Debiteuren en crediteuren instellen voor vreemde valuta

Per buitenlandse debiteur en crediteur leg je o.a. vast in welke afwijkende valuta je gaat factureren. Dit slaat Profit op als een valutatoewijzing. Je kunt extra valutatoewijzingen toevoegen waarmee je aangeeft welke (buitenlandse) valuta's nog meer zijn toegestaan.

De buitenlandse valuta en de verzamelrekening voor buitenlandse valuta moet je al toegevoegd hebben.

Je voegt alleen een nieuwe valutatoewijzing toe bij een crediteur/debiteur als de basisvaluta van de betreffende crediteur/debiteur NIET de basisvaluta van de omgeving is.

Buitenlande debiteuren en crediteuren instellen voor vreemde valuta:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur
    • Financieel / Crediteur / Crediteur.
  2. Voeg een nieuwe debiteur (of crediteur) toe.
  3. Open de eigenschappen van de debiteur (of crediteur).
  4. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  5. Selecteer bij Valuta de valuta waarin je de debiteur (of crediteur) standaard gaat factureren. Dit moet een valutacode zijn die afwijkt van de basisvaluta van de omgeving.

Bijvoorbeeld USD als je omgeving Euro heeft als basisvaluta.

Als dit een bestaande debiteur/crediteur is geldt de nieuwe valuta pas bij nieuwe mutaties.

6. Stel de juiste taal in bij Taal. Hierdoor wordt, als je dit hebt ingericht, automatisch een rapport in de juiste taal verstrekt.
  7. Ga naar het tabblad: Prijs/korting (als je een debiteur aan het inrichten bent).
  8. Selecteer de prijslijst voor de vreemde valuta.

Deze prijslijst voor vreemde valuta moet je eerst hebben toegevoegd. Kopieer bijvoorbeeld de bestaande basisprijslijst en wijzig de prijzen (verkoopprijs op prijslijst).

9. Ga naar het tabblad: met het veld Verzamelrekening (tabblad Debiteur dan wel tabblad Crediteur).
  10. Selecteer bij Verzamelrekening de verzamelrekening voor buitenlandse debiteuren of crediteuren die je speciaal hebt toegevoegd voor vreemde valuta.
  11. Klik op: Opslaan en sluiten.

Profit slaat nu de afwijkende valutacode op en voegt de eerste twee valutatoewijzingen toe. In dit voorbeeld die voor Euro en Britse ponden.

Open de eigenschappen van de crediteur/debiteur opnieuw als je extra valutatoewijzingen wilt toevoegen.

12. Ga naar het tabblad: Valutatoewijzingen.

Je ziet hier de al toegewezen valuta. In ieder geval de basisvaluta en één vreemde valuta.

13. Klik op: Nieuw. Je kunt alleen valutatoewijzingen toevoegen als de valutacode in tabblad Algemeen afwijkt van de basisvaluta van de omgeving.

Je ziet nu alle vreemde valuta met de bijbehorende rekeningen.

14. Selecteer de valuta.
  15. Klik op: Voltooien.
  16. Klik op Ja bij de melding.
  17. Klik op: Opslaan en sluiten.

Zie ook:

Direct naar

1. Valuta inrichten
  2. Administratie-instellingen Financieel vastleggen
  3. Buitenlandse valuta toevoegen
  4. Financieel inrichten voor boekingen in buitenlandse valuta
  5. Debiteuren en crediteuren instellen voor vreemde valuta
  6. Valutatoewijzingen centraal beheren
  7. Buitenlandse bankrekeningnummers en dagboeken toevoegen
  8. Financiële mutatie in valuta boeken