Wettelijke en sociale premies, percentages of waarden van Payroll raadplegen

De wettelijke premies, percentages of waarden berekent Profit met behulp van looncomponenten. Deze looncomponenten maken gebruik van salaristabellen of parameters die de huidige wettelijke premie, percentage of waarde bevat.

Profit bevat geen standaard rapport met deze gegevens, omdat Profit de gegevens dynamisch bepaalt. De gegevens zijn van meerdere factoren afhankelijk. Dit kan niet in een standaard rapport getoond worden. Je kan zelf wel een eigen rapport maken net de parameterwaarden.

Als je accountant de gegevens nodig heeft, kan de accountant de gegevens raadplegen in Profit zelf.

De jaarlijkse wijzigingen van wettelijke premies staan beschreven in de CAO Releasenotes.

Inhoud

Sectorpremie

De sectorpremie bepaalt Profit aan de hand van de sector waaronder de werkgever of medewerker valt. Per medewerker berekent Profit de geldende premiepercentage over de grondslag 'Loon SV' van de medewerker. De berekende premie per medewerker kun je in de digitale loonaangifte raadplegen.

Sectorpremie per sector raadplegen:

  1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Salaristabel.
  4. Open de eigenschappen van de tabel 100.000.817 'Sectorpremie WW werkgever'.
  5. Ga naar het tabblad: Perioden.
  6. Open de perioderegel.
  7. Ga naar het tabblad: Regels.

    Je ziet per sector de geldende premiepercentages. Deze percentages zijn inclusief de uniforme opslag kinderopvang.

WW premie

De WW Premie bestaat naast de sectorpremie ook uit de WW Premie werkgever (Awf). Profit berekent dit via de looncomponent 100.005.071 'WW Awf-premie werkgever'.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Percentage WW Premie werkgever (Awf) raadplegen:

  1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Open de eigenschappen van de looncomponent 100.005.071 'WW Awf-premie werkgever'.
  5. Ga naar het tabblad: Parameter.
  6. Open de eigenschappen van de parameter 'Percentage'.
  7. Ga naar het tabblad: Waarden.
  8. Open de weergave: Parameter historie.

    Je ziet per jaar de geldende percentages.

ZVW premie

Voor de berekening van de ZVW premie wordt de premiepercentage bepaalt aan de hand van de inrichting van de instantie Belastingdienst bij de medewerker.

Percentage ZVW raadplegen in cao:

  1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Salaristabel.
  4. Open de eigenschappen van de tabel 100.000.806 'ZVW percentage werkgeversheffing'.
  5. Ga naar het tabblad: Perioden.
  6. Open de perioderegel.
  7. Ga naar het tabblad: Regels.

    Je ziet per verzekeringsplicht de percentages.

WGA premie

De WGA premie berekent Profit via de looncomponent 100.005.031 'WGA Premie'.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Deze looncomponent berekent het gedeelte van de gedifferentieerde WGA premie, dat je bij de medewerker wilt verhalen op het nettoloon. Je kunt hiervoor op cao-, werkgever- of medewerkerniveau een percentage toevoegen op de parameter 'WGA% grondslag aanwas'.

Let op:

Je moet zelf het landelijke maximumpercentage in de gaten houden. Als je kiest om geen premie te verhalen, dan doe je niets met de looncomponent. Deze looncomponent komt niet op de loonaangifte.

De WGA gedifferentieerd is de totale door de werkgever af te dragen premie. De WGA premie is alleen bedoeld om een deel te verhalen op de medewerker.

Gedifferentieerde Aof-premie

De Aof-premie, oftewel de Arbeidsongeschiktheidsfonds premie, is een verplichte werkgeversbijdrage in Nederland. Deze premie financiert het arbeidsongeschiktheidsrisico en helpt bij het realiseren van een veilig vangnet voor werknemers die arbeidsongeschikt worden.

Let op:

Standaard wordt de lage premie Aof berekend. Controleer de beschikking van de Belastingdienst: zet de parameter 'Aof hoog toepassen' op 'Ja' in looncomponent 100.005.082 'Premie Aof hoog (WIA)' als dit volgens de Belastingdienst van toepassing is. Afhankelijk of dit voor alle medewerkers in de cao geldt of voor de medewerkers van een bepaalde werkgever, pas je dit aan op cao niveau of op werkgever niveau. Controleer dit dus altijd goed! Klik hier voor meer informatie over het toevoegen van looncomponenten bij de werkgever.

Premie laag, hoog of uitkering

Om de lasten beter te verdelen tussen kleine en (middel)grote werkgevers is de premie gedifferentieerd in een lage en hoge premie. Kleine werkgevers dienen de lage premie af te dragen en (middel)grote werkgevers de hoge premie. De lage of hoge premie wordt berekend over het reguliere loon van de medewerkers. Betaal je als werkgever een uitkering namens het UWV uit, dan dien je over deze uitkering Premie Aof uitkering af te dragen.

Moet ik de lage of de hoge Aof-premie betalen?

Dit is afhankelijk van of je als grote of kleine werkgever bent gekwalificeerd. Werkgevers ontvangen jaarlijks een beschikking waarop de werkgeverscategorie en de Aof-premiepercentage op vermeld staan. Standaard wordt de lage premie Aof in Profit berekend. Controleer goed of de juiste premie in Profit wordt berekend en pas dit, indien nodig, aan!

Opslag Wko

De kinderopvang wordt gefinancierd via de Opslag Wko (Wet kinderopvang) op de gedifferentieerde premie Aof. Door de introductie van de differentiatie moet je deze opslag vanaf 2022 apart opnemen in de loonaangifte.

Zie ook