Aangifte omzetbelasting inrichten

Je kunt de aangiften voor de omzetbelasting (btw/icp- en suppletieaangiften) in Fiscaal toevoegen, uitwerken en digitaal naar de Belastingdienst versturen. De organisaties waarvoor je de btw/icp-aangifte verzorgt leg je in InSite vast als cliënten OB. Voordat je de aangifte omzetbelasting in Fiscaal kunt uitwerken richt je de functionaliteit in. Na het inrichten is de aangifte omzetbelasting beschikbaar in de cockpit van de cliënt OB.

Het inrichten van de omzetbelasting bestaat uit het vrijgeven van de biljetten voor de omzetbelasting. Je autoriseert het menu-item Import OB voor de gebruikers die via een import nieuwe cliënten OB mogen toevoegen. Je kunt de gegevens in de weergaven voor de omzetbelasting ook autoriseren met gegevensfilters. Je richt hiervoor de filterautorisatie in.

Inhoud

Biljetten voor de omzetbelasting vrijgeven

Voordat je de aangiften kunt invullen geef je de biljetten voor de omzetbelasting vrij voor gebruik. Je kunt een vrijgegeven biljet ook (tijdelijk) blokkeren. Hiervoor volg je de onderstaande stappen maar vink je het veld juist uit.

Biljetten voor de omzetbelasting vrijgeven of blokkeren:

Je kunt de biljetten voor de omzetbelasting vrijgeven of blokkeren via de volgende stappen:

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Vrijgeven biljetsoort.
  2. Open de eigenschappen van het belastingjaar.

De biljetten voor de omzetbelasting zijn beschikbaar vanaf het belastingjaar 2018.

3. Ga naar het tabblad: OB.

Is het tabblad OB bij jou niet zichtbaar? Controleer dan de tabblad-autorisatie. Voordat je de biljetten voor de omzetbelasting kunt vrijgeven moet je het tabblad OB autoriseren.

4. Vink Omzetbelasting, ICP en suppletie aan.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Bij Vrijgeven biljetsoort vind je een nieuw tabblad OB. Op dit nieuwe tabblad staat één vinkveld voor de omzetbelasting. Hiermee geef je zowel de biljetten voor de btw/icp-aangiften als het biljet voor de suppletieaangiften vrij voor gebruik. Het biljetsoort voor de omzetbelasting staat standaard uitgevinkt. Hierdoor kun je zelf bepalen óf en wanneer je gebruik gaat maken van de omzetbelasting via Fiscaal. Wil je geen gebruik maken van de omzetbelasting in Fiscaal? Geef dan het biljetsoort voor de omzetbelasting niet vrij voor gebruik.

Omzetbelasting op InSite inrichten

Met de Omzetbelasting in Fiscaal verzorg je de btw/icp-aangifte en suppletieaangifte voor je cliënt (ondernemer), zonder de bijbehorende administratie in Profit te voeren. Volg onderstaande stappen om de aangiften omzetbelasting via InSite uit te kunnen werken.

Type pagina activeren

Je bepaalt zelf welke gegevens je wilt gebruiken op de site. De functionaliteit Omzetbelasting kan alleen gebruikt worden als je het corresponderende type pagina activeert in de eigenschappen van de site. Je bepaalt per site of je de functionaliteit gebruikt of niet. Om de omzetbelasting in Fiscaal te gebruiken, activeer je het type pagina Cliënten OB in de eigenschappen van de site.

Type pagina activeren

Functionaliteit controleren

De functionaliteit voor de omzetbelasting wordt standaard in Profit meegeleverd. Je controleert of de functionaliteit Omzetbelasting in de omgeving beschikbaar is. Je controleert dit in de weergave Functionaliteit (via Algemeen / In & OutSite / Inrichting / Functionaliteit). Zoek hier op de functionaliteit Omzetbelasting.

Functionaliteit toevoegen aan autorisatierol

Deze nieuwe functionaliteit is standaard aan geen enkele autorisatierol gekoppeld. Je voegt de functionaliteit Omzetbelasting dus zelf toe aan een autorisatierol. Je kunt de nieuwe functionaliteit Omzetbelasting alleen toevoegen aan een autorisatierol waarbij Onderhoud door gebruiker is aangevinkt. In dit geval voeg je de functionaliteit Omzetbelasting bijvoorbeeld toe aan de autorisatierol Rol: Fiscalist (IB/VPB).

Meer informatie:

Autorisatie controleren

Vervolgens geef je de gebruikers rechten op de autorisatierol waaraan je de functionaliteit Omzetbelasting zojuist hebt toegevoegd. Controleer ook of de gebruiker waarmee je bent ingelogd, geautoriseerd is voor de autorisatierol waaraan je de functionaliteit hebt toegevoegd.

Meer informatie:

Menu-item Omzetbelasting toevoegen

De sitebeheerder voegt een menu-item Omzetbelasting toe aan de site. Daarmee kan de gebruiker een cliënt OB toevoegen en vervolgens vanuit de cockpit van de cliënt OB de btw/icp-aangifte invullen en naar de Belastingdienst verzenden.

Het inrichten van InSite voor de omzetbelasting hoef je niet zelf te doen! In plaats van zelf een menu-item aan de fiscale portalpagina toe te voegen kun je ook de AFAS-versie van deze portalpagina gebruiken. Dit doe je als volgt:

1. Log in en start Sitebeheer.
  2. Klik op: Toon AFAS-versie in het kader Pagina.

Als Sitebeheerder zie je nu direct het effect van de AFAS-versie op de gepubliceerde pagina.

3. Wil je voortaan de AFAS-versie gebruiken? Klik dan op Publiceer AFAS-versie. Hierdoor wordt de AFAS-versie live gezet, je eigen 'oude' pagina wordt overschreven.
  4. De AFAS-versie van de fiscale portalpagina ziet er als volgt uit:

Tax_OB-aangifte inrichten (60

Wil je geen gebruikmaken van de AFAS-versie van de fiscale portalpagina en richt je de omzetbelasting liever in op je eigen fiscale portalpagina? In dat geval voegt de sitebeheerder de omzetbelasting naar eigen inzicht toe aan InSite. Bijvoorbeeld met een menu-item of een banner.

Meer informatie:

De sitebeheerder kan ook de andere beschikbare pagina's voor de omzetbelasting in InSite opnemen. De pagina's die je tot je beschikking hebt, kun je vinden via Algemeen / In & OutSite / Pagina

Cliënten OB toevoegen via InSite

Afhankelijk van de inrichting kun je vervolgens een nieuwe cliënt OB toevoegen via InSite.

Tax_OB-aangifte inrichten (80)

Klik je vervolgens op de button Cliënt OB, dan kun je een nieuwe cliënt OB aanmaken óf de cockpit van een cliënt OB raadplegen.

Tax_OB-aangifte inrichten (90)

Omzetbelasting autoriseren

Je kunt cliënten voor de omzetbelasting importeren als je daarvoor geautoriseerd bent. Voordat je de biljetten voor de omzetbelasting kunt vrijgeven moet je het tabblad OB autoriseren.

Import OB en vrijgeven biljetsoort OB autoriseren:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen.
  3. Selecteer de te autoriseren groep.

Je kunt ook één gebruiker autoriseren via het tabblad Onderhoud gebruikers.

4. Ga naar het tabblad: Menu.
  5. Open in dit tabblad onder menu-items: Algemeen / Fiscaal / Beheer / Import OB.
  6. Vink de menukeuzes Import OB cliënt en/of Import OB Cliëntmutatie aan.

7. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  8. Open in dit tabblad onder Tabbladen en Acties: Fiscaal / Beheer / Vrijgeven biljetsoort / Tabbladen.
  9. Ken de autorisatie toe.
  10. Autoriseer het tabblad Vrijgeven biljetsoort OB als je gebruikers wilt autoriseren om het biljetsoort van OB vrij te geven.
  11. Sluit de Autorisatie tool.
  12. Klik op Ja bij de melding.

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Weergaven omzetbelasting autoriseren via gegevensfilters

De InSite-weergaven voor de omzetbelasting bevatten informatie over alle cliënten OB. Met behulp van gegevensfilters zorg je ervoor dat gebruikers een afgebakend deel van deze gegevens wél kunnen zien, terwijl de overige gegevens in de betreffende weergaven voor deze gebruikers niet zichtbaar zijn.

Om de toegang tot de gegevens te beperken autoriseer je op cliëntengroep, btw-nummer of referentienummer via de filterautorisatie. Je gebruikt hiervoor het gegevensfilter Fiscaal - Cliënten OB. Aan dit gegevensfilter zijn de velden cliëntengroep, btw-nummer en referentienummer toegevoegd. Je kunt hiermee gebruikers wél of géén toegang geven tot gegevens van bepaalde cliënten OB in de weergaven op InSite.

Als een gebruiker een weergave raadpleegt waarop filterautorisatie van toepassing is, zal Profit alleen gegevens doorlaten op basis van de actieve filters.

Weergaven omzetbelasting autoriseren met gegevensfilters:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Klik op: Onderhoud filters.
  3. Selecteer Fiscaal - Cliënten OB.
  4. Vink Volgens filters aan.
  5. Klik op: Nieuw.
  6. Vul de omschrijving in. Deze omschrijving wordt getoond als je gebruikers op dit filter gaat autoriseren.
  7. Selecteer hoe je de toegang tot dit gegevensfilter wilt regelen, je kunt kiezen uit:
    • Volgens filters: je stelt zelf een filter in waarmee je precies kunt aangeven welke gegevens worden getoond aan de gebruikers die voor het gegevensfilter worden geautoriseerd. Je kunt nu een filter instellen op één of meer velden in het betreffende bestand. De methode voor het instellen van een filter wordt besproken in de help van filters.
    • Volledige toegang: als je hiervoor kiest, betekent dit dat de gebruikers die voor het gegevensfilter worden geautoriseerd, alle gegevens in de weergaven Omzetbelasting te zien krijgen.
  8. Klik op: Voorbeeld, om de werking van het filter te controleren.

Let op:

Als je met de knop Wissen een gegevensfilter uit de lijst verwijdert, vervallen automatisch ook de autorisaties die je op dit filter aan de gebruikers hebt toegekend. Als je een filter wijzigt, betekent dit ook dat de autorisatie voor de gebruikers via dit filter direct wordt gewijzigd.

9. Vul het filter naar eigen inzicht in.
  10. Klik op: Opslaan.

Na het toevoegen kun je groepen en/of gebruikers voor dit filter autoriseren.

Aangifte omzetbelasting verzenden

Als je de aangifte hebt uitgewerkt en Aangifte gereed voor verzending hebt aangevinkt, verstuur je de aangifte omzetbelasting.

Aangifte omzetbelasting verzenden:

1. Ga naar: Fiscaal / Algemeen / Aanmaken elektronisch bericht.
  2. Klik op: Voltooien.
  3. Ga naar: Algemeen / Communicatieservice / Verzenden en ontvangen.
  4. Klik op: Voltooien.

Profit verstuurt nu de aangiften omzetbelasting via Digipoort naar de Belastingdienst. Voor het verzenden van aangiften omzetbelasting is een Digipoort-certificaat verplicht.

Vanuit Profit is er geen standaard proces om een aangifte omzetbelasting te accorderen via de externe portal.

Direct naar

1. Profit Fiscaal inrichten