Forecast toevoegen

Je kunt op verschillende manieren een forecast toevoegen.

Voor het management is vooral de verwachte omzet van belang. Op basis van dit bedrag kunnen zij bijvoorbeeld beslissingen nemen of prognoses aanpassen. Je kunt de verwachte omzet op drie manieren vastleggen bij een forecast:

• Je vult het totale omzetbedrag in dat je verwacht te scoren bij de forecast. Dit bedrag, vermenigvuldigt met de scoringskans, is het forecastbedrag.
  • Je koppelt een offerte (Profit Ordermanagement) aan de forecast en vinkt Verwacht bedrag berekenen o.b.v. offertes aan. Je kunt ook meerdere offertes aan één forecast koppelen. Het totaalbedrag van alle gekoppelde offertes X de scoringskans = forecastbedrag.
  • Je koppelt/boekt een voorcalculatie (Profit Projecten) en vinkt Verwacht bedrag berekenen o.b.v. offertes aan.

Als je de order scoort, vul je de werkelijke opbrengst in. Als de forecast gekoppeld is aan een campagne, zal de forecast-opbrengst meetellen in de campagne-opbrengst.

Inhoud

Forecast toevoegen

Als je een verkoopafspraak hebt gemaakt bij een verkooprelatie voeg je een forecast toe.

Forecast toevoegen:

1. Ga naar: CRM / Sales Automation / Forecast.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Selecteer de verkooprelatie voor wie je de forecast aanmaakt.
  4. Selecteer de verantwoordelijke in je eigen organisatie.
  5. Klik op: Volgende.

Je selecteert bij het veld Voortgang het stadium waarin de forecast zich bevindt. Het percentage Scoringskans wordt automatisch bepaald.

Vul het verwachte orderbedrag in bij het veld Verwacht bedrag, er van uitgaande dat de forecast leidt tot een concrete verkoop. Op basis van het verwachte bedrag en het percentage Scoringskans wordt de waarde in het veld Forecastbedrag berekend.

6. Klik enkele malen op Volgende en dan op Voltooien om de wizard af te ronden.

Hoe kan ik mezelf automatisch vullen als voorkeurwaarde bij Verantwoordelijke, of een collega?

Status en scoringskans invullen:

De forecaststatus is gekoppeld aan de forecastkans. Je hebt nu de volgende mogelijkheden:

• Als je een status selecteert, wordt de bijbehorende forecastkans (het percentage) automatisch ingevuld. Je kunt het percentage niet wijzigen en het verwachte bedrag wordt automatisch berekend.
  • Als je geen status selecteert, kun je het percentage zelf invullen.
  • Als een status geen scoringskans heeft, kun je het percentage zelf invullen.

Offerte op forecast toevoegen

Je koppelt een offerte (Profit Ordermanagement) aan de forecast, je kunt ook meerdere offertes aan één forecast koppelen. Het totaalbedrag van alle gekoppelde offertes X de scoringskans = het forecastbedrag. Dit is afhankelijk van het veld Verwacht bedrag berekenen obv offertes en voorcalc op het tabblad Status.

Als je een offerte hebt gekoppeld, kun je de verwachte omzet van de forecast bepalen op basis van de offerte (offertebedrag x scoringspercentage). Als je meerdere offertes hebt gekoppeld, zal Profit het totaal van de offertebedragen overnemen als Verwacht bedrag. Als dit leidt tot een te hoog totaalbedrag, verwijder je verouderde offertes.

Door het toevoegen van een offerte ontstaat een nieuwe historieregel bij de forecast.

Let op:

Je kunt een bestaande offerte niet koppelen aan een forecast.

Offerte op een forecast toevoegen:

1. Ga naar: CRM / Sales Automation / Forecast.
  2. Open de eigenschappen van de forecast.
  3. Ga naar het tabblad: Offerte.
  4. Klik op: Nieuw
  5. Vul de velden in.
  6. Klik op: Voltooien

Je krijgt nu de vraag of je de order definitief wilt maken.

7. Klik op: Ja
  8. Geef aan of je de offerte wilt afdrukken.
  9. Klik op: Annuleren.
  10. Ga naar het tabblad: Status.
  11. Vink Verwacht bedrag berekenen obv offertes en voorcalc aan.
  12. Klik op: Opslaan en sluiten.

Voorcalculatie op forecast toevoegen

Je kunt een voorcalculatie (Profit Projecten) vastleggen bij een forecast.Hierdoor ontstaat een nieuwe historieregel bij de forecast.

Dit is mogelijk in Profit en InSite, maar in InSite heb je niet alle velden tot je beschikking.

Voorcalculatie op een forecast toevoegen:

1. Ga naar: CRM / Sales Automation / Forecast.
  2. Open de gewenste forecast.
  3. Ga naar het tabblad: Voorcalculatie.

Profit toont de reeds gekoppelde voorcalculaties.

4. Klik op: Nieuw
  5. Vul de gegevens in en klik op Selecteren.

Profit start een boekingslay-out voor het invullen van de voorcalculatie.

6. Nadat je de voorcalculatie hebt toegevoegd, ga je naar het tabblad Status.
  7. Bepaal in het veld Verwacht bedrag berekenen obv offertes en voorcalc hoe Profit het forecastbedrag moet bepalen.

UpdateConnector / Import

• UpdateConnector CmForecast

UpdateConnector voor het toevoegen, wijzigen en verwijderen van forecasts.

• CRM / Beheer / Import CRM / Forecasts

Deze functie geldt zowel voor de import van nieuwe forecasts als de mutatie-import van bestaande forecasts. Bij de mutatie-import van bestaande forecasts (op basis van verkooprelatie + volgnummer forecast) kun je bijvoorbeeld de verantwoordelijke van de forecast wijzigen. Handig als er iemand uit dienst gaat en je snel een nieuwe verantwoordelijke aan een aantal forecasts wil toewijzen.

Direct naar

1. Sales Automation
  2. Inrichting
  3. Forecasts in InSite
  4. Forecast toevoegen
  5. Forecasts raadplegen
  6. Forecaststatus en scoringspercentage wijzigen
  7. Forecast afsluiten
  8. Forecasthistorie