Verkoopmutaties

Je boekt verkoopmutaties in een verkoopboek. Hierdoor ontstaat automatisch een openstaande post bij de geselecteerde verkooprelatie/debiteur. Als je de betaling ontvangt, dan kun je de openstaande post weer afboeken via een bank- of kasboek.

Verkoopmutaties zijn financiële boekingen, waarbij je verkoopfacturen 'handmatig' vastlegt in een verkoopboek.

Inhoud

Beschrijving

Als je een verkoopmutatie invoert in een verkoopboek, ontstaat de volgende journaalpost:

Rekening

Debet

Credit

Debiteur

factuurbedrag incl. btw

 

Aan Omzet

 

factuurbedrag excl. btw

Aan Te betalen btw

 

btw-bedrag

Het bedrag van de openstaande post (het totale factuurbedrag dat de verkooprelatie/debiteur aan jou schuldig is) komt op de verzamelrekening debiteur terecht. Deze grootboekrekening is gekoppeld aan de verkooprelatie/debiteur en kan tijdens het boeken niet worden gewijzigd.

Je laat het boekingsproces sneller verlopen door in de eigenschappen van de verkooprelatie/debiteur een Voorkeur tegenrekening te koppelen, waarop Profit de omzet standaard boekt.

Verkoopfacturen

Als er sprake is van een koppeling met de brancheapplicatie of als je binnen Profit met het onderdeel Profit Ordermanagement, Profit Projecten of Profit Abonnementen factureert, dan is het niet nodig om de facturen ‘handmatig’ in het Verkoopboek in te boeken. De op die manier vastgelegde verkoopfacturen in Profit journaliseer je, waardoor Profit de financiële verkoopmutaties 'automatisch' genereert in een verkoopdagboek.

Deze werkwijze bespaart niet alleen tijd, maar komt de consistentie van de vastgelegde gegevens in de administratie ook ten goede.

Betalingen

Als de debiteur een verkoopfactuur betaald heeft, boek je de betaling in een kas- of bankboek. Je kunt ook een dagafschrift elektronisch in het bankboek inlezen. Je selecteert tevens de betreffende openstaande post, waardoor je deze afboekt. In Profit ontstaat bij betaling per bank de volgende journaalpost:

Rekening

Debet

Credit

Bank

factuurbedrag

 

Aan Debiteur

 

factuurbedrag

Voorbereiding

Werkwijze

Zie ook