Vaste activa vervroegd afschrijven

Bij fiscale afschrijving is het in bepaalde gevallen toegestaan om een actief over een aantal jaar voor een extra bedrag af te schrijven. Je vult direct bij het aanmaken van het actief het aantal jaren en het bedrag van de vervroegde afschrijving in.

Deze vervroegde afschrijving komt bovenop de gewone afschrijving, door het bedrag dat je extra wilt afschrijven te delen door het aantal openstaande termijnen. Doordat je een hogere afschrijving per periode hebt, heb je het actief eerder afgeschreven. Profit verwijdert alle overbodige termijnen.

Het resultaat van vervroegd afschrijven kun je raadplegen op het tabblad Fiscale termijnen.

Je kunt de velden voor vervroegde afschrijving nog invullen of wijzigen zolang het actief nog niet is gejournaliseerd. Als je deze velden toch wilt wijzigen nadat je gejournaliseerd hebt, dan kan dat alleen door de journaalposten hiervan terugdraaien.

Vervroegd afschrijven vaste activa:

 1. Ga naar: Financieel / Vaste activa / Actief.
 2. Voeg een actief toe op de gebruikelijjke wijze en vul de velden Bedrag afschrijving (vervroegd) en Aantal jaren vervroegde afschr. in.

  Deze velden kun je alleen invullen als Fiscale afschrijving is aangevinkt.

 3. Open de eigenschappen van het actief.
 4. Ga naar het tabblad: Fiscale afschrijvingen.

  Op dit tabblad kun je Bedrag afschrijving (vervroegd) en Aantal jaren vervroegde afschr. raadplegen of wijzigen.

  Als je de gegevens wijzigt, dan herberekent Profit automatisch de fiscale termijnen. Je kunt deze velden alleen wijzigen als het actief nog niet is gejournaliseerd.

 5. Ga naar het tabblad: Fiscale termijnen.

  Op dit tabblad kun je de termijnen en bedragen raadplegen die Profit heeft berekend met de waarden die je bij Bedrag afschrijving (vervroegd) en Aantal jaren vervroegde afschr. hebt ingevuld.

  De berekening in Profit is als volgt: Eerste maakt Profit termijnen aan voor de gewone afschrijving. Daarna deelt Profit het bedrag aan vervroegde afschrijving door het aantal jaren van vervroegde afschrijving en opnieuw gedeeld door het aantal perioden per jaar. Dit periodebedrag telt Profit op bij de gewone termijnen. Deze berekening houdt in dat er een situatie ontstaat dat na xx termijnen het actief volledig is afgeschreven. Alle termijnen na deze termijnen zijn automatisch verwijderd.

 6. Controleer de termijnen.
 7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

 1. Vaste activa afschrijven
 2. Overzicht journaalposten
 3. Afschrijvingsmethoden vaste activa
 4. Vervroegd afschrijven vaste activa
 5. Journalisering vaste activa
 6. Vaste activa journaliseren via uitwerken kolommenbalans
 7. Terugdraaien journalisering vaste activa
 8. Journaalposten vaste activa raadplegen
 9. Afschrijvingstermijnen raadplegen
 10. Afschrijvingsstaat raadplegen
 11. Bestaand actief met afschrijvingen toevoegen
 12. Importeren Vaste Activa
 13. Controleoverzicht vaste activa raadplegen