Aangifte OB vrijgeven

Als je een datum hebt ingevuld bij Aangifte gecontroleerd en akkoord wordt de aangifte geblokkeerd en krijgt de status Alleen-lezen. De aangifte kan ook geblokkeerd zijn doordat bijvoorbeeld de netwerkverbinding is verbroken. Als de aangifte de status Alleen-lezen heeft, kun je geen gegevens meer vastleggen. Je moet de aangifte nu eerst vrijgeven voordat je deze kunt aanvullen.

Alleen de recentste aangifte omzetbelasting kan vrijgegeven worden. Je herkent de recentste aangifte aan de datum in de kolom Aangifte verwerken.

Let op:

Je mag een OB-aangifte die al naar de Belastingdienst is verstuurd niet zomaar vrijgeven! Het vrijgeven van een verstuurde (of onderweg zijnde) OB-aangifte is alleen toegestaan als de verzonden aangifte niet goed is aangekomen bij Digipoort. Het bericht moet afgekeurd zijn.

Bij de omzetbelasting is het namelijk niet toegestaan om wijzigingen aan te brengen in de aangifte en deze vervolgens opnieuw te verzenden (zoals bij andere aangiftetypen wél is toegestaan). Bij de omzetbelasting geldt dat voor wijzigingen een suppletieaangifte gedaan wordt óf dat de wijzigingen worden meegenomen in de btw-aangifte van de volgende periode.

Als uit de correctie blijkt dat er €1000 of minder wordt teruggekregen of dat er €1000 of minder moet worden bijbetaald, dan hoeft er geen suppletieaangifte gedaan te worden. In dat geval mag het ook gecorrigeerd worden in de eerstvolgende Btw-aangifte.

Aangifte omzetbelasting vrijgeven:

1. Ga naar InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Fiscaal.
  4. Klik op: OB.
  5. Open de cockpit van de cliënt OB voor wie je de aangifte omzetbelasting wilt vrijgeven.
  6. Selecteer het juiste fiscale jaar.
  7. Aangiften omzetbelasting die je al hebt uitgewerkt vind je terug in de weergave Aangiften OB in de cockpit van de cliënt OB. Je kunt vanuit deze weergave een bestaande aangifte omzetbelasting openen, aanpassen én vrijgeven. Selecteer in deze weergave de geblokkeerde aangifte omzetbelasting.
  8. Klik op de actie: Vrijgeven aangifte.

Als de aangifte niet geblokkeerd is hoef je geen actie uit te voeren. Je krijgt daarvan ook een melding.

Let op:

Zijn de actieknoppen niet zichtbaar? Volg dan de volgende stappen:

Bewerk de pagina via Sitebeheer, klik op Indeling, klik op Aanpassen pagina-onderdeel. Ga nar het tabblad Weergave-instellingen en zet dan Weergave acties tonen aan.

9. Het datumveld Gecontroleerd en akkoord wordt leeggemaakt.
  10. Profit geeft de melding: 'De aangifte is vrijgegeven.'
  11. Klik op: OK.
  12. De volgende velden worden leeggemaakt:
    • Aangifte gecontroleerd en akkoord.
    • Aangifte verstuurd aan Belastingdienst.
    • Aangifte ontvangen door Belastingdienst.
    • Verzendstatus.
  13. Je krijgt de melding: "De aangifte is vrijgegeven."
  14. Klik op: OK.

Te accorderen aangifte (via OutSite) nog aanpassen:

Als de aangifte al ter accordering bij de cliënt staat (via de OutSite) dan kan je de aangifte nog aanpassen.

Let op:

Omdat de akkoordverklaring al in de workflow zit, moet je eerst de workflow verwijderen voordat je de aangifte kan aanpassen.

1. Zorg dat je kan ingrijpen in de workflow als workflowtaakmanager.
  2. Open de workflow en kies voor Niet akkoord. Geef een toelichting en klik op Bevestigen.
  3. Open opnieuw de workflow en kies Vervallen.
  4. Geef de aangifte OB vrij zoals hierboven staat beschreven.

Te accorderen aangifte (via externe portal) nog aanpassen:

Als de aangifte al ter accordering bij de cliënt staat (via de externe portal) dan kan je de aangifte nog aanpassen.

Let op:

Omdat de akkoordverklaring dan niet meer de juiste gegevens bevat, moet je deze eerst verwijderen.

1. Verwijder het het akkoorddocument van de externe portal.
  2. Geef de aangifte OB vrij zoals hierboven staat beschreven.
  3. Pas de aangifte aan.
  4. Maak een nieuw akkoordverklaring aan en zet die weer ter accordering op de externe portal.

Direct naar

1. Aangifte omzetbelasting in Fiscaal
  2. Aangifte OB uitwerken
  3. Suppletie uitwerken
  4. Aangifte OB controleren
  5. Aangifte OB verzenden
  6. Aangifte OB vrijgeven
  7. Aangifte OB verwijderen
  8. OB aangifte accorderen
  9. ICP-gegevens importeren
  10. Standaardrapportage aangifte OB afdrukken
  11. Jaaroverzicht aangifte OB afdrukken
  12. Autoriseren Verwijderen aangifte BTW, ICP en Suppletie