Leidinggevende en/of directe collega in workflow

Je kunt taken in de workflow automatisch laten toekennen aan directe collega's, leidinggevenden en vervangers van leidinggevenden van de beoogde medewerker. De leidinggevenden en de directe collega's worden afgeleid uit het organigram.

Leidinggevenden

Leidinggevenden zijn medewerkers die zich in het organigram in de bovenliggende, medewerkers bevattende organisatorische eenheid (OE) bevinden. De leidinggevende wordt altijd bepaald op basis van de bovenliggende OE waarin het veld Bevat medewerkers aangevinkt is, ongeacht of je de functionaliteit Medewerkerautorisatie op basis van formatieverdeling hebt geactiveerd of dat je gebruik maakt van de instelling Leidinggevende automatisch bepalen.

Om onderstaande tekst te verduidelijken gaan we uit van het volgende organigram:

Ins_Bestemming leidinggevende (10)

Onder Organigram kun je kiezen uit:

• Leidinggevenden - bestemming dossieritem

Je selecteert deze als je wilt dat de leidinggevende van de bestemming van het dossieritem, de bestemming is van deze taak.

Stel dat je als bestemming in de eigenschappen van het dossieritem Medewerker hebt geactiveerd. Als bijvoorbeeld de afdeling Personeelszaken een mutatie instuurt voor de medewerker Maaike Clement - Bakker, dan is zij de bestemming van het dossieritem. Haar leidinggevende, in dit voorbeeld Kees Zandbergen krijgt de mutatie-taak dan in zijn takenlijst.

• Leidinggevenden - instuurder

Je selecteert deze als je wilt dat de leidinggevende van de instuurder van het dossieritem, de bestemming is van deze taak. De instuurder moet in dit geval dan een medewerker zijn. Dit betekent dat de gebruiker in InSite en de medewerker in Profit HRM gekoppeld zijn aan dezelfde persoon.

Stel dat Herma Sprong-Schouten een verlofaanvraag instuurt dan komt deze bij haar leidinggevende, Kees Zandbergen, in zijn takenlijst.

• Leidinggevenden - verantwoordelijke

Je selecteert deze als je wilt dat de leidinggevende van de verantwoordelijk van het dossieritem, de bestemming is van deze taak.

Stel dat Helene de Vries, een medewerker van ICT, verantwoordelijk is voor het uitdelen van hardware aan collega's dan krijgt haar leidinggevende, David Brouwer, deze aanvragen eerst in zijn takenlijst.

• Leidinggevenden en vervangers

Dit betreft dezelfde bestemming als de vorige drie, maar dan met de vervangers van de bestemming. Vervangers richt je in op medewerkerniveau. De vervangende leidinggevende wordt, behalve in het organigram, ook gebruikt in verlofboekingen en verzuimmeldingen.

Als je bijvoorbeeld Wim Boekhout hebt ingesteld als vervanger van David Brouwer, dan krijgt Wim Boekhout bij afwezigheid van David Brouwer de aanvragen die bestemd zijn voor Helene de Vries.

• Leidinggevenden van functie op dienstverband - bestemming dossieritem

De bestemming zorgt ervoor dat de betreffende taak naar de leidinggevenden van de organisatorische eenheid die is vastgelegd bij de functie gaat. Bijvoorbeeld een mutatie wordt ingestuurd voor een medewerker, dan is de medewerker de bestemming van het dossieritem.

Let op:

Bij de bestemmingen met de omschrijving XXX - functie op dienstverband geldt het volgende. De taak gaat naar de leidinggevenden van het hoofddienstverband van deze medewerker. Als de medewerker bij het insturen een dienstverband heeft gekozen, dan wordt gekeken naar de organisatorische eenheid van de functie van het gekozen dienstverband.

Directe collega's

Directe collega's zijn de medewerkers die zich in het organigram in dezelfde organisatorische eenheid bevinden.

Hiervoor kun je kiezen uit de volgende bestemmingen:

• Directe collegas - bestemming dossieritem

De bestemmingen van de taak zijn de medewerkers die in dezelfde organisatorische eenheid zitten als de medewerker die als bestemming is vastgelegd bij het dossieritem. Deze medewerker wordt bepaald op dezelfde wijze als leidinggevenden.

Stel dat de bestemming van het dossieritem Medewerker is en er wordt een aanvraag ingestuurd voor hardware dan krijgt niet alleen Helene de Vries deze taak in haar takenlijst maar ook Jasper Jasperse, Charlotte Bakker en Arjan van Utrecht.

• Directe collegas - instuurder dossieritem

Zelfde maar dan zijn het de directe collega's van de instuurder.

Stel dat Herma Sprong-Schouten een mutatie heeft ingestuurd dan krijgt Maaike Clement-Bakker deze mutatie ook in haar takelijst.

• Directe collegas - verantwoordelijke dossieritem

Zelfde maar dan zijn het de directe collega's van de verantwoordelijke.

Als Marieke Verbaan verantwoordelijk is voor het goedkeuren van declaraties dan zien Gerrit Martens en Thomas Burgmans de taak ook in hun takenlijst.

Workflowbestemmingen voor leidinggevenden bij formatieverdeling

Om de leidinggevende te bepalen in de workflowbestemmingen wordt ook altijd naar de formatieverdelingsregels van de medewerkers (leidinggevende) gekeken. Normaal gesproken wordt de leidinggevende altijd bepaald op basis van de bovenliggende organisatorische eenheid. Als een medewerker via formatieverdeling op dezelfde laag als de leidinggevende staat, dan krijgt hij of zij ook de taken. Dus ongeacht of medewerkerautorisatie op basis van formatieverdeling aan/uit staat.

Direct naar

1. Sturing van workflows
  2. Basisrollen (instuurder, medewerker, verantwoordelijke)
  3. Organigram - leidinggevende en collega's
  4. Organigram - vervangers
  5. Organigram - toekomstig leidinggevende
  6. Organigram - verantwoordelijken
  7. OutSite autorisatierol
  8. Handmatige sturing
  9. Workflow sturen o.b.v. vrije inrichting rollen

Process

Workflow

Work area

InSite/OutSite