Voorcalculatie in InSite toevoegen

Je kunt voorcalculaties/verkoopoffertes in InSite toevoegen en definitief maken.

Vooralsnog is de voorcalculatie in InSite alleen voor regels met kosten, werksoorten en niet-voorraadhoudende artikelen mogelijk.

Dit moet je eerst inrichten.

Het is overigens ook mogelijk via het projectprofiel een standaard voorcalculatie toe te voegen bij het toevoegen van een project.

Voorcalculatie in InSite toevoegen:

1. Open InSite.
  2. Log in met de gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: OK.
  4. Klik op: Projecten.
  5. Open de verkooprelatie of het project.

Ook kun je een voorcalculatie toevoegen in een forecast.

6. Ga naar het tabblad: Mijn projecten als je bij het project bent betrokken (teamlid, intern projectleider, projectgroepmanager e.d.). Ga anders naar het tabblad Alle projecten.
  7. Open het project.
  8. Scroll naar beneden naar het tabblad Voorcalculatie.
  9. Klik op: Aanmaken voorcalculatie.

InSite kan bij jou anders zijn ingericht, waardoor de omschrijving van de actie anders is.

Pro_Voorcalculatie in InSite toevoegen (1aa)

10. Vul de velden bovenin de boekingslay-out (de selectie-velden). Als je deze voorcalculatie toevoegt vanuit een project of verkooprelatie, stelt Profit die gegevens automatisch in.
  11. Vul bij Peildatum de datum in op basis waarvan Profit tarieven moet bepalen.

Je kunt achteraf deze datum wijzigen en een nieuwe peildatum bepalen. Als je dit doet bepaalt Profit de kostprijs- en verkooptarieven in de offerte opnieuw op basis van deze peildatum via voorcalculatie/offerte herberekenen.

12. Klik op de actie: Selecteren.

Pro_Voorcalculatie in InSite toevoegen (2ab)

Je ziet dat bij Algemeen de Status offerte nu in eerste instantie Onderhanden is.

13. Vul de velden indien van toepassing.
  14. Vul bij Detail nu de boekingsregel(s) in.

Pro_Voorcalculatie in InSite toevoegen (20)

Als je bij Type een Werksoort in de voorcalculatieregel boekt is ook het veld Urensoort verplicht. Bij Urensoort vul je de normale urensoort in, zoals ingesteld bij de projectinstellingen. Als je hier geen urensoort instelt, krijg je een melding dat er geen nacalculatieregel aangemaakt kan worden.

Om dit te vergemakkelijken en melding te voorkomen kun je een voorkeur urensoort instellen per werksoort, die hier dan vervolgens automatisch wordt voorgesteld.

15. Als het veld Doorbelasten in de boekingslay-out is opgenomen, dan kun je hiermee aangeven of je de regel doorbelast aan de verkooprelatie. Dit veld is automatisch aangevinkt als je dit bij de werksoort hebt vastgelegd. Als je de regel niet wilt doorbelasten, dan vink je dit veld op de regel uit. In een artikelregel kun je zelf bepalen of je de regel wilt doorbelasten. De instelling per werksoort is echter alleen van belang als bij het project is aangegeven dat de regels moeten worden doorbelast. Als je Doorbelasten bij het project uitvinkt op het tabblad Facturering, dan heeft de instelling per werksoort geen invloed meer en worden alle regels die je op het project boekt standaard niet doorbelast.

Raadpleeg ook Doorbelasten in Profit Projecten.

Pro_Voorcalculatie in InSite toevoegen (20)

16. Bekijk het voorcalculatie/-offertetotaal in de staart van het werkblad (de boekingslay-out).
  17. Vul eventueel een factuurkorting en/of betalingskorting in.
  18. Klik op: Voltooien.
  19. Als je dit hebt ingesteld krijg je de vraag of Profit een nieuw team moet toevoegen voor deze voorcalculatie. Dit is alleen mogelijk als er een specifiek team gekoppeld is aan het project (en niet een algemeen team).
  20. Klik eventueel op de actie: Definitief maken.
  21. Vervolgens kun je, als dit is ingericht, de voorcalculatie omzetten naar offerte en verstrekken via Opstellen offerte.

Zie ook:

Voorcalculatie in InSite definitief maken:

1. Open InSite.
  2. Ga naar: Projecten / Voorcalculatie.

Dit overzicht moet eerst in InSite zijn toegevoegd.

3. Selecteer een of meer voorcalculaties die onderhanden zijn.
  4. Klik op de actie: Definitief maken.

Je zie dat de status vervolgens gewijzigd is naar Definitief.

Direct naar

1. Voorcalculatie en offertes

Process

Voorcalculatie

Work area

Projecten