Correcties in correctieperiode

Je kunt alle correcties in de boekhouding in een aparte correctieperiode boeken, zodat je het overzicht behoudt tussen de normale boekingen en de correctie-boekingen. De verschillende soorten boekingen kunnen door elkaar heen worden ingevoerd.

Voorbeeld:

Aan het einde van het boekjaar, kom je erachter dat je per ongeluk € 150,00 (debet) op de rekening Kantinekosten in plaats van Computerkosten hebt geboekt. Je corrigeert dit met een correctieboeking in het dagboek Memoriaal.

Als je deze correctie boekt in een memoriaalboek, ontstaat de volgende journaalpost:

Rekening

Debet

Credit

4330  Computerkosten

150,00

 

Aan  4060 Kantinekosten

 

150,00

Let op:

Je voegt eerst een correctieperiode toe in de periodetabel voordat je de correcties in een aparte correctieperiode boekt. Tevoren kun je in de eigenschappen van een dagboek aangeven of je in een correctieperiode mag boeken.

Correcties in correctieperiode boeken:

  1. Ga naar: Small Business / Boeken / Correctieperiode.
  2. Controleer Boekjaar en Periode. De correctieperiode is standaard voor een maandtabel periode 13, voor een kwartaaltabel periode 5, etc.
  3. Selecteer het dagboek.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Vul de boekingsdatum in voor de correctieboeking. Als je een factuur inboekt voor een debiteur of crediteur geef je in dit veld de factuurdatum in.
  6. Selecteer in het veld Rekening de grootboekrekening, debiteur of crediteur, afhankelijk van het soort boeking dat je boekt.
  7. Vul het boekstuknummer in.

    Bij een inkoopfactuur vul je bij Boekstuknummer het originele factuurnummer in van de leverancier. Bij een verkoopfactuur is ingave niet verplicht.

  8. Vul het factuurnummer in als je een debiteur of crediteur hebt geselecteerd in het veld Rekening. Je vult in dit veld dan het interne factuurnummer in.
  9. Vul een omschrijving in bij Omschrijving boeking, die Small Business bijvoorbeeld op de grootboekkaart bij de boeking moet tonen.
  10. Vul het bedrag in bij Bedrag debet voor een positief saldo voor de grootboekrekening. Bij het boeken van een verkoopfactuur of inkoopcreditfactuur vul je het factuurbedrag in deze kolom in.
  11. Vul het bedrag in bij Bedrag credit voor een negatief saldo voor de grootboekrekening. Bij het boeken van een inkoopfactuur of verkoopcreditfactuur vul je het bedrag in deze kolom in.
  12. Small Business vult de tweede regel voor zover mogelijk aan. Bij Btw-code wordt de btw-code voorgesteld die in de eigenschappen van de grootboekrekening is ingesteld. Als geen voorkeur is ingevuld kan de btw-code handmatig worden ingevuld. De voorgestelde code kan desgewenst worden gewijzigd in een andere code. Als je geen btw kunt boeken, is in de eigenschappen van de grootboekrekening het veld Btw toestaan niet aangevinkt.
  13. Nadat je de kosten of opbrengstenregel hebt ingevuld bij het boeken van een factuur voegt Profit een extra boekingsregel toe voor het btw-bedrag van de tegenrekening.
  14. Klik op: Voltooien.

    Let op:

    Wil je financiële mutaties importeren in de correctieperiode? Dan volg je de gewone procedure voor het importeren van financiële mutaties. Je geeft in de import het volgende op:

  • Het jaar van de correctieperiode (bijvoorbeeld 2019 voor periode 13 van 2019).
  • De periode (periode 13 voor de correctieperiode).

    Deze twee gegevens lees je als vaste waarde in.

  • Op elke journaalpostregel vul je de correcte datum binnen de correctieperiode. Je krijgt een foutmelding als de datum buiten de geselecteerde periode valt.

Direct naar

  1. Financiële Mutaties
  2. Dagboeken inrichten
  3. Boekstuknummer, factuurnummer, boekingsdatum en boekstukdatum
  4. Inkoopmutaties
  5. Verkoopmutaties
  6. Betalingen
  7. Memoriaal boeken
  8. Vaste journaalposten
  9. Mutaties raadplegen en wijzigen
  10. Mutaties verwijderen
  11. Mutaties importeren
  12. Correcties in correctieperiode boeken
  13. Correctie BTW rekening boeken
  14. Kruisposten afletteren