvan automatisch facturen gemaakt kunnen worden.)

Je kunt geen handmatige factuur toevoegen voor artikelen met voorraad. Dan zou Profit namelijk de voorraad niet kunnen bijwerken want er is geen pakbon. Wel kun je in dat geval een balie-/directfactuur toevoegen.

Als je handmatig een factuur toevoegt, kan Profit deze niet verzamelen (combineren met andere facturen voor dezelfde verkooprelatie).

Handmatig een factuur zonder pakbon toevoegen:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Verkoopproces / Factuur
    • Abonnementen / Facturering / Pro forma facturen
    • Projecten / Facturering / Facturen
    • CRM / Cursusmanagement / Facturering / Facturen
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer de te gebruiken boekingslay-out.

Het scherm voor het invoeren/wijzigen verschijnt.

4. Vul het Factuurnummer in als je geen gebruik maakt van autonummering.
  5. Selecteer de verkooprelatie.

De verkooprelatie heeft de status Debiteur en mag niet geblokkeerd zijn. Er worden gegevens overgenomen uit de eigenschappen van de geselecteerde verkooprelatie. Dit zijn o.a. de Btw-plicht, Afleveradres, Betaalvoorwaarde, Betaalwijze, Valuta en Incasseren.

Als de debiteur niet wordt getoond, is deze volledig geblokkeerd.

6. Vul de velden in de kop van de boekingslay-out.
  7. Voeg de itemregels toe. Items met voorraad zijn niet toegestaan.

Door het invoeren van negatieve aantallen/bedragen maak je een creditnota aan.

In de staart zie je o.a. de totalen.

8. Klik op: Opslaan en sluiten.
  9. Afhankelijk van de instellingen in de boekingslay-out krijg je nog vragen. Maak een keuze.
  10. Maak nu eventueel nog een factuur.
  11. Klik op: Annuleren.
Handmatige verkoopfactuur op afwijkende administratie boeken

Als je met meerdere administraties werkt kun je een handmatige factuur op een, van de standaard afwijkende administratie boeken.

Profit bepaalt standaard via het verkooprelatieprofiel van de verkooprelatie in welke administratie een ordermanagement order/factuur geboekt moet worden. Als zowel in het geldende verkooprelatieprofiel als in het standaard verkooprelatieprofiel geen administratie is opgegeven, en je hebt de integratiesoorten ingericht, dan wordt geboekt in de actieve administratie.Als je wilt afwijken van de standaard bepaalde administratie moet je het veld Administratie toevoegen in de kop van de boekingslay-out van de facturen.

Handmatige factuur toevoegen en op afwijkende administratie boeken:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Verkoopproces / Factuur
    • Abonnementen / Facturering / Pro forma facturen
    • CRM / Cursusmanagement / Facturering / Facturen
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer de te gebruiken boekingslay-out.

Het scherm voor het invoeren/wijzigen verschijnt.

4. Vul het Factuurnummer in als je geen gebruik maakt van autonummering.
  5. Selecteer de verkooprelatie.
  6. Wijzig Administratie naar de administratie waarin Profit de factuur moet boeken. Dit veld moet je toegevoegd hebben in de kop van de boekingslay-out van de boekingslay-out voor facturen.

Standaard zie je in dit veld de administratie uit het verkooprelatieprofiel van de verkooprelatie. Als daar geen administratie staat ingesteld, geldt de administratie uit het standaard verkooprelatieprofiel (*****). Als daar geen administratie is ingesteld, geldt (mits de integratiesoorten zijn ingericht) de administratie waarin je zich bevindt.

7. Voeg de itemregels toe.
  8. Klik op: Opslaan en sluiten.