Gedifferentieerde premie Whk en WW

Onder dit onderdeel staan onderwerpen met betrekking tot de WW en WGA.

Inhoud

Gedifferentieerde premie Whk

In de Profit CAO en Basis CAO zijn hiervoor de volgende looncomponenten aanwezig:

  • 100.005.532 'Gedifferentieerde premie Whk percentage'
  • 100.005.533 'Gedifferentieerde premie Whk percentage negatief'
  • 100.005.074 'Gedifferentieerde premie Whk afdracht'
  • 100.005.075 'Gedifferentieerde premie Whk afdracht (negatief percentage)'
  • 100.005.076 'Gedifferentieerde premie Whk'
  • 100.005.538 'Gedifferentieerde premie Whk tbv verzamelloonlijst'

    Let op:

    Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

De totale premie Whk bestaat uit de volgende onderdelen:

  • WGA-vast
  • WGA-flex
  • ZW

WGA-vast en WGA- Flex zijn samengetrokken voor het eigenrisicoschap. In de looncomponent 100.005.532 'Gedifferentieerde premie Whk percentage' voor het werkgeversdeel is de parameter 'Percentage WGA vanaf 2017' toegevoegd om het totale percentage WGA op in te geven.

Percentages

Voor kleine werkgevers stelt de Belastingdienst de gedifferentieerde premies per sector vast. Voor grote werkgevers stelt de Belastingdienst deze premies individueel vast. Voor middelgrote werkgevers wordt een gewogen gemiddelde van de sectorale en de individuele premie bepaald. AFAS kan daarom alleen de premie voor kleine werkgevers uitleveren. Ben je een kleine werkgever, dan wordt automatisch de premie berekend die voor de sector van toepassing is. Ben je geen kleine werkgever, dan moet je zelf de percentages ingeven.

Je ontvangt een beschikking of mededeling met daarop deze afzonderlijke percentages. Dat kunnen ook één of meerdere negatieve percentages zijn. Je kunt eigen risicodrager zijn voor de ZW en/of de WGA.

Het afzonderlijke percentage leg je vast op het tabblad Looncomponent in de eigenschappen van de werkgever. Je kunt dit niet wijzigen op cao-niveau.

Als je het aantal decimalen van het percentage wilt aanpassen, dan wijzig je dit in de eigenschappen van de parameter op cao-niveau.

Let op:

Als je een middelgrote of grote werkgever bent, moet je ook zorgen dat je de hoge premie Aof toepast.

Verloning per week of vierweken

Als je de salarissen verloont per week of 4-weken, dan voeg je de nieuwe percentages toe per de eerste dag van periode 1.

Voorbeeld:

Periode 13 van 2022 eindigt op 1 januari. Periode 1 van 2023 begint dus op 2 januari. Het percentage voor 2023 krijgt hierdoor 2 januari als ingangsdatum en dus niet 1 januari. Als je dit niet correct toevoegt, dan hanteert Profit voor periode 13 het verkeerde percentage (namelijk die van het volgende jaar).

Werkgeversdeel vullen:

De percentages WGA en ZW voor de premie Whk vul je in de eigenschappen van de werkgever:

  1. Ga naar: HRM / Organisatie / Werkgever.
  2. Open de eigenschappen van de werkgever.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Selecteer de looncomponent 100.005.532 'Gedifferentieerde premie Whk percentage'.

    Je dubbelklikt niet op de regel, dan open je de eigenschappen en kun je geen percentage voor het nieuwe jaar toevoegen.

  5. Klik op de actie: Overzicht looncomponent.
  6. Open de eigenschappen van de juiste parameter.
    • De parameter 'Percentage WGA vanaf 2017': Hierin vul je het percentage die geldt voor de WGA-vast en WGA-flex. Deze vallen onder één percentage voor WGA.
    • De parameter 'Percentage ZW': Hierin vul je het percentage van de ZW.

    Vul de Einddatum en de Waarde en Klik op: Opslaan en sluiten.

  7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Inhouding bij de medewerker

De looncomponent 100.005.076 'Gedifferentieerde premie Whk' kun je gebruiken voor het gedeelte van de Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) dat je bij de medewerker wilt inhouden op het nettoloon.

  • Geen premie inhouden

    Als je geen premie inhoudt bij de medewerker, dan hoef je niets aan te passen in de looncomponent.

  • Wel premie inhouden
    • De looncomponent 100.005.076 'Gedifferentieerde premie Whk' is standaard niet geactiveerd. Je activeert de looncomponent op cao-niveau, als je premie wilt inhouden op de medewerker(s).
    • Wijzig op werkgever- of medewerkerniveau voor de looncomponent 100.005.076 'Gedifferentieerde premie Whk' de parameter 'Berekenen'.
    • Je kunt op cao-, werkgever- of medewerkerniveau een percentage invullen in de looncomponent 100.005.076 'Gedifferentieerde premie Whk' op de parameter 'Whk percentage'. Er zit hier echter geen enkele controle op. Je moet dus zelf het maximumpercentage in de gaten houden (van het totaal van WGA-vast + WGA-flex). Ook dien je zelf in de gaten te houden dat je het percentage aanpast, indien je eigen risicodrager bent voor de WGA.

      Je mag alleen premie inhouden bij de medewerker voor de onderdelen WGA-vast en WGA-flex. Voor deze onderdelen mag maximaal 50% van het afdrachtpercentage van de werkgever, bij de medewerker worden ingehouden.

      Bijvoorbeeld: Het percentage van de werkgever is 1,50%. Op de looncomponent bij de medewerker vul je een maximale inhouding van 0,75% in.

Berekening in salarisverwerking

De totale afdracht berekent Profit via één van deze looncomponenten:

  • 100.005.074 'Gedifferentieerde premie Whk afdracht'
  • 100.005.075 'Gedifferentieerde premie Whk afdracht (negatief percentage)'

Percentage WGA gedifferentieerd

De Gedifferentieerde premie WGA is per 1 januari 2014 te vervallen. Hiervoor in de plaats is de Gedifferentieerde premie Whk.

Percentage WGA gedifferentieerd tot en met 2013

Het percentage voor de WGA gedifferentieerd leg je vast bij de werkgever. In de Profit CAO en Basis CAO zijn hiervoor de volgende looncomponenten aanwezig:

  • 100.005.030 'WGA Gedifferentieerd'
  • 100.005.051'WGA Gedifferentieerd (negatief percentage)'

    Let op:

    Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Percentage WGA gedifferentieerd:

  1. Ga naar: HRM / Organisatie / Werkgever.
  2. Open de eigenschappen van de werkgever.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Klik op: Nieuw.
  5. Selecteer looncomponent 100.005.030 'WGA Gedifferentieerd'.

    Als je een negatief percentage wilt toepassen, dan selecteer je de looncomponent 100.005.051'WGA Gedifferentieerd (negatief percentage)'.

  6. Klik op: Voltooien.
  7. Open de eigenschappen de parameter 'percentage wga gedifferentieerd'.
  8. Klik op: Nieuw.
  9. Vul de begindatum, einddatum en waarde in. Het invullen van een einddatum is niet verplicht.

    Een negatief percentage leg je vast als positief getal voor de looncomponent 100.005.051'WGA Gedifferentieerd (negatief percentage)'.

  10. Klik op: Voltooien.

Teruggave WW-premie / WGA-premie

Let op:

Omdat wij vanaf 2014 de looncomponent 100.005.041 'Teruggaaf gedifferentieerde premie WGA vorig jaar' hebben gedeactiveerd, kun je bij de salarisverwerking de melding krijgen dat een looncomponent niet berekend kan worden. Dit betreft dan vermoedelijk looncomponent 100.005.042 'Teruggaaf werknemersverzekeringen vorig jaar'. Omdat wij deze looncomponent standaard niet-geactiveerd uitleveren, heeft de activeringsparameter van deze looncomponent een waarde op klantniveau. Je kunt deze looncomponent deactiveren per 31-12-2013, omdat als onderdeel van de Wet Uniformering Loonbegrip de teruggave werknemersverzekeringen vanaf het jaar 2013 is komen te vervallen.

In uitzonderlijke gevallen kan er nog sprake zijn van herrekeningen uit 2012 of eerder. Dit kun je rechtstreeks in de financiële administratie verwerken.

Eenmaal per jaar betaalt de Belastingdienst de te veel afgedragen WW-premie en WGA-premie (gedifferentieerd) terug aan de werkgever. Deze terugbetalingsregeling is alleen van toepassing op medewerkers met minimaal twee werkgevers, omdat zij bij beide werkgevers samen meer premie kunnen betalen dan het maximum, zonder dat de werkgevers dat van elkaar weten.

De teruggave bestaat voor de WW-premie en WGA-premie uit verschillen onderdelen:

  • WW-premie medewerker
  • WW-premie werkgever
  • WGA gedifferentieerd
  • Belastingrente

Bij de WW-premie is het duidelijk welk deel terug betaald moet worden aan de medewerker. Bij de WGA gedifferentieerd is het afhankelijk of de werkgever ervoor heeft gekozen om een deel te verhalen op de medewerker. De Belastingdienst weet niet of de werkgever een deel heeft verhaald op de medewerker, daarom zal dit niet worden genoemd op de brief van de Belastingdienst. De heffingsrente die de werkgever ontvangt, hoeft niet aan medewerkers te worden betaald en kan in de financiële administratie worden geboekt.

Voor medewerkers die uit dienst zijn gegaan, hoeft geen ZVW te worden berekend over de teruggaaf. Wel mag er voor de herrekening gebruik worden gemaakt van al eerder berekende loontijdvakken in het jaar. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van een nabetalingscontract inProfit .

Let op:

In deze situatie mag je de code ZVW in de eigenschappen van de instantie Fiscus bij de medewerker niet wijzigen. Voor medewerkers die zijn overleden, mag je geen ZVW berekenen. Ook dit wordt bereikt door gebruik te maken van een nabetalingscontract.

Let op:

In deze situatie wijzig je de code ZVW in de eigenschappen van de instantie Fiscus bij de medewerker naar Niet verzekeringsplichtig omdat persoon ook niet verzekerd is voor AWBZ.

Werking looncomponenten ZVW teruggave

De looncomponenten zijn reeds geactiveerd in de cao. Is de betreffende medewerker nog in dienst, dan kun je direct boeken, anders voeg je een nabetalingscontract toe.

Looncomponenten

In de Profit CAO en Basis CAO zijn hiervoor de volgende looncomponenten aanwezig:

  • 100.005.042 'Teruggaaf werknemersverzekeringen vorig jaar'

    Je boekt op deze looncomponent het totale bedrag van de teruggaaf van de werknemersverzekeringen, zoals vermeld in de brief over de betreffende medewerker. De aan de medewerker te betalen componenten worden hierop automatisch in mindering gebracht zodat per saldo het werkgeversdeel overblijft.

  • 100.005.040 'Teruggaaf werknemersdeel WW vorig jaar'

    Je boekt op deze looncomponent het bedrag van de teruggaaf van de WW-premie werknemersdeel. Deze component wordt als een belaste vergoeding meegenomen in de Bruto-Netto berekening.

  • 100.005.041 'Teruggaaf gedifferentieerde premie WGA vorig jaar'

    Je boekt op deze looncomponent het bedrag van de teruggaaf van de WGA-premie werknemersdeel. Je moet zelf berekenen welk deel hiervan aan de medewerker moet worden terugbetaald. Deze component wordt als een onbelaste vergoeding meegenomen in de Bruto-Netto berekening.

Al deze looncomponenten worden gejournaliseerd. Je moet daarom grootboekrekeningen koppelen aan deze componenten in de journaalstructuur.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Voorbeeldberekeningen

Voorbeeldberekening  teruggave WW en WGA:

Omschrijving

Bruto/netto

Normaal

Bijzonder

Uren gewerkt

880.00

880.00

 

Teruggaaf werknemersdeel WW vorig jaar

38.50

 

38.50

Brutoloon

918.50

 

 

ZVW Werkgeversbijdrage

59.70

57.20

2.50

ZVW Premie

-59.70

 

 

Loonheffing

-93.08

 

 

Nettoloon

825.42

937.20

41.00

Teruggaaf gedifferentieerde premie WGA vorig jaar

5.00

 

 

Te betalen loon

830.42

 

 

Voorbeeld berekening teruggave WW  en WGA bij nabetalingscontract:

Omschrijving

Bruto/netto

Normaal

Bijzonder

Teruggaaf werknemersdeel WW vorig jaar

38.50

 

38.50

Brutoloon

38.50

 

 

Nettoloon

38.50

 

38.50

Teruggaaf gedifferentieerde premie WGA vorig jaar

5.00

 

 

Te betalen loon

43.50

 

 

Aanvullende WW-uitkering

Als een medewerker een aanvullende WW-uitkering van de werkgever krijgt, voeg je de looncomponent 100.001.203 'Aanvullende WW-uitkering' toe bij de medewerker. In dit geval is de samenvoegbepaling voor de witte en groene tabel van toepassing en mag de aanvullende uitkering en de betaling van het salaris op één inkomstenverhouding.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Looncomponent toevoegen bij de medewerker:

  1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
  2. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  3. Klik op: Nieuw.
  4. Selecteer de looncomponent 100.001.203 'Aanvullende WW-uitkering'.
  5. Klik op: Voltooien.
  6. Open de eigenschappen van de parameter 'Bedrag'.
  7. Klik op: Nieuw.
  8. Vul de begindatum, einddatum en waarde in. Het invullen van een einddatum is niet verplicht.
  9. Klik op: Voltooien.

Deeltijd WW

Als de medewerker een deeltijd WW'er is, dan voeg je een nieuw salaris- of roosterregel toe. Hierin neem je de mindering op.

Als je via de werkgever de deeltijd ww betaalt, boek je de mindering op looncomponent 100.001.202 'WW uitkering'. In deze looncomponent kun je de omschrijving wijzigen naar bijvoorbeeld Deeltijd WW. Deze omschrijving toont Profit op de loonstrook.

Een eventuele aanvulling vanuit de werkgever kun je boeken op de looncomponent 100.001.203 'Aanvullende WW uitkering'.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Direct naar

  1. Landelijke regelgeving (Nederland)
  2. 30%-regeling
  3. Afdrachtvermindering
  4. Arbeidskorting
  5. Artiestenregeling
  6. Auto van de zaak
  7. Betaald ouderschapsverlof
  8. Bonus uitbetalen
  9. Dagtabel of periodetabel toepassen
  10. Doorbetaaldloonregeling
  11. Eigen risicodrager
  12. Eindheffingen
  13. Eindejaarsuitkering
  14. Extra loonheffing boeken
  15. Fietsplan
  16. Fietsenregeling
  17. Gedifferentieerde premie Whk en WW
  18. Gemoedsbezwaard
  19. Generatiepact
  20. Herrekening
  21. Incidentele inkomstenvermindering op de Loonaangifte
  22. Keuzebudget (IKB) Functionaliteit
  23. Keuzebudget (IKB) Looninrichting
  24. Levensloopregeling (afgeschaft per 01-11-2021)
  25. LIV (Lage Inkomensvoordeel)
  26. LKV (Loonkostenvoordeel)
  27. Loon 70% bij ziekte
  28. Loonberekening o.b.v. werkelijke dagen en uren
  29. Looncomponent ABP Jaarinkomen
  30. Loonheffing
  31. Meerkeuzesysteem
  32. Modernisering Ziektewet
  33. Negatieve betaling
  34. Ondernemer niet verlonen
  35. Ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof
  36. Overlijdensuitkering
  37. Pensioenberekening controleren
  38. Pensioenpremie voor oproepkracht
  39. RVU / VUT
  40. Private Aanvulling WW en WGA (PAWW)
  41. Pseudo-medewerker / opting-in
  42. Reiskosten
  43. Samenloop loon (via werkgever) en uitkering
  44. Studenten- en scholierenregeling
  45. SV-dagen
  46. Transitievergoeding
  47. Uurloon
  48. Uurloon bij maandverloning
  49. Vakantietoeslag
  50. Vakbondscontributie
  51. Verwerking week 53
  52. Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
  53. Wajong-uitkering
  54. Wettelijke premies, percentages of waarden van Payroll raadplegen
  55. WIA en Gedifferentieerde Aof - premie
  56. Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA)
  57. ZVW