Werkbegroting met ingelezen calculatie in voorcalculatie raadplegen

Een werkbegroting is een overzicht met de kostenplanning voor materiaal, arbeid, materieel en onderaanneming (MAMO). De werkbegroting kun je maken door een calculatie via een CUF-bestand in te lezen. Je kunt deze ook zonder CUF-bestand aanmaken via voorcalculatie.

In de voorcalculatie van Profit kun je zowel met 'standaard' voorcalculaties werken als met specifieke voorcalculaties (werkbegroting) voor de bouw. Profit onderscheidt of bij een voorcalculatie het veld Werkbegroting wel of niet is aangevinkt. 'Werkbegroting' is aangevinkt als voor deze voorcalculatie een calculatiebestand is ingelezen.

Werkbegroting met ingelezen calculatie in voorcalculatie raadplegen:

1. Ga naar: Projecten / Voorcalculatie / Voorcalculatie
    • Projecten / Voorcalculatie / Werkbegroting
  2. Open de eigenschappen van een voorcalculatie met een werkbegroting.

Als je deze opent via de weergave Voorcalculatie én Werkbegroting is aangevinkt, dan opent Profit de boekingslay-out om regels aan de voorcalculatie toe te voegen.

Als je deze opent via de weergave Werkbegroting, dan opent de Cockpit werkbegroting.

3. Open de weergave: Totale werkbegroting.

Hier zie je de calculatiegegevens gegroepeerd per bewakingscode. Dit gebruik je voor de bewaking van de kosten op het project. De verplichtingen en realisatie (nacalculatie) van de kosten worden immers ook geboekt op een bewakingscode. Zo kun je met de groepering op bewakingscode de kosten van de realisatie vergelijken met de begrote kosten.

• De bewakingscodes worden bij het inlezen van het CUF-bestand automatisch aangemaakt. Hierbij vult Profit automatisch de bewakingscode ook bij de omschrijving in. De juiste omschrijving van de bewakingscodes kun je met een importbestand importeren. Je kunt de bewakingscode ook handmatig aanmaken, wijzigen en raadplegen.
    • De subtotaalregels (bundelingen in het CUF-bestand) zijn vetgedrukt en hebben een kleur.

In de kolom Type zie je het type projectkosten Materiaal (MA), Arbeid (A), Materieel (ME), Onderaanneming (OA), Overig (O).

In de kolom Opdracht zie je de inkooporders.

Bij BI besteed (Binnen Inkoop besteed) zie je de ontvangsten.

Bekijk hier de betekenis van de overige kolommen/velden in de werkbegroting.

4. Klik op Acties / Details om de bij de regel horende inkooporders, verplichtingen, geboekte nacalculatie, etc. te raadplegen. Als een nacalculatieregel vanuit een projectboeking is ontstaan, kun je doorklikken naar de financiële mutaties bij de regel.
  5. Open de weergave: Werkbegroting met subtotalen.

Deze weergave toont de calculatiegegevens met subtotalen in maximaal 4 niveaus. De hoofdstukken en paragrafen uit IBIS-TRAD worden geëxporteerd naar een CUF-bestand als ‘bundelingen’, die vervolgens bij het inlezen in Profit worden vertaald naar subtotaalregels.

6. Selecteer regels en klik op de actie: Vrijgeven als je de regels vrij wilt geven voor het budget die geen doorgang hebben voor het project.

Zie ook:

Direct naar

1. Voorcalculatie / Werkbegroting voor de bouw
  2. Calculatie inlezen CUF-bestand
  3. Werkbegroting met ingelezen calculatie in voorcalculatie raadplegen
  4. Werkbegroting aanmaken zonder CUF-bestand
  5. Voorcalculatieregels in werkbegroting splitsen
  6. Overnemen voorcalculatieregels in werkbegroting
  7. Voorcalculatieregels in werkbegroting verplaatsen
  8. Voorcalculatieregel verplaatsen naar ander type projectkosten uitleg bewerkingen
  9. Kosten buiten inkoop toestaan en laten intellen in resultaat
  10. Details werkbegrotingsregel raadplegen en wijzigen