Printen en printerdrivers

Afdrukken bij AFAS Online kan iets anders gaan dan vanaf je eigen computer. (Overweeg eens of je het zonder printen af kunt door alles digitaal te doen. Gebruik bijvoorbeeld twee beeldschermen, waarbij je op het ene scherm Profit toont en op het andere scherm je gegevens).

Het is hierbij handig te weten dat Profit zelf bijna geen printer instellingen heeft of bepaalt, dit wordt allemaal overgenomen uit Windows.

Gezien het aantal klanten dat gebruik maakt van AFAS Online kunnen wij niet alle printerdrivers van specifieke printers installeren op AFAS Online. Dit is namelijk qua beheer en security niet haalbaar, maar het zou ook qua performance een onwerkbare situatie kunnen opleveren. Daarom wordt op AFAS Online gebruik gemaakt van de Citrix Universal Printer Drivers.

Technische informatie voor geïnteresseerde IT'ers:

Citrix Universal Printer Drivers & Citrix Ready printers / drivers

Hoe goed je printer of printer driver omgaat met de Citrix Universal Printer drivers kan wisselen per printer of driver. AFAS of Citrix kunnen niet aangeven welke printers compatible zijn met de Citrix Universal Printer Driver. Omdat de Universal Printer Driver gemaakt is om met de meerderheid van de printers te werken, zou dat een flinke lijst zijn. Aanvullend is het zo dat AFAS en Citrix geen printers testen. Dit is de verantwoordelijkheid van de fabrikant van de printer, vooral als die een Terminal server / citrix certificering wil voor de printer. Een aantal printers staan genoemd op de 'Citrix Ready' site. Van deze printers wordt door hun fabrikant op basis van tests gegarandeerd dat die werken met Citrix. Meer informatie:

In deze documentatie van Xerox over printen via Citrix staat bijvoorbeeld: "Features (such as N-UP, Watermark, Scaling, Fit to New Size, etc..) are Selectable from the Driver UI, However the Output Does not Reflect the Selections. - These Features require Enhanced Metafile (EMF) printing. The Citrix Universal Print Driver does not support EMF through a Xerox® Queue."

Geavanceerde opties

De Citrix Universal Printer Drivers hebben niet alle geavanceerde opties die in de drivers van de printerfabrikant zitten, zoals opties over printerladen, nieten, vouwen. Wil je die toch gebruiken, sla de printopdracht dan op als PDF (eventueel door het vanuit Profit af te drukken naar PDF-printer) op je eigen computer en print het daar vandaan.

Alternatief / workaround: sla een printopdracht op als PDF en print deze vanaf je eigen computer

Je kan altijd wel een te printen bestand (PDF, document, enzovoorts) eerst op je eigen computer opslaan en daarna printen als je dingen wilt uitvoeren die standaard niet rechtstreeks vanuit Citrix werken. Bijvoorbeeld geavanceerde opties. Of als met de standaardinstelling op zwartwit niet meer rechtstreeks in kleur geprint kan worden, dan kan je wanneer je wilt afwijken en in kleur wilt printen het bestand dus even opslaan en vanaf je PC printen. (Of andersom, als je kleur als de standaard optie wilt hebben.)

Welke printer drives moet ik kiezen? Bijvoorbeeld PCL5 of PCL6?

PCL6 is een nieuwere techniek, maar PCL5 type drivers zijn niet per se verouderde drivers. Veel PCL6 printer drivers werken niet goed samen met de Citrix Universal Printer Drivers die op de Citrix-servers van AFAS Online gebruikt worden. Installeer op je computer de PCL5* printerdrivers voor je printer. Start nadat je de instellingen op je computer of printer gewijzigd een nieuwe Profit-sessie. Dat doe je door geforceerd uit te loggen (met CTRL + F1 of via het Citrix Connection Center) en Profit weer te starten.

Het installeren van PCL5 printer drivers en daarna geforceerd uitloggen (met CTRL + F1 of via het Citrix Connection Center) en weer inloggen kan het probleem oplossen. Kijk op de site van de printerfabrikant om te zien wat voor drivers beschikbaar zijn.

Citrix heeft verschillende universele drivers en zal ze standaard in deze volgorde proberen te gebruiken: EMF, XPS, PCL5c (PCL5), PCL4, PostScript. Het eerste ondersteunde formaat zal gebruikt worden. Gebruik dus bij voorkeer een van deze drivertypes in plaats van een PCL6-type printer driver om zo veel mogelijk van de mogelijkheden van je printer te kunnen gebruiken.

*Is er voor je printer geen PCL5 driver beschikbaar, kan je dus ook kiezen voor een EMF, XPS, PCL4 of anders PostScript (PS) driver.

Zie ook:

Veelgestelde vragen

De volgende vragen over het printen zijn specifiek beschreven:

Direct naar

1. Applicatiebeheer
  2. Platformondersteuning en productondersteuning
  3. Conversiewerkzaamheden bij een nieuwe Profit-versie
  4. Autorisatie
  5. Licentie
  6. Communicatieservice inrichten
  7. Aangifte doen vanuit extern pakket
  8. Signalen inrichten
  9. Veldinstellingen beheerder
  10. Boekingslay-out
  11. Geplande taken
  12. AFAS Remote
  13. Vrije inrichting
  14. Gegevens importeren in Profit
  15. Blokkeringen
  16. Selectie
  17. Agenda in InSite inrichten