Actief (willekeurig afschrijven) toevoegen

Bij willekeurig afschrijven vul je per jaar de afschrijving in, waardoor de afschrijvingen van jaar tot jaar kunnen verschillen. Dit is normaliter alleen toegestaan bij een startende onderneming. Deze methode is alleen beschikbaar bij fiscale afschrijving.

Bij een actief met een willekeurige afschrijving vul je de termijnbedragen handmatig in. Daarom kun je zaken als een afschrijvingspercentage of afwijkende periodeverdeling niet invullen. In de eigenschappen van een termijn vul je de bedragen per jaar in (tabblad Fiscale termijnen). Als extra controle accordeer je elke afschrijvingsperiode, voordat je deze kunt journaliseren.

Een wijziging van het actief (bijvoorbeeld een extra investering) zal niet leiden tot een wijziging in willekeurige afschrijvingstermijnen. Je moet nog niet gejournaliseerde afschrijvingstermijnen zelf wijzigen.

Actief met willekeurig afschrijving toevoegen:

1. Ga naar: Financieel / Vaste activa / Actief.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de algemene aanschafgegevens in.
  4. Klik op: Volgende.
  5. Vul een waarde in bij Aanschafwaarde.
  6. Vul de velden in.
  7. Klik op: Volgende.
  8. Vink Fiscale afschrijving aan.
  9. Selecteer Willekeurig afschrijven in Afschrijvingsmethode.
  10. Vul een waarde in bij Afschrijvingstermijn.
  11. Klik op: Voltooien.
  12. Open de eigenschappen van het actief.
  13. Ga naar het tabblad: Fiscale termijnen.

Profit toont het aantal afschrijvingstermijnen, dit is gelijk aan de looptijd in jaren.

14. Open een afschrijvingstermijn.

15. Vul het bedrag van de afschrijvingstermijn in.
  16. Wijzig de status in Geaccordeerd als het bedrag akkoord is en gejournaliseerd mag worden.
  17. Klik op: Opslaan en sluiten.
  18. Werk op deze manier alle termijnen af.
  19. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Actief
  2. Nieuw actief toevoegen
  3. Actief toevoegen via inkoopfactuur
  4. Bestaand actief met afschrijvingen toevoegen
  5. Actief voor willekeurig afschrijven toevoegen
  6. Gekoppeld actief aan actief toevoegen
  7. Project aan actief toevoegen
  8. Subsidie aan actief toevoegen
  9. Subsidie bij actief verwijderen
  10. Investering aan actief toevoegen
  11. Importeren Vaste Activa