Inkoopofferte aanmaken voor de bouw

Je kunt een inkoopofferte aanmaken op basis van de voorcalculatieregels.

Je kunt inkoopoffertes op twee manieren gebruiken:

• Als offerte met ingevulde inkooprelatie die je vervolgens omzet naar inkooporder.
  • Als offerte zonder inkooprelatie die je gebruikt om bij meerdere inkooprelaties offerteaanvragen te doen.

Als je Bouw hebt geactiveerd beschik je in het boekingsprogramma voor inkoopoffertes en inkooporders standaard over de actieknop Verzamelen werkbegrotingsregels. Hiermee kun je de voorcalculatieregels van de werkbegroting overnemen.

Je kunt het afleveradres laten vullen met het adres van de projectlocatie.

Inkoopofferte aanmaken voor de bouw via werkbegroting:

1. Ga naar:
    • Projecten / Voorcalculatie / Werkbegroting.
  2. Open de werkbegroting.
  3. Selecteer de regel(s) waarvoor je een inkoopofferte wilt aanmaken.

Gebruik (Ctrl+S) om via multiselect meerdere regels te selecteren.

Je kunt alleen kostenregels met Type item kosten Kst selecteren voor een inkoopofferte, arbeid kun je niet inkopen.

4. Klik op de actie: Aanmaken inkoopofferte.

Profit opent de boekingslay-out voor de inkoopofferte.

5. Selecteer géén inkooprelatie als je verschillende inkooprelaties wilt uitnodigen om een offerte uit te brengen via offerteaanvragen. Anders selecteer je wel een inkooprelatie.
  6. Vul de Offertedatum in.
  7. Vul bij Vervaldatum de datum in tot wanneer de offerte geldig moet zijn en je dus beslist wilt hebben of je hem accepteert of niet. Vul bijvoorbeeld een datum over 2 maanden in.
  8. Ga naar het tabblad: Levering.
  9. Vul de Gewenste leverdatum in.
  10. Ga naar het tabblad: Bijlage.
  11. Voeg eventueel een extra bijlage toe uit het dossier van de inkooprelatie bij Bijlage.
  12. Voeg bij Bijlage offerteaanvraag eventueel een bijlage toe waarop de inkooprelatie zijn offerte moet baseren als je offerteaanvragen doet.
  13. Klik op: Verzamelen werkbegrotingsregels als je regels uit een voorcalculatie of werkbegroting (activering Bouw) wilt overnemen.
  14. Klik op de actie: Reservering als je op de inkooporderregel een reservering wilt vastleggen.

Je neemt een reservering op als de schatting is dat de daadwerkelijk kosten positief of negatief gaat afwijken van de begroting.

Als je vanuit de werkbegroting een offerte of inkooporder aanmaakt, dan zie je de gegevens van de reservering terug in de cockpit Werkbegroting in de kolom Gereserveerd in de groeperingsregel van de bewakingscode.

15. Je kunt deze gegevens ook op het project raadplegen op het tabblad Reservering.
  16. Klik op: Voltooien
  17. Klik op: Ja bij de vraag of Profit de offerte definitief moet maken (als je een inkooprelatie hebt ingesteld).

Als je nu geen inkooprelatie hebt ingevuld, kun je de offerteaanvragen uit gaan zetten bij verschillende inkooprelaties. Als je wel een inkooprelatie het ingevuld, kun je nog een inkoopofferte toevoegen en in een later stadium, als je de verschillende offertes beoordeeld hebt, een ervan omzetten naar inkooporder.

Je kunt het offertetotaal in de standaard weergave Werkbegroting met groepering op bewakingscode raadplegen in de kolom Offerte. Dit veld laat het totaal van de offerteregel zien in euro's. Op niveau van de bewakingscode wordt het offertetotaal getoond van de offerteregels die ook in de werkbegroting staan.

Mocht de inkoopofferte komen te vervallen, dan komen de werkbegrotingregels weer vrij om in een nieuwe inkoopofferte op te nemen.

Direct naar

1. Inkoop voor de bouw
  2. Inkoopofferte aanmaken voor de bouw
  3. Contract aanmaken voor de bouw
  4. Inkooporder aanmaken voor de bouw
  5. Inkooporder met termijnschema aanmaken
  6. Inkooporder Bouw wijzigen
  7. Inkoopfacturen en kostenboekingen