Ontvangst confronteren in Ordermanagement

Je confronteert (vergelijkt) de ontvangst met de factuur via een aparte optie in Profit Ordermanagement.

Je doet dit nadat de ontvangst geboekt is. Je confronteert ontvangsten in Profit Ordermanagement:

• Als je eerst de inkoopfactuur hebt geboekt en daarna de ontvangst.
  • Als je eerst de ontvangst hebt geboekt en daarna de inkoopfactuur zonder te confronteren.

Je moet dit eerst inrichten.

Ontvangst confronteren in Ordermanagement:

1. Ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Confrontatie.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Klik op: de zoekknop achter Factuurnummer.

Je ziet nu alle te confronteren facturen.

4. Filter op de crediteur bij Nr.

Je ziet nu de te confronteren facturen van deze crediteur.

5. Selecteer de inkoopfactuur waarvan het bedrag bij Te confronteren overeenkomt met de toegevoegde ontvangst.
  6. Selecteer het inkoopfactuurnummer.
  7. Klik op de actie: F5. Selecteren.

Je ziet nu in de kop de gegevens van de inkoopfactuur die je geselecteerd hebt. Onderin zie je de ontvangsten bij de inkooprelatie van de factuur.

8. Vink onder Confronteren de bijbehorende ontvangsten aan waarmee je de inkoopfactuur wilt confronteren. Gebruik eventueel de acties Alles selecteren of Alles deselecteren zodat je niet alle regels apart hoeft te selecteren.
  9. Klik op de actie: Regels als je de details/onderliggende regels wilt raadplegen of wijzigen.
    • Wijzig eventueel de Factuurprijs per eenheid in de regel.
    • Klik op de actie: Prijs/korting als de prijswijziging structureel is en je de verrekenprijs, inkoopprijs of kostprijs van het artikel wilt wijzigen. Hiervoor moet je geautoriseerd zijn.
  10. Klik op de actie: Ontvangst als je de details in de boekingslay-out van de ontvangst wilt raadplegen.
  11. Klik op: Opslaan en sluiten.

Let op:

Je kunt een percentage of bedrag maximaal confrontatieverschil instellen waarmee de ontvangst maximaal mag afwijken van de inkoopfactuur. Profit kijkt dan naar het percentage, tenzij het bedrag wordt overschreden. In dat geval wordt het bedrag gebruikt. Het is dus niet zo dat je slechts één waarde hoeft in te vullen. Beide waarden worden meegenomen om te bepalen welke waarde moet worden gebruikt voor confrontatieverschillen.

De journaalpost voor confrontatieverschillen verwerkt Profit pas in het grootboek op het moment dat je journaliseert in Ordermanagement.

Confronteren creditfactuur:

Je confronteert een creditfactuur op de volgende manier:

1. Corrigeer de boeking door het bedrag aan te passen dat niet geconfronteerd moet worden.
  2. Boek het gecrediteerde deel op de rekening waarop je het gecrediteerde (ontvangst)bedrag ook boekt.

Direct naar

1. Ontvangst confronteren
  2. Inrichting Confrontatie Ontvangst
  3. Journaliseer
  4. voorbeeld journaalposten
  5. Ontvangst confronteren vanuit Financieel
  6. Ontvangst confronteren vanuit Ordermanagement
  7. Factuur niet verder confronteren
  8. Confrontatie terugdraaien in Ordermanagement
  9. Voorbeeld confrontatie ontvangst
  10. Inkoopfacturen controleren
  11. Ontvangst confronteren in Profit Financieel
  12. Ontvangst confronteren in Profit Ordermanagement
  13. Verplichtingen via inkoop