Standaard verkooprelatieprofiel instellen

In een verkooprelatieprofiel geef je instellingen op voor het journaliseren van facturen. Ook koppel je de rapporten voor onder andere het ordertraject en de facturen. Profit levert een standaard verkooprelatieprofiel mee. In dit standaard verkooprelatieprofiel zijn de rapporten en de facturen al gekoppeld aan de meegeleverde Profit-rapporten. Dit profiel geldt automatisch voor alle verkooprelaties.

Ook kun je in het verkooprelatieprofiel instellen hoe je wilt dat er verzameld wordt. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden. Bij Ordermanagement kun je orders verzamelen op een pakbon en verschillende verkoopfacturen van één verkooprelatie verzamelen op één factuur (binnen verkoop).

Voor de andere modules kun je ook facturen van één verkooprelatie verzamelen over de modules heen (de Verzamelfactuur). Daarbij zie je zowel de te factureren abonnement-, cursus als projectregels op dezelfde factuur.

De administratie en de dagboeken voor factuur en creditnota's hoef je niet te selecteren. Als je bij deze velden niets invult, valt Profit terug op de integratiesoort voor de integratie met Profit Financieel.

Tenslotte koppel je in het verkooprelatieprofiel de e-mailberichtsjablonen per onderdeel van het ordertraject.

Standaard verkooprelatieprofiel instellen/controleren:

 1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Integratie-instellingen / Verkooprelatieprofiel.
 2. Open de eigenschappen van het standaard verkooprelatieprofiel.
 3. Ga naar het tabblad: Algemeen.
 4. Selecteer eventueel bij het veld Administratie een afwijkende administratie waarin Profit de journaalposten moet boeken.
 5. De dagboeken zijn meestal al ingesteld in de Integratiesoort. Selecteer eventueel afwijkende dagboeken voor de journaalposten voor de facturen in Profit Financieel.

  Als je bij deze velden niets invult, gebruikt Profit de instellingen bij integratiesoort. Het dagboek geldt voor alle verkooprelaties, je kunt niet afwijken per integratiesoort.

 6. Vink Inkoop per verkooporder aan als je verkooporders direct wilt omzetten naar inkooporders via het bestelvoorstel. Na toevoegen van de inkooporder zijn alle regels uit de verkooporder gekoppeld aan de inkooporderregels.
 7. Vink Orders verzamelen op pakbon aan als je orders die je levert aan een verkooprelatie wilt verzamelen op één pakbon.
 8. Ga naar het tabblad: Factureren.

 9. Bij Aantal exemplaren afdrukken kun je instellen hoeveel verkoopfacturen er moeten worden afgedrukt. Standaard wordt een factuur één keer afgedrukt.
 10. Stel de instellingen voor het verzamelen van projectfacturen in.
 11. Ga naar het tabblad Verzamelfactuur als je de factuurregels over de modules Projecten, Abonnementen en cursussen wilt combineren.

  Lees hier meer over Verzamelfactuur inrichten in het verkooprelatieprofiel en gebruiken.

 12. Ga naar het tabblad Verzamelen per onderdeel als je niet van de gecombineerde verzamelfactuur gebruikmaakt, maar dit per module wilt inrichten.

  Zie ook:

 13. Voor Ordermanagement richt je dit sowieso apart in.

  De verzamelinstellingen voor Ordermanagement moet je altijd instellen, in ieder geval in het standaard verkooprelatieprofiel. Dit is omdat de verkoopfacturen uit Ordermanagement alleen apart, dus vooralsnog niet gecombineerd met facturen uit andere modules, aangemaakt kunnen worden.

  1. Selecteer bij Verzamelmethode orderman. een van de manieren waarop Profit de facturen moet verzamelen (binnen ordermanagement).
  2. Selecteer bij Verzamelperiode orderman. over welke periode Profit de facturen moet verzamelen tot één factuur.
  3. Vink Verzamelen op factuur aan als Profit de ordermanagement-onderdelen verkooporder, pakbon en factuur moet verzamelen op een factuur - vooralsnog alleen binnen Ordermanagement.
  4. Verzamelen per project kun je aanvinken als Verzamelen op factuur aan staat. Dit is alleen relevant als je werkt met de integratie van Projecten met Ordermanagement.

  Selecteer bij Verstrekking bijlage of en hoe je wilt dat Profit de bijlage van de verkooporder en pakbon bij de factuur verstrekt.

 14. Ga naar het tabblad: Rapport.

  Je ziet dat voor alle formulieren in het ordertraject een rapport is gekoppeld.

  Let op:

  Je kunt alleen het standaard meegeleverde rapport selecteren, of kopieën hiervan. Je kunt geen rapport selecteren dat is toegevoegd op basis van een gegevensverzameling, omdat dan het Type rapport (bijvoorbeeld verkooporder, pakbon, verkoopfactuur) niet bekend is.

 15. Selecteer eventueel een ander rapport.
 16. Ga naar het tabblad: Rapport factuur.
 17. Controleer de gekoppelde rapporten voor de facturen.
 18. Selecteer bij Verzamelfactuur een rapportlay-out als je in dit verkooprelatieprofiel de gecombineerde verzamelfactuur inricht.

  Je kunt ook de standaard meegeleverde rapportlay-out van facturen naar eigen wens aanpassen en vervolgens hier in het verkooprelatieprofiel koppelen.

 19. Ga naar het tabblad: Berichtsjabloon.
 20. Koppel e-mailberichtsjablonen per onderdeel van het ordertraject. Een e-mailsjabloon bevat een standaardtekst voor e-mailberichten die je verstuurt met de acties E-mailen en bij Output. Het te verzenden document uit het ordertraject wordt als bijlage (pdf) bij het e-mailbericht gevoegd.
 21. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

 1. Verkooprelatieprofiel
 2. Standaard verkooprelatieprofiel controleren/instellen
 3. Afwijkend verkooprelatieprofiel toevoegen
 4. Afwijkend verkooprelatieprofiel koppelen
 5. Rapport/factuurlay-out koppelen aan verkooprelatieprofiel
 6. Facturen massaal afwijkend verstrekken